Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

Column

Heintje

Volslagen onverwachts was hij er vorige week weer tijdens de fractievergadering van D66: oud-fractievoorzitter Roel Terraneo. Vorig jaar nam hij afscheid van de politiek vanwege ernstige gezondheidsproblemen, maar deze week liet hij zich alweer installeren als 'burgerlid'; inwonerraadslid dus.

Het is een opmerkelijke terugkeer van de man, die D66 tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in de politieke arena kreeg en twee jaar later de voorzitterspijp aan Esther (Loos) gaf. Raadslid Laura van Klink (PRO) betitelde Terraneo gekscherend al als 'Heintje Davids', de Nederlandse revueartieste, die regelmatig aankondigde te stoppen en vervolgens weer een comeback maakte.

Laat één ding heel duidelijk zijn; het is natuurlijk fijn dat Terraneo na een jaar van gezondheidsproblemen (waarin hij ook nog een gebroken rib opliep vanwege een motorongeluk) weer zo gezond is, dat hij weer actief wordt in de politiek. En ik verwacht, dat hij al snel een stempel zal drukken op diezelfde politiek. Eigenlijk is dat al gebeurd, want tijdens de D66-fractievergadering liet raadslid Gino Wesselman zich heel fel uit over wethouder Yvonne Peters. Zij zou een amendement van de raad niet hebben uitgevoerd en Wesselman baalde hier zo van, dat hij een motie van treurnis wilde indienen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hij leek de fractie te overtuigen, totdat Terraneo (die op dat moment nog niet als inwonerraadslid geïnstalleerd was) het woord nam. Terraneo wees Wesselman er op, dat hij eerst aan Peters moest vragen waarom ze het amendement niet had uitgevoerd en stelde dat hij steun moest vragen bij de andere partijen voor de motie van treurnis. ,,Zonder steun heeft zo'n motie geen zin.''

U zult begrijpen, waarde columnlezer, dat ik erg benieuwd was of die motie van treurnis er zou komen op maandag 10 april. Het antwoord: nee, dus. En daarmee blijkt de invloed van Terraneo al bij zijn eerste politieke vergadering na zijn terugkeer. Nog interessanter wordt het, wie er bij de volgende gemeenteraadsverkiezing van 21 maart 2018 lijsttrekker wordt. Zal dat de huidige fractievoorzitter Esther Loos zijn, of doet ze 'vrijwillig' een stap terug om Terraneo deze eer te geven?


Joep Derksen