Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

Safety-safe verovert straten

Wie betrapt wordt op te hard rijden, krijgt een bekeuring. Maar het kan ook anders: deze weken kunnen automobilisten, scooterrijders en vrachtwagenchauffeurs geld verdienen voor het goede doel door zich aan de snelheid te houden.

Op verschillende plekken in de gemeente Alphen wordt de Safete-safe geplaatst; een snelheidsmeter, die aangeeft hoeveel geld de keurig passerende chauffeurs al bij elkaar gespaard hebben. Vorige maand stond deze Safety-safe in Zwammerdam en de heren en dames op de weg zorgden voor een totaalopbrengst van maar liefst 1.110,40 euro.

Kinderburgemeester Yfke Stolker stelde donderdag 19 oktober de Safety-safe langs de Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn in werking. Zij is heel positief over dit initiatief. “Hierdoor zullen de bewoners en de mensen die door deze straat gaan, slomer gaan rijden en beter op de weg letten. Kinderen: zeg gerust tegen je vader of moeder: ‘Let op je snelheid’, als je langs deze paal rijdt. We moeten goed ons best doen, want de opbrengsten van deze Safety-safe gaan naar een heel mooi doel voor Koudekerk; een nieuw speeltoestel voor basisschool De Meerwaarde.”

Woordvoerder Eline Vis laat namens de Safety-safe organisatie weten: “Dit is ooit ontwikkeld voor een campagne in Brabant en het werkte heel goed. Over het algemeen zien we een afname van 25% van te hard rijders. We willen de Safety-safe in heel Nederland inzetten, want belonen werkt beter dan straffen.” Maar werkt de safety-safe niet averechts? Zolang de actie loopt en er een geldelijke beloning is voor het goede doel, zal men zich wel aan de snelheid houden. Maar wanneer de safety-safe actie is afgelopen, zal men toch weer in oude gewoontes vervallen? Vis: “Als je deze actie slechts één week zou doen, wel. Maar dit bord staat er vier weken en dan komt het langzamer rijden in het patroon van de mensen. Ook een maand na afloop van de actie is het aantal hardrijders met 5% verminderd.”

Tijdens de ingebruikname van de Safety-safe neemt slechts één buurtbewoner de moeite om naar buiten te komen. De reacties over het apparaat zijn verschillend. Shirley van Vliet is kritisch: “Ik vraag me af of dit wat gaat opleveren. Dat mensen echt langzaam gaan rijden, omdat zo’n bord er hangt. Ik geloof er niet in. Dit levert op de lange termijn ook niets op. En omdat het nu een soort spelletje is met geld, denk ik dat mensen er juist harder voorbij gaan rijden. Dit is een nutteloos initiatief, maar ik hoop dat ik fout zit.”

De aanwonenden bleken ook verrast te zijn doordat het Safety-safe bord op het laatste moment verplaatst werd. Buurvrouw Sandra Kleiwegt: “We werden hierdoor overvallen. Dat vond ik niet grappig. Vervolgens wilden ze ook bij mijn huis stroom gaan tappen, maar daar werk ik niet aan mee met de huidige hoge prijzen.”

Over het initiatief zelf is Kleiwegt een stuk positiever: “Toen ze deze Safetysafe van de week zonder stroom alvast hadden opgehangen, was de snelheid van het verkeer er al uit. Het werkt wel! Ik hoop dat de snelheid er ook over vier weken uit blijft zijn, want er wordt hier veel te hard gereden. Je houdt je hart soms vast met kinderen op de fiets. Het aanpakken van de weg zelf werkt toch niet; het zijn vooral die jonge gassies; het zijn niet mensen van onze leeftijd.” De kinderburgemeester voltooit haar handeling: "De Safety safe is officieel geopend!" En binnen enkele seconden verdienden de eerste keurig rijdende automobilisten al de eerste paar centen.

Volgende maand komt de Safety-safe ook nog te staan aan de Zuidkade in Boskoop.