Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 januari 2017

Roeland den Breejen is politicus van het jaar

LISSE > Ieder jaar kijken de lokale politici met angst en nieuwsgierigheid uit naar het grote moment tijdens de nieuwjaarsreceptie. Wie wordt dit jaar benoemd tot 'Politicus van het Jaar'? Deze prijs wordt uitgereikt door journalisten en mediamensen, die de politieke beraadslagingen intensief volgen. De trofee voor de Politicus van het Jaar staat ook bekend als de Ine Elzingaprijs. Maandag 9 januari mocht fractievoorzitter Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie) de penning, gemaakt door het kunstenaarsechtpaar Frans en Truus van der Veld, in ontvangst nemen.

Het is inmiddels traditie geworden; voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar, wordt eerst het politieke jaar nog doorgenomen door de journalistenjury. De lokale politici worden op een humoristische manier door de mangel genomen. Zo werden de raadsleden op de vingers getikt, dat ze het niet aandurfden om de Regenboogvlag uit te hangen tijdens Coming Out Day. Homoseksuelen mogen in Lisse blijkbaar best voor hun geaardheid uit komen, zolang ze dat maar in hun eigen kast blijven doen!

VVD-er Martijn Tibboel werd het afgelopen jaar door Guus Mesman (PvdA/GroenLinks) onterecht beschuldigd van het 'ritselen van parkeerplaatsen'. De jury zette Tibboel speciaal nog even in het zonnetje. Burgemeester Lies Spruit kreeg lof toegezwaaid, dat er nooit oproer ontstond tijdens de discussie over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Maar wethouder Adri de Roon (D66) werd nog even fijntjes herinnerd aan zijn 'huismusexcuus'. De organisatie rondom de bouw van het integraal kindcentrum Sint Josephschool bleek een zooitje en er zijn wethouders voor minder vertrokken. Maar De Roon zit er nog; dat is een compliment waard, zo stelde de jury.

De vraag is, of wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) nog wel Welkom is in de dansschool. Fractievoorzitter Rob Veldhoven (Nieuw Lisse) lacht wel heel erg veel problemen weg. En Bert van Santen (ChristenUnie) onderscheidt zich, door zich niet te onderscheiden, zo liet de jury weten. Drie politici vormden de top 3: Fractievoorzitter Kees van der Zwet (CDA), wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) en fractievoorzitter Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie). Van der Zwet krijgt als hoofd van een oppositiepartij toch redelijk veel voor elkaar én hij is een specialist, waar het gaat om de gemeentefinanciën, waarbij hij de vinger regelmatig op de zere plek legt.

De oud-bovenmeester Nieuwenhuis kent niet alleen alle dossiers, hij léést ze ook echt! Ook brengt hij lastige politieke onderwerpen helder voor het voetlicht. Hoe het omgekeerd inzamelen in de praktijk uitpakt, zullen we met ons allen dit jaar merken. Tot winnaar werd Den Breejen uitgeroepen. Hij was niet bang om kritische kanttekeningen te uiten, op het moment dat er veel publiek in de raadszaal zit, maar toonde ook dat hij 'een warm hart en een koel hoofd' heeft. Den Breejen is voor politieke begrippen nog piepjong, maar hij heeft zich in no-time laten zien als kundig raadslid en fractievoorzitter. Hij debatteert scherp en bondig en is als SGP-er niet bang om van zich af te bijten. Onder luid applaus nam Den Breejen zijn prijs in ontvangst.


Joep Derksen