Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 augustus 2010

Van bang vogeltje tot tijger met zelfvertrouwen

VOORHOUT – Vaak zoeken pesters kinderen uit die weinig zelfvertrouwen hebben. Als alligators loeren ze op de zwakkeren en pikken de slachtoffertjes er genadeloos uit. Het is al lang bekend dat pestgedrag grote invloed heeft op de gepesten: zij dragen de psychologische littekens de rest van hun leven mee. Sinds woensdag 18 augustus wordt daar in Voorhout wat aan gedaan. In @Hok krijgen kinderen weerbaarheidstraining van de Universele Gevechtskunst Sportvereniging (UGSV). De combinatie van weerbaarheidstraining met het reguliere tiener- en jongerenwerk blijkt heel goed te werken.

Door Joep Derksen

Slaan onder de kin, trappen in het kruis en mokerklappen op de borst. Het lijkt er misschien op dat de kinderen worden getraind om hun mannetje te staan bij een knokpartij, maar het gaat om het achterliggende effect. De wetenschap hoe je jezelf moet verdedigen geeft vertrouwen. De UGSV werkt eraan om de kinderen bij te brengen hoe zij zich mentaal en fysiek kunnen verdedigen. De jeugd is onderverdeeld in twee groepen: jongens en meisjes van 10 tot 12 jaar en jongeren tussen 12 en 16 jaar. Rob Esser, drager van de zwarte band, bezitter van de 5de dan en leermeester, werkt al tien jaar aan het verbeteren van de weerbaarheid bij jongeren. “We geven veel aandacht aan de kinderen en hebben twaalf instructeurs op zestien kinderen. Steeds meer jongeren hebben behoefte aan weerbaarheidstraining, want de maatschappij is sneller en anoniemer geworden. De jeugd heeft behoefte aan structuur en dat hen verteld wordt wat er moet gebeuren.”

Verantwoordelijkheid

Esser vervolgt: “Bij de jeugd tot 12 jaar hebben we meest te maken met pestgevallen en tussen 12 en 16 jaar praten we voornamelijk over ongewenste intimiteiten.” Wij proberen in te spelen op wat de kinderen zelf willen en leren hen dat bij hun acties ook verantwoordelijkheid komt. Slaan doet zeer, dus hou daar rekening mee. Ter verdediging kun je ook gebruik maken van je stem en je houding: dat brengen we de jongeren bij.”

Jongerenwerker Johan Braaksma vult aan: “Het tienerwerk sluit hier perfect op aan. De kinderen kunnen zich bij mij inschrijven en proeven wat deze weerbaarheidstrainingen inhouden. De samenwerking met de UGSV loopt prima en we zijn op zoek naar andere verenigingen die met jongeren werken: zij kunnen ook gebruik maken van de @Hok faciliteiten.”

Onzeker

Terwijl haar zoon Rick leert hoe hij het beste een tegenstander onder de kin kan slaan en tegelijk andere slagen kan afweren, zit zijn moeder Sandra langs de kant tevreden te kijken. “Deze training werkt echt. Rick was heel onzeker en daarom is hij hier gekomen. In het begin denk je; gaan die trainingen nou echt helpen, maar hij heeft het naar z’n zin. Ze werken ook aan z’n uitstraling, zodat hij niet als een bang vogeltje loopt. Dankzij deze trainingen is hij een tijgertje met zelfvertrouwen geworden.”
Naast de lessen voor de jeugd (momenteel zo’n dertig kinderen) krijgen ook veertig volwassenen onderricht. Voor meer informatie: www.ugsv.nl.

3 Comments:

At 9:14 a.m., Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 
At 8:46 a.m., Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 
At 7:35 a.m., Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 

Een reactie posten

<< Home