Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

Dromen over 2040

Nieuwkoop – Hoe moet de gemeente Nieuwkoop er in 2040 uitzien? Hierover hebben politici gesproken, samen met ondernemers en inwoners. Donderdag 6 april werd duidelijk, welke ideeën er allemaal boven water zijn gekomen.

De 'frisdenkers' en 'futurologen' hebben in vijf verschillende groepen bij elkaar gezeten om even lekker te brainstormen over de toekomst. Dat leidde onder meer tot de wens, dat Nieuwkoop in 2040 'Het Wenen van de Randstad' moet zijn. ,,Net zoals Wenen de prettigste stad ter wereld is om in te leven, moet Nieuwkoop de prettigste plek in de Randstad worden'', zo stelde Pien Schrama. ,,Met een dorpse sfeer, parken, kerken en een plek waar mensen zich veilig voelen.'' Hierbij passen ook extra woningen voor ouderen mét en zonder zorgproblemen.

Over ruim twintig jaar wil iedere ondernemer CO2-neutraal ondernemen, zo presenteerde raadslid Quinten van Dobben enthousiast. En zijn collega Jan Hardenberg ziet wel wat in nieuwe 'multi-inzetbare en collectieve woonvormen'. Als voorbeeld noemde hij het ombouwen van kerken, bedrijfsgebouwen en boerderijen in woningen. En om het groen binnen de dorpen te houden, mag er best extra gebouwd worden aan de buitenkant, ook al gaat dat ten koste van weilanden. De politiek verwacht, dat de vraag naar huizen ook in 2040 blijft stijgen, ook al sterft de babyboomgeneratie tussen 2030 en 2040 uit en komen hierdoor vele tienduizenden huizen op de woningmarkt.


In 2040 kunnen we ook met z'n allen in de Hyperloop stappen, waardoor je in een half uur via vacuum buizen in Parijs bent. Ook zien de futurologen de wegen en lucht al vol met elektrische vrachtauto's en 'parcelkopters'. Maar met het openbaar vervoer duurt het tegen die tijd tien minuten (in plaats van elf) om van Nieuwkoop naar Ter Aar te reizen. Fietspaden moeten breder worden, zodat er meer ruimte is voor 'speedbikes' en in de kernen mogen bezorgdiensten alleen nog maar met elektrische busjes komen. Ook droomt de politiek van een jaarlijks terugkerend openluchtevenement in Ter Aar en een 'gemeentepark met bomen en bossen', waar ondernemers horeca-activiteiten op kunnen zetten. Over 23 jaar zullen we zien hoe realistisch al deze plannetjes zijn.