Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2017

Stiller asfalt

Langeraar > De bewoners langs de Langeraarseweg-Zuid hebben een kleine overwinning behaald. Begin april wordt de steenslag van de weg geschraapt in het deel van de bebouwde kom tot de Grote Brug. Hierna krijgt dat weggedeelte een nieuwe, geluidreducerende, asfaltlaag.

In oktober protesteerden de omwonenden al tegen de asfaltsoort, waar bovenop een slijtlaag steentjes was gelegd. Hierdoor was er angst voor sterretjes in de voorruiten van de automobilisten. Bovendien werd het verkeersgeluid plotseling veel harder. Gemeenteraadslid Kees Hagenaars (MPN/PN) kaartte deze kwestie aan bij het gemeentebestuur en dat leidde tot een excuusbrief aan de weggebruikers en omwonenden. Maar de gemeente meldde, dat het aanleggen van die andere asfaltsoort te maken had met 'zuinig en efficiënt omgaan met geld', aldus Elkhuizen: ,,Er was te weinig budget om de gehele deklaag te vervangen en hier een nieuwe 'gladde' deklaag op aan te brengen'', zo was in de excuusbrief te lezen. De verwachting was, dat de steentjes 'ingereden' zouden worden, waarna de geluidsoverlast weer minder zou worden.


De realiteit blijkt toch weerbarstiger. Daarom heeft het gemeentebestuur nu toch geld kunnen vinden om de asfaltlaag aan te pakken. Ook belooft de gemeente, dat steenslag voor wegonderhoud in de toekomst niet meer in de gemeente Nieuwkoop zal worden toegepast ,,gezien de slechte ervaringen daarmee''. Wethouder Guus Elkhuizen laat weten: ,,De aldaar wonende mensen te willen bedanken voor hun inzet en het uiteindelijk behaalde resultaat.''