Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 juni 2020

Laatste kans voor oud papierophalers

KAAG EN BRAASSEM – De verenigingen, scholen en stichtingen die in Kaag en Braassem het oud papier ophalen, kunnen dit mogelijk volgend jaar ook nog blijven doen. Maar hiervoor moeten de vrijwilligers zich wel aanpassen aan een nieuw systeem. Ook moeten er genoeg vrijwilligers bij komen, die ervoor zorgen dat het oud papier vanaf 2021 eveneens in Oude Wetering, Roelofarendsveen en op Kaageiland worden opgehaald.

Eerder deze week had het gemeentebestuur van Kaag en Braassem overleg met de huidige papierinzamelaars. Wim Buskermolen, voorzitter van voetbalvereniging De Kickers ’69 in Leimuiden, was hierbij. Hij vertelt: ,,Er ligt een hele opdracht bij alle oud papierinzamelaars. Alle oude systemen moeten overboord gegooid worden. Cyclus heeft een routeschema opgesteld en dat schema gaat dwars door alle dorpen en ophaalwijken heen. Daar moeten we ons op aanpassen.’’

Nu is het nog zo, dat alle scholen en verenigingen hun ophaalactiviteiten beperken tot hun eigen dorp of omgeving. De organisaties in Nieuwe Wetering halen het papier alleen in dat dorp op, VV Woubrugge verleent deze dienst voor Woubrugge en De Kickers verzorgen de papierophaal in Leimuiden en Rijnsaterwoude. Maar Cyclus wil haar vrachtwagens efficiënt inzetten en combineert het ophalen van bijvoorbeeld Woubrugge met Rijnsaterwoude. Dan is het niet mogelijk, om tussendoor ‘even’ van vrijwilligersteam te wisselen.

De vrijwilligers van alle organisaties en scholen moeten binnenkort dus laten weten, of ze het papier willen blijven ophalen, als dat niet alleen in hun dorp gebeurt. Buskermolen gaat er van uit, dat er voldoende vrijwilligers zijn, die dat willen blijven doen. Een tweede eis lijkt echter nog lastiger uit te voeren. Als er volgend jaar gebruik gemaakt wordt van vrijwilligers, dan moet dat systeem ‘gemeentedekkend’’ zijn. Dus dan moet het oud papier ook opgehaald worden in plaatsen, waar dit nu niet gebeurt: Oude Wetering, Roelofarendsveen en op Kaageiland. Buskermolen hoopt, dat er scholen en verenigingen in die kernen zijn, die vrijwilligers willen inzetten om het oud papier op te halen. Die organisaties kunnen dan delen in een papierophaalbonus van 45.000 euro.

Over twee weken voeren de organisaties en het gemeentebestuur weer overleg. Wel is afgesproken, dat Cyclus en de vrijwilligersorganisaties het komende half jaar gezamenlijk het oud papier ophalen.