Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 december 2016

Parkeertekorten teisteren toerisme

NOORDWIJK > De gemeente heeft een chronisch tekort aan parkeerplaatsen. Nu al zijn dat er vele tientallen, maar in 2018 loopt dat door bouwontwikkelingen op tot een paar honderd plekken. Aan de andere kant zijn er ook oplossingen te vinden voor dit probleem; het transferium moet de grote verlosser worden. Tijdens de commissievergadering van donderdag 8 december werden de resultaten van het parkeeronderzoek gepresenteerd door Ed van Savooyen van Spark Parkeren.

Om maar met het slechte nieuws te beginnen: het Oude Zeedorp komt nu al 90 parkeerplekken tekort; veertig voor de eigen inwoners en vijftig voor bezoekers. Bijna alle bouwprojecten liggen in of grenzen aan het Oude Zeedorp; hierdoor verdwijnen er gedurende die bouwtijd rond de Hoofdstraat maar liefst 180 parkeerplaatsen. Als uiteindelijk alle nieuwe gebouwen er staan, en er ook weer meer parkeerplekken beschikbaar zijn, heeft dit gebied nog altijd honderd parkeerplekken tekort.

Oplossingen

Op drukke zomerse dagen is De Zuid al vroeg vol, terwijl het pendelterrein aan de Gooweg maar voor 50% vol is. Hier liggen dus kansen. Maar het autobezit en autogebruik blijft in ieder geval de komende tien jaren toenemen, mede door de stimulering van het elektrisch rijden. Bovendien worden er in Noordwijk-Binnen meer woningen gebouwd en de nieuwe eigenaren nemen allemaal hun auto's mee.

,,Niets doen is geen optie'', aldus Van Savooyen. Volgens hem moeten de huidige parkeerplekken beter benut worden en dienen nieuwe parkeervoorzieningen gerealiseerd te worden. Maar hoe dan ook, blijft het autoparkeren een groot probleem tijdens drukke zomerse dagen. Dan moet het Transferium beter gebruikt worden, om de rest van het dorp te verlichten. Het college van burgemeester en wethouders komt volgend jaar met plannen om het chronische parkeertekort aan te pakken.


Joep Derksen