Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2020

Gezinnen duurder uit door andere manier inzamelen oud papier


KAAG EN BRAASSEM – Wanneer de verenigingen en scholen in Kaag en Braassem het oud papier niet meer ophalen, kan dat met name gezinnen veel geld kosten. Omdat de inkomsten uit het oud papier wegvallen, moeten verenigingen hun contributie verhogen en gaat op scholen de ouderbijdrage omhoog. Dat kan voor een gezin met twee sportende en schoolgaande kinderen al gauw zo’n 100 euro gaan kosten.

Omdat de prijzen voor het oud papier gezakt zijn richting nul euro, zien afvalophaalbedrijven als Nijssen Recycling geen brood meer in deze handel. Daarom stoppen zij op 1 juli met het ophalen van het oud papier.  De scholen en verenigingen, die deze taak de afgelopen vijftig jaar met vrijwilligers op zich namen, (voor 60 euro per ton oud papier) werden voor een voldongen feit gesteld. Hoewel bijna alle organisaties aan wethouder Yvonne Peters aangaven, dat ze het oud papier ook willen ophalen voor 36 euro per ton, stelt zij toch aan de gemeenteraad voor, om dit te laten doen door Cyclus. Hiermee valt een belangrijke inkomstenbron weg voor de scholen en verenigingen. Bovendien wordt het ophalen van het oud papier opeens een stuk duurder.

Tijdens een raadsvergadering rekende raadslid Gino Wesselman (D66) woensdagavond voor: ,,Als je twee kinderen op de voetbalvereniging hebt, ben je per kind al gauw 30 euro aan contributie kwijt, de afvalstoffenheffing gaat met zo’n 20 euro omhoog. En als jouw kinderen op school zitten, komt daar een verhoging van de ouderbijdrage bij. Dat is een kostenverhoging van 100 euro op jaarbasis; dat is voor sommigen enorm veel geld.’’ Peters bevestigde dit rekensommetje: ,,Ik zou willen, dat het anders was. Maar papier is bijna niets meer waard. Dit is een waardeloos besluit en er hangt een prijskaartje aan. Ik kan het niet mooier maken.’’ De raad moet besluiten of Cyclus het oud papier gaat ophalen en of alle inwoners vanaf volgend jaar hiervoor een container moeten gebruiken.