Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2020

Geen geld

Wel vragenlijst voor betere inwonerparticipatie

KAAG EN BRAASSEM –Inwoners moeten beter betrokken worden bij het beleid van de gemeente Kaag en Braassem. Bijvoorbeeld met het indienen van een eigen raadsvoorstel.

D66-fractievoorzitter Nick van Egmond stelde zijn plannen woensdagavond voor. ,,Geef inwoners de mogelijkheid om zelf een raadsvoorstel in te dienen of alternatieven voor te stellen voor bestaande plannen. Als die voorstellen met minimaal honderd handtekeningen gesteund worden, moet de gemeenteraad er dan een besluit overnemen.’’ Ook pleitte Van Egmond voor het invoeren van dorpsbudgetten, zodat inwoners met dat geld zelf hun eigen omgeving kunnen verbeteren.

De inwonerparticipatie gaat de D66-voorman niet snel genoeg. Hij noemde voorbeelden van mislukte ideeën voor het realiseren van een natuurlijke omgeving (het Veense Hout) en de plannen voor de aanleg van een Tulpensteiger in Roelofarendsveen. ,,Bij die initiatieven zijn fouten gemaakt, excuses gekomen, maar er verandert niets. De wethouder moet leren, door te doen.’’ Deze woorden vielen niet in goede aarde bij wethouder Petra van der Wereld: ,,Ik kan beter hier in het midden gaan liggen, dan kunnen jullie over mee heen stampen. We participeren ons suf. Het is lastig om het goed te doen.’’

De overige raadsleden hekelden Van Egmond. VVD-er Jan van der Geest: ,,Ik irriteer me enorm aan de enorm drammerige toon die bij elke woord toeneemt.’’ Hans Klink (PRO) stelde voor, dat de gemeente de inwoners na een ‘participatietraject’ gevraagd wordt, wat ze er van vonden. Op de vraag van een ambtenaar, waarom die vragen gesteld moeten worden ,,omdat de gemeente niets met de antwoorden doet’’, had CDA-er Anja de Rijk wel een antwoord. ,,Dat maakt niet uit; inwoners voelen zich gehoord.’’ Van der Wereld vindt zo’n vragenlijstje een goed idee: ,,De antwoorden kunnen rijp en groen zijn, maar er kan soms ook een gouden tip tussen zitten.’’