Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

Bijna hele raad steunt mensen met medisch afval

KAAG EN BRAASSEM >Bijna alle politieke partijen stemden voor een D66-voorstel om zo'n 200 inwoners te compenseren voor de kosten die ze vanaf volgend jaar krijgen, omdat ze medisch afval hebben. Alleen de VVD stemde tegen.

In 2018 wordt 'diftar' ingevoerd; hierbij moeten inwoners betalen voor het restafval wat ze laten ophalen. Veel afval kan gescheiden worden, maar niet alles. Babyluiers bijvoorbeeld moeten gewoon in de restafvalbak gedumpt worden. Dat levert de jonge ouders dus extra kosten op, maar de raad wilde geen voorstel indienen om deze ouders financieel te ondersteunen.

Anders lag het bij het medische afval, dat mensen met een stoma hebben, of inwoners die problemen hebben met de nieren. D66 stelde voor, om deze mensen te compenseren voor de extra kosten die ze krijgen door het restafval wat ze buiten hun wil om moeten creëren. Dit voorstel kreeg steun van alle partijen, op de VVD na. Fractievoorzitter Alwin Koek stelde: ,,Ik steun dit voorstel niet. De oplossing moet komen, maar er moet geen datum aan gehangen worden.''


Raadslid Kelly Straver (SVKB) was het hier niet mee eens: ,,Inwoners met medische problemen hebben al genoeg ellende. We moeten het leven niet te duur maken om het medisch afval weg te brengen.'' Fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) vulde aan: ,,Laat scheiden geen lijden worden.'' Ondanks het feit, dat wethouder Yvonne Peters (VVD) de motie ontraadde, bleken 19 van de 20 aanwezige raadsleden het D66-voorstel toch te steunen.