Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 januari 2017

70.000 Euro voor onderzoek zonder oplossingen

NOORDWIJK > Maandenlang hield het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraadsleden een vette worst voor. Iedere keer als er vragen waren over de parkeerplaatsen die verdwijnen vanwege nieuwbouwprojecten, verwees het college naar een parkeeronderzoek, dat in december 2016 zou verschijnen. Dan zouden de oplossingen bekend worden voor het vervangen van de te verdwijnen parkeerplekken. Maar het rapport werd openbaar en de inhoud bleek een grote teleurstelling; het staat vol met algemeen bekende wetenswaardigheden, maar oplossingen zijn niet te lezen.

Gemeenteraadslid Van Maris (VVD) veegde de vloer aan met het rapport, waaruit onder meer blijkt dat in 2020 nog altijd 150 parkeerplekken te weinig zijn. Van Maris: ,,Dit onderzoek heeft ons 7 euro per inwoner gekost. Voor metingen die alleen aantoonden wat we allemaal wisten en conclusies die elke Noordwijker al kon trekken.'' Wat het VVD-raadslid betrof, kan dit rapport bovenaan de verspillingsmeter staan, die verantwoordelijk wethouder Dennis Salman (LSNZ) ooit wilde introduceren. Het stak Van Maris ook, dat het onderzoeksbureau acht metingen heeft verricht, die allen in dezelfde week gehouden werden. Vergelijkingen met andere momenten in het jaar, waren dus niet mogelijk. Van Maris: ,,Dit is een onderzoek, waar statistisch niet veel van klopt. De uitkomsten waren voorspelbaar.''

Ook raadslid Gutlich (D66) liet weten, dat hij ,,had verwacht dat in het rapport concrete oplossingen zouden komen. Maar daar zijn we in teleurgesteld geraakt.'' Hij riep het college op om ,,op korte termijn tot enige creatieve vondsten te komen''. Maar volgens commissielid Wiersema (PvdA-GroenLinks) liggen de oplossingen niet zozeer in extra plekken, maar het realiseren van extra e-bikestallingen en dat de parkeerplaatsen bij de Hoofdstraat door meerdere auto's per dag gebruikt worden. ,,Dan kunnen winkeliers er meer plezier van hebben.'' De politieke partij Puur Noordwijk blijkt ook af te willen stappen van het aanleggen van extra parkeerplekken. Raadslid Van den Akker stelde hierover: ,,Parkeren is een schaars goed. Dat kun je niet altijd oplossen door alleen maar bij te plaatsen. Dat is niet meer van deze tijd. Je kunt het welvaartsprobleem niet altijd oplossen door de overheid plekken te laten creëren.'' Fractievoorzitter Theo Alkemade (CDA) riep daarop: ,,Als u niet compenseert wat we weggehaald hebben, dan zitten we hier met valse beloftes, net als Mark Rutte.''

Wethouder Dennis Salman was ,,blij met het onderzoek'', zo stelde hij. ,,Nu hebben we objectief in beeld, wat de parkeersituatie in Noordwijk aan Zee is''. Hij stelde, dat het onderzoek geen 7 euro per inwoner heeft gekost, maar 'nog geen 70.000 euro'. Ook kondigde de wethouder aan, dat het college druk bezig is met het vinden van nieuwe parkeerplekken. ,,We zijn met diverse particulieren in gesprek. Een haalbaarheidsstudie bij Huis ter Duin vindt plaats. We hebben een oplossing gevonden voor de Nicolaas Barnhoornweg 40-42 (het voormalige plan Burgland, red.); daar kunnen we voor het Oude Zeedorp 60 parkeerplaatsen toevoegen.'' Dit worden tijdelijke parkeerplekken, want over een aantal jaren komt daar een gebouw.

Een ambtenaar liet weten, dat de idee van Wiersema niet gaat werken, omdat slechts 5% van de automobilisten heel kort parkeert. Het blijkt, dat de gemeente in voorgaande jaren veel te kwistig is geweest met het uitdelen van parkeervergunningen. Inmiddels zijn er bijna vijf keer meer parkeervergunningen voor de inwoners, dan dat er parkeerplaatsen zijn. In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 23 februari wordt dit onderwerp verder besproken.


Joep Derksen