Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 januari 2007

"De pen blijft en het toetsenbord zal verdwijnen"

Toekomstvisie digitale schoolbord realiteit geworden

Hillegom - RealData Systems is hard op weg de markt te veroveren met haar producten: de Mobile NoteTaker® en de PC NotesTaker®. Deze “digitale schoolborden” worden niet alleen gebruikt door scholen en educatieve instellingen, maar ook door directiesecretaresses, gehandicapteninstellingen en bijvoorbeeld ouderen die een handgeschreven brief aan hun kleinkinderen in Australië willen emailen. Vader en zoon Marcel (58) en Michel (29) Goulmy vertellen over hun producten, waarvoor ze exclusieve verkooprechten hebben in Nederland, België en Luxemburg.

door Joep Derksen

Dat je geen twintiger hoeft te zijn, om op de hoogte te zijn van allerlei nieuwe technische snufjes, bewijst Marcel, Directeur van RealData Systems. Vol enthousiasme vertelt hij over de laatste ontwikkelingen en de rol die zijn bedrijf, een gold certified partner van Microsoft, hierin speelt. “Met twaalf medewerkers zijn we puur een team en doordat onze afdelingen ‘technical services’ en ‘business solutions’ zo goed met elkaar samenwerken, kunnen we probleemoplossend handelen voor onze klanten.”

Digitale hulpmiddelen hebben absoluut de toekomst, daar zijn de beide Goulmy’s van overtuigd. “Niet alleen is het sneller en beter, maar de leerlingen kunnen ook met hun eigen scherm werken. Daar komt bij dat het ook heel onnatuurlijk is om met het oude zwarte schoolbord te werken. Ten eerste neem je niet je normale zittende schrijfhouding aan, maar je staat met krijt wat op het bord te schrijven. Na je basisschooltijd doe je dit nooit meer.”

Er is ook een tweede, nog veel belangrijkere reden waarom het digitale schoolbord een revolutionaire ontwikkeling is, zo legt Marcel uit. “Dankzij het ingebouwde oefenprogramma herkent de software de schrijfstijl van de gebruiker(s). Omdat iedereen zijn eigen unieke handschrift heeft, dat eigenlijk niet meer veranderd, herkent het systeem ook moeilijk leesbare handschriften. Denk eens aan de voordelen die apothekers hebben omdat ze het schrijfwerk van huisartsen en doktoren niet meer hoeven te ontcijferen!”

Milieu

“Maar daarnaast kan het systeem ook zo worden ingesteld, dat de gebruiker op een bepaalde manier moet leren schrijven. Eigenlijk gebeurt dit op dezelfde manier als vroeger met die schriftjes waarop je de letters moest overschrijven. Alleen komt er nu geen papier en inkt aan te pas en dat is weer beter voor het milieu!” weet Marcel nog een uniek verkoopargument naar voren te brengen.

Met een voorbeeld laat Michel zien hoe de Mobile NoteTaker® werkt. Hij schrijft een tekst op papier en tekent een organisatieschema. Bovenop dit papier is de Mobile NoteTaker® gevestigd, een apparaatje dat niet groter is dan een kleine zakrekenmachine en draadloos werkt tijdens het schrijven. Op ieder gewenst moment kan de Mobile NoteTaker® aangesloten worden op de computer en het geschrevene verschijnt op het scherm. In eerste instantie op dezelfde manier als dat het getekend of geschreven is, maar met een druk op de knop verandert het in de bekende Word-lettertypes. Bovendien herkent de software niet minder dan 16 verschillende talen: alle Europese talen, maar ook Koreaans, Russisch en twee vormen Chinees.

Emotie

“Schrijven heeft meer emotie dan het toetsenbord, dus dit apparaat zal veel eerder verdwijnen”, zo legt Michel uit. “Ik kan me niet voorstellen dat de pen over 1.000 jaar verdwenen is, want door het emotionele aspect wat het schrijven zelf oproept, blijven de schrijfinstrumenten ook bestaan. Met onze methode kunnen kinderen of volwassen ook via de computer en het internet leren schrijven.”

Marcel: ‘De Mobile NoteTaker is de eerste draagbare handschrift vastlegger ter wereld. Met een digitale pen en een draadloos LCD scherm op zakformaat, worden handmatig opgeschreven notities en tekeningen digitaal vastgelegd. Deze kunnen heel gemakkelijk worden ingelezen in de PC. Dit product sluit zeer goed aan op diverse initiatieven in het schrijfonderwijs; het geeft immers de mogelijkheid om schrijfmethode en handschrift te ontwikkelen en de hedendaagse technologie optimaal benutten. Bovendien is de Mobile NoteTaker zeer geschikt voor het maken van aantekeningen tijdens colleges.”

Hij vervolgt: “Het enige wat u nodig heeft voor PC NotesTaker is pen en papier. U kunt op elk soort papier uw gegevens vastleggen van zowel tekeningen, schetsen, notities en aantekeningen. De handgeschreven tekst kan worden omgezet naar Microsoft Word, Excel, Outlook, PowerPoint en OneNote. Als de PC NotesTaker verbonden is met de PC kunt u uw notities maken en omzetten naar de getypte tekst.”

Dat RealData Systems aan de vooravond van een groot succes staat, is wel duidelijk, want ze staan met niemand minder dan Elsevier Gezondheidszorg op de NOT-vakbeurs in Utrecht, later deze maand.

De Mobile NoteTaker® kost: € 196,35 incl. BTW en de prijs van de PC NotesTaker® is € 107,10. Minimale systeemeisen: Windows 2000, 15 MB hardeschijfruimte en 32 MB ram. Voor meer informatie: RealData Systems, Weeresteinstraat 140, 2181 GD Hillegom, T: 0252 522 929, E:
mig@realdata.nl, W: www.realdata.nl.