Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 augustus 2018

2,5 miljoen euro extra voor IKC Leimuiden


[LEIMUIDEN] De realisatie van het Integraal kindcentrum (IKC) in Leimuiden gaat in ieder geval 7 miljoen euro kosten. Eerder gaf de gemeenteraad al toestemming voor het uitgeven van 4,5 miljoen euro voor het samenvoegen van drie scholen naar één school. Om het IKC zelf op de locatie van De Kleine Wereld helemaal gerealiseerd te krijgen, is nog eens 2,5 miljoen euro nodig.

Wethouder Floris Schoonderwoerd is enthousiast. Hij laat weten, dat de 2,5 miljoen extra nodig is voor de sloop van bijgebouwen, het aanleggen van de infrastructuur en het 'bijna energieneutraal bouwen' van het IKC-pand. ,,Er komen wel zonnepanelen op te liggen, maar niet genoeg om het pand volledig energieneutraal te maken. We gaan nog in gesprek met de scholen over een extra investering van hun kant, om het pand helemaal energieneutraal te krijgen. Net zoals de school in Hoogmade heeft gedaan.''

Het gebouw wordt rechthoekig en volgens de wethouder is dat ,,een duurzaam ontwerp''. Het is de bedoeling, dat niet alleen scholen, kinderdagopvang en de bibliotheek gebruik maken van dit pand met twee etages. Uiteindelijk kunnen ook de plaatselijke hobbyclubs er onderdak vinden. Na de zomer komt er een openbare informatiebijeenkomst over de verdere uitwerking van de plannen.

Ouders van kinderen van een van de drie basischolen, die bang zijn dat het onderwijs één uniform geheel wordt, kunnen gerust zijn: ,,Er blijft ruimte voor mensen met een andere levensovertuiging.'' En wordt er al gevraagd om in dit IKC ook Islamitisch onderwijs te geven? De wethouder: ,,Dat is in onze gemeente nog niet aan de orde.'' Schoonderwoerd maakte van de gelegenheid gebruik om goed nieuws te melden over het IKC in Hoogmade; de definitieve oplevering vond vrijdag 13 juli plaats. Basischooldirecteur van Ter Does, Kees Hagenaars, kon melden dat de officiële opening op 15 september zal plaatsvinden.

De komende jaren gaat de gemeente nog plannen ontwerpen voor IKC's in Rijnsaterwoude, Oude Wetering en Woubrugge. Schoonderwoerd: ,,Voor het IKC in Rijnsaterwoude bekijken we of een van de vleugels van het voormalige gemeentehuis hier geschikt voor kan worden gemaakt. Er worden andere varianten bekeken. zoals het renoveren van het huidige gebouw of nieuwbouw op de huidige locatie. De uitkomsten hiervan worden later dit jaar bekend.'' De komst van een IKC in Oude Wetering en Woubrugge zal nog wat langer op zich laten wachten. Maar het is wel de bedoeling dat omwonenden en belanghebbenden hier veel over te zeggen krijgen.