Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 januari 2017

Pleidooi voor rolstoeltoegankelijkheid

NOORDWIJK > Als Monique Velzenboer het wil, staat het hele Noordwijkse bestuur stil. Iedereen kent Velzenboer van haar tijd als schaatsster en na haar ongeluk als begenadigd fotografe. Doordat ze aan een rolstoel gekluisterd is, ervaart Velzenboer eigenhandig hoe gehandicaptenvriendelijk alle accommodaties in deze gemeente zijn. En dat blijkt soms flink tegen te vallen, zo liet Velzenboer donderdag 12 januari weten.

Velzenboer zit al weer 23 jaar in een rolstoel, zo lichtte ze de raadsleden in. Ze snapt, dat niet ieder oud herenhuis aangepast kan worden op rolstoelgebruikers. Maar waar het gaat om nieuw- of verbouw is het een ander verhaal. Ze stelde: ,,Bij het realiseren van een nieuw bouwproject, horecaonderneming of strandpaviljoen wordt er helaas nog regelmatig geen rekening gehouden met mensen met een beperking. Een hellingbaan aanleggen kan het al toegankelijk maken. Pas het als gemeente in de regelgeving ook aan en verplicht paviljoens om hun entree toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Zorg ook, dat invalidentoiletten verplicht aanwezig zijn.''

De inspreekster wees er op, dat sinds 1 januari alle publieke gebouwen van gemeenten en bedrijven verplicht zijn om goed toegankelijk te zijn voor alle mensen met en zonder beperking. Velzenboer: ,,Wanneer een gebouw of voorziening niet toegankelijk is voor mensen met een beperking, loopt u als eigenaar of beheerder van een pand de kans een klacht te krijgen op grond van gelijke behandeling.'' Ze gaf aan, de gemeente graag te willen helpen, waar het gaat om advies over verbeterde toegang bij strandpaviljoens. Nadat ze klaar was, liet burgemeester Jan Rijpstra weten, haar pleidooi van harte te ondersteunen.


Joep Derksen