Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juni 2021

Dertig jaar hypotheek betalen voor 35 m2

Nieuwkoop – Het begon als een droom; maar liefst 61 koopwoningen voor jongeren en starters in het bouwproject ‘Teylerspark II’ in de gemeente Nieuwkoop. Waarbij er maar liefst 45 van die huizen tussen 140.000 euro en 200.000 euro zouden kosten. Maar de realiteit van de oververhitte woningmarkt heeft de droomplannen ingehaald. Wethouder Antoinette Ingwersen moet nu op zoek naar kunstgrepen om de prijzen van woningen tussen 35 m2 en 50 m2 ‘rond de 200.000 euro’ te houden.

Zo zijn in het bouwplan ook drie ‘tiny houses’ opgenomen. ,,Jongeren vinden dit een interessant concept’’, aldus Ingwersen. Deze minihuisjes met slechts enkele tientallen vierkante meters vloeroppervlak gaan al zo’n 200.000 euro kosten. De echte cijfers zijn geheim, maar gemeenteraadslid Kees Hagenaars (Natuurlijk Nieuwkoop) gaf aan, dat de prijzen voor de geplande woningen 60% hoger liggen, dan oorspronkelijk bedoeld was. En dan kost een woning van 140.000 euro al gauw 224.000 euro. ,,De hele onderklasse valt helemaal buiten de boot’’, aldus Hagenaars.

De wethouder bevestigde deze prijsstijging, maar hield vol, dat er ‘een aantal woningen van rond de 200.000 euro’ in Teylerspark II komen. Via regelingen als ‘Koopgarant’, waarbij de eerste koper van een woning een provisie betaalt aan de projectontwikkelaar op het moment dat die woning wordt doorverkocht, hoopt Ingwersen de huizenprijzen wat lager te houden. Het inschakelen van een lokale aannemer, om daar schappelijke prijzen mee af te spreken, zoals raadslid Lizet Keysers (SBN) voorstelde, is geen optie. Ingwersen: ,,Dat heet staatssteun en dat mag niet.’’

De wethouder wil heel graag doorgaan met de plannen voor Teylerspark, zodat die woningen begin 2024 gebouwd kunnen worden. ,,Hoe langer we wachten, hoe hoger de prijzen worden.’’