Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2017

Twijfels over toekomst De Grent

NOORWIJK > Waar het gaat om de toekomst van De Grent, is er nog een lange en moeilijke weg te gaan. Bij de ondernemers bestaat veel ontevredenheid over de manier waarop de gemeente in het verleden gehandeld heeft. Een gesprek met wethouder Hans Bakker vorige week, heeft dat maar gedeeltelijk opgelost. Hij vertelde hier meer over tijdens de vergadering van de raadscommissie op dinsdag 31 januari.

Ooit was De Grent een bloeiend uitgaanscentrum; dé plek waar je als Nederlandse, Duitse, Belgische of Engelse jongere moest zijn geweest. Ieder weekend werd het dorp overspoeld met vele duizenden tieners, die zich te buiten gingen aan feesten, drinken en vriendschap. Hoe anders is het in 2017. De Grent is het symbool geworden van vergane glorie. Meerdere panden, waar ooit volop activiteiten waren, staan nu leeg. De resterende café's en bars die nog wel open zijn, worstelen om het financiële hoofd boven water te houden.

Er moet dus nagedacht worden over de toekomst, want op dit moment bewandelen de horeca-uitbaters het pad richting de afgrond. Nagedacht moet worden over de vraag wat er aan De Grent veranderd moet worden. Niets wordt vooralsnog uitgesloten; dus ook de bouw van nieuwe woningen blijft een mogelijkheid. Een eerste stap naar het brainstormen over de toekomst vond plaats tussen wethouder Bakker en de helft van de eigenaren van de panden. Opmerkelijk genoeg kwamen de vijf eigenaren van de leegstaande panden niet opdagen.

Een onderzoeksbureau heeft gekeken naar de huidige situatie op De Grent en hiervoor legt de gemeente 20.000 euro neer. Ook is het college van burgemeester en wethouders bereid om 50% te betalen van de kosten voor de herontwikkeling van De Grent. Bakker informeerde de leden van de raadscommissie op dinsdag 31 januari, dat er een 'idee-café' heeft plaatsgevonden. Hieruit kwamen allerlei plannen naar voren van de vijftig betrokkenen. Er moeten meer activiteiten komen, zoals een jazzfestival, schaatsbaan of foodfestival. Ook zijn er wensen om meer auto's te kunnen parkeren en een heel plein aan te leggen. De terrassen moeten ook groter, volgens de ondernemers en de gemeente zou minder streng moeten omgaan met de regels. Na dat idee-café had de wethouder dus nog een apart gesprek met de pandeigenaren op De Grent.

Hierover stelt Bakker: ,,Je merkt, dat er best gebrek is aan vertrouwen, vanwege het horecaconvenant en de sluitingstijden. De Grent is de entree tot de zee. We willen daar heel graag samen verder over denken. Aan het eind van de avond was de conclusie dat we met elkaar verder gaan. Men ziet het belang er van in om te kijken wat het perspectief voor De Grent voor de toekomst wordt.'' Hoewel het onderzoek felle kritiek kreeg van onder meer raadscommissielid Van Maris (VVD): ,,Dit is paarsebroekenlingomarketingtaal. We hebben voor 20.000 euro met de mensen gepraat en het was heel gezellig'', stemt de politiek in met de verdere zoektocht naar de toekomst van De Grent. Wel wees onder meer raadscommissielid Van den Akker (Puur Noordwijk) er op, dat niet alleen de gemeente, maar ook de ondernemers moeten bijdragen aan een verbeterde De Grent. Bakker concludeerde: ,,Je moet verder kijken dan deze zomer; je moet wel vijf jaar vooruit kijken. Het zal een lange weg worden, maar de wil is er om met elkaar verder te gaan. Waar we uit zullen komen, is mij onbekend, maar we komen ergens uit.''


Joep Derksen