Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 december 2016

Grote tekorten door stijging werklozen

OEGSTGEEST > De gemeente krijgt te maken met grote tekorten op het budget voor de bijstandsuitkeringen. Dit jaar loopt het tekort waarschijnlijk op van 600.000 euro naar meer dan een miljoen euro. Dit tekort kan het komende jaar nog opgevangen worden door een extra uitkering van de rijksoverheid, maar vanaf 2018 is het uit met de pret. Dan is Oegstgeest helemaal zelf verantwoordelijk voor haar tekorten.

Dus is het van groot belang, dat er meer mensen aan het werk gaan, danwel een eigen bedrijf opstarten, zodat ze niet meer teren op een uitkering. Er moet dus meer worden ingezet op de ,,actieve begeleiding naar werk''. Waar Oegstgeest het heel slecht doet, met betrekking tot de stijging van het aantal uitkeringsgerechtigden, gaat het in de buurgemeenten Teylingen en Noordwijk juist enorm goed. ,,Wat doen die gemeenten anders dan wij en wat kunnen wij er van leren?'', zo wilde raadslid Mrozeck (Lokaal) weten. Maar wethouder Marien den Boer (CDA) kon hier geen antwoord op geven.

Raadslid Pasterkamp (PrO) waarschuwde: ,,Er is een stijging van het aantal mensen (met een uitkering, JD). Wat gaan we doen, om hen te stimuleren naar een baan door te stromen? Als we daarover na 2017 moeten nadenken, zijn we te laat.'' De wethouder liet weten, dat de gemeente al actief werkgevers benaderd om hen te vragen om meer mensen in dienst te nemen. Maar tegelijkertijd kampt de gemeente met de instroom van asielzoekers, zo stelde Den Boer. ,,Het ligt buiten onze macht om daar iets aan te doen.''


Joep Derksen