Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juli 2020

Stapje voor stapje dichter bij kunstgras

OEGSTGEEST – Het is nog niet zeker, dat ASC twee kunstgrasvelden mag aanleggen. Wel komt er een onderzoek, waarbij de noodzaak van die kunstgrasvelden nogmaals wordt bekeken. Het gemeentebestuur moet dan opnieuw haar oordeel geven over de vraag of er écht geen kunstgras mag komen in de Overveerpolder, zoals de politici al in 2013 bepaalden.

De voetbalclub heeft na haar verhuizing geen ledenstop ingesteld, dus het almaar groeiende ledenaantal leidde tot een grote druk op de beschikbare velden. Drie jaar geleden vroeg ASC al aan het gemeentebestuur om toch kunstgrasvelden te krijgen. Toen wees het college dat nog af. Maar in december 2019 stemde de gemeenteraad in met het Oegstgeester Sportakkoord, waarin stond, dat de gemeente kunstgras kan overwegen bij een tekort aan ruimte.

Dus een nieuw verzoek van ASC voor de maakt nu wel degelijk kans om ingewilligd te worden. Wethouder Nieuwenhuis verzekerde tijdens de raadsvergadering: ,Dit was allemaal niet de bedoeling van college, raad en ASC. Het gebruik maken van een omissie is voor ASC de minst gewenste procedure, is mijn idee.’’ De wethouder stelde voor, dat een procedure wordt opgesteld, waarbij er gekeken wordt naar de nut en noodzaak van de kunstgrasvelden en het belang van de kinderen. Maar tegelijkertijd ook gelet wordt op de (aantasting van de) ecologische waarden van dit poldergebied. Het simpelweg aanpassen van één zin in het Oegstgeester Sportakkoord is volgens de wethouder niet zo eenvoudig; de uitwerking daarvan zou in verband met bezwaartermijnen zo’n anderhalf jaar duren.

Van raadslid Spaargaren (VVD) mag het kunstgras er komen. Zeker nu het ledenaantal rond 1.200 ligt. ,,Volgens de KNVB wordt het met twee kunstgrasvelden sowieso al krap.’’ Van Dissel (HvO) weer er op, dat ASC de ledengroei aan banden had kunnen leggen, voordat het zo uit de klauwen liep met het ledenaantal. Maar Spaargaren vond: ,,De omliggende clubs zijn ook nagenoeg vol. Als je tegen kunstgras stemt, moet ASC afscheid nemen van een paar honderd leden. Wil je die jeugdspelers vijf kilometer verderop laten spelen? Dat kun je toch niet aan hen vragen!’’ Van den Ouweelen (Lokaal) wierp tegen: ,,Spaargaren komt met een huilie huilie verhaal. Als er almaar leden bij komen, is ASC Rupsjenooitgenoeg. Door ASC en u wordt niet begrepen dat afspraak gewoon afspraak is.’’

Van Driel (PrO) voelt de bui al hangen: ,,Straks ligt de afweging over de komst van het kunstgras bij het college en niet bij de raad. Wij zijn bang dat de balans tussen natuur en sport niet goed wordt gewaarborgd.’’