Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

Burgerhulpverleners gezocht

KAAG EN BRAASSEM > Het college van burgemeester en wethouders is er voorstander van, dat de komende twee jaar 'AED-burgerhulpverlening' wordt ingevoerd. Iedereen die een AED-cursus heeft gevolgd kan zich aanmelden als AED-burgerhulpverlener. Bij voldoende deelname kan er altijd iemand binnen zes minuten beginnen met reanimeren als een inwoner een hartaanval krijgt. Het duurt namelijk regelmatig langer dan zes minuten voordat een ambulance op de plaats van bestemming is. Via een app worden de dichtstbijzijnde AED-burgerhulpverleners opgeroepen om te hulp te schieten, want hoe sneller gestart wordt met reanimeren; des te groter is de kans op overleven.

Om deze hulpverleners te ondersteunen, moeten er ook meer AED's (Automatische Externe Defibrillatorer) in de gemeente geplaatst worden. In totaal gaat het daarbij om 23 AED's. Nu al zijn er 13 AED's, maar die hangen binnen bij bedrijven en instellingen en zijn buiten de openingstijden dus niet beschikbaar. Het beste is, als alle 23 AED's in afsluitbare kastjes in de openbare ruimte komen te hangen, waar de burgerhulpverleners met het intoetsen van een code gebruik van kunnen maken. Gemiddeld worden jaarlijks vijftien mensen gereanimeerd in deze gemeente. De geschatte kosten voor de invoering van de burgerhulpverlening en het plaatsen van extra AED's zijn ruim 62.000 euro.

Volgens een ambtelijk rapport zijn burgerhulpverleners met name nodig in Hoogmade, Rijnsaterwoude, Vriezekoop Noord en Herenweg, Achterweg, Aderpolder en Poeldijk. Dit komt, omdat de reguliere hulpverlening vaak meer dan zes en soms zelfs ruim tien minuten nodig heeft om op de plaats van bestemming te komen.


Joep Derksen