Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 november 2021

Eerste huizen De Poelen volgend jaar al opgeleverd

ROELOFARENDSVEEN – Grote opluchting en zelfs een voorzichtig applaus was er donderdagavond te horen tijdens de informatiebijeenkomst over het bouwproject De Poelen. Eindelijk was er goed nieuws voor de mensen, die daar een huis willen bouwen. Binnenkort wordt er namelijk begonnen met bouwen.

JOEP DERKSEN

Alle 227 huizen in dit gebied zijn al lang verkocht, maar maandenlang bleven de kopers in onzekerheid. Er was namelijk vervuilde grond aangetroffen; dat was reden voor de Omgevingsdienst West-Holland om nog geen goedkeuring te geven voor de komst van de woningen.

“Wat goed dat u hier bent en wat jammer dat wij hier zijn. Liever zat u thuis op de bank te dromen van een nieuwe tuin”, verwelkomde wethouder Yvonne Peters de ruim 200 aanwezigen. “Het is niet zo gelopen, als we met elkaar hadden gewild. De bodemverontreiniging die we aantroffen, vroeg om extra acties. En vooral veel geduld van uw kant. We betreuren het ongelooflijk en leven mee met uw zorgen.” Projectontwikkelaars, uitvoerders en de gemeente Kaag en Braassem hebben hard gewerkt om de problemen met de vervuilde grond op te lossen.

Het mysterie van die vervuilde grond is nu opgelost: in het verleden hebben tuinders oude sloten gedempt. Dat deden ze niet alleen met grond en zand, maar ook met allerlei materialen; puin, hout, asbest, oude banden. Zelfs stalen balken en hele koelkasten werden hiervoor gebruikt. De projectontwikkelaars wilden dat materiaal versnipperen en gebruiken als fundering voor de wegen door De Poelen, maar daar stak de Omgevingsdienst een stokje voor.

Dit probleem is nu opgelost. De Braassemerland VOF verwijdert alle vervuilde grond, zo gaf Projectdirecteur Paul van Wijk aan. Hiermee kunnen de huizen gebouwd worden, met nieuw aangelegde tuinen, waarin (toekomstige) kinderen naar hartenlust en veilig kunnen graven en spelen. Vertegenwoordigers van VolkerWessels Vastgoed BV en Verwelius konden melden, dat de bouwwerkzaamheden voor de huizen al in december kunnen beginnen. Eerst in het gebied ‘De Poelen 1’ en een maand later in ‘De Poelen 2’.

Koper Laurens Driessen was opgelucht: “Ze doen meer dan nodig is, bijvoorbeeld waar het gaat om het afgraven van de licht verontreinigde grond (dat is namelijk wettelijk niet verplicht, red.). Als je nou niet gerust gesteld bent, weet ik het ook niet meer.” Die gevoelens worden gedeeld door Rosanne Enthoven. “Ik ben heel blij. Ik durfde er niet meer vanuit te gaan, dat het goed zou komen.”

Peters verzekerde, dat ze de voortgang van De Poelen goed in de gaten zal houden: “We hebben geen grotere uitdaging dan woningbouw; natuurlijk blijf ik er bovenop zitten.” Het bureau Royal Haskoning DHV onderzoekt, hoe het komt dat de vervuilde grond niet al veel eerder is ontdekt en wie er verantwoordelijk is voor de vertragingen. Maar dat onderzoek zal de bouwwerkzaamheden niet vertragen. De wethouder: “Onze eerste prioriteit is zo snel mogelijk met de bouw te starten. Ik heb goede hoop, dat dit binnen een aantal weken gaat gebeuren.”