Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 januari 2007

Nog geen duidelijkheid over huisvesting Panorama Tulipland

Initiatiefnemers nog in gesprek met diverse partijen

Voorhout – Afgelopen zondag hield Panorama Tulipland een nieuwjaarsborrel voor haar 100 vrijwilligers. Een goed moment om terug te kijken op een succesvol jaar, maar vooral om de vele plannen voor 2007 op een rijtje te zetten. Initiatiefnemers van Panorama Tulipland, Herman van Amsterdam en Piet van Vliet doen een boekje open over de komende ontwikkelingen.

door Joep Derksen

Van Amsterdam vertelt: “Dit jaar was het eerste jaar dat Panorama Tulipland is blijven staan en dat is super bevallen. Nu hebben we veel meer tijd gehad om onze aandacht te richten op andere zaken, zoals het geschikt maken van het gebouw om alle benodigde vergunningen rond te krijgen. Hierbij kan gedacht worden aan vergunningen voor brandveiligheid, dranklicentie, en dergelijke.”

De hamvraag of Panorama Tulipland nu naar Lisse zal gaan, of toch in Teylingen zal blijven, konden Van Vliet en Van Amsterdam niet beantwoorden. “Over drie maanden zullen we hier volledige duidelijkheid over geven. Op dit moment zijn we nog met alle partijen in gesprek en de financiële kant van de zaak is een belangrijk aspect, maar ook wat onze vrijwilligers zelf willen’, zo legt Van Amsterdam uit. ‘Het hoeft ook niet per sé een kwestie te zijn van óf Teylingen, óf Lisse, wellicht zijn er mogelijkheden om zowel in Lisse als in Teylingen actief te zijn. In ieder geval wil ik mijn nek uitsteken voor de promotie van de hele Bollenstreek, zodat dit gebied ook buiten het toeristenseizoen gepromoot kan worden”, weidt de in Lisse geboren en in Sassenheim woonachtige Van Amsterdam uit.

Toeristentrekker

Kort geleden is de oude bollenschuur van Westerbeek, vlak bij de Ruïne van Teylingen aangeschaft. Samen met de gekochte hectaren grond, biedt dit gebied een uitstekend perspectief om van de combinatie ruïne en panorama een toeristentrekker van jewelste te maken. Voorlopig wordt de schuur echter gebruikt als honk voor de vele vrijwilligers. De plannen gaan echter veel verder. “Nieuwe toeristische producten willen we opzetten, waarbij de toeristen ook bedrijfsbezoeken kunnen afleggen bij bollenkwekers. Dit gebeurt al jaren in de wijnstreken in Frankrijk: ook daar komen het hele jaar door toeristen om het maken van wijnen te kunnen bekijken. Waarom zou het met de bollen dan anders zijn?”, stelt Van Amsterdam zich de retorische vraag.

“Met een goed verhaal, de juiste spelers en enthousiaste mensen kunnen veel meer bezoekers de bollencultuur beleven. Mensen kunnen bijvoorbeeld in de grond gaan graven en kwekers, die terecht heel trots zijn op hun product, en anderen kunnen enthousiast vertellen over dit product. En wat dacht je van de scholen, die met klassen tegelijk kunnen leren over de bollen. En dan hebben we het niet alleen over de geschiedenis, maar ook over de bollencultuur, het onderzoek naar nieuwe bollensoorten en de bollenkunst. Juist deze combinatie van elementen zal ervoor zorgen dat de toeristen van Schiphol massaal naar de Bollenstreek zullen komen. We willen dan ook zo’n 9 maanden per jaar open blijven: van februari tot oktober.’ Van Amsterdam zou dan ook graag het aanbod van ‘Bed & Breakfast’-locaties uitgebreid zien: ‘Deze vorm van overnachting is dramatisch gedaald. Laten de mensen trots zijn op de eigen streek en dit weer aanbieden in de Bollenstreek.”

Splitsing

Op dit moment staat Panorama Tulipland dus op een splitsing: wordt het Lisse of Teylingen? Over drie maanden valt de beslissing en Van Amsterdam wil binnen drie jaar de basis hebben gelegd van alle ideeën. “Deze schitterende Bollenstreek willen we openbreken door initiatieven te nemen. Zo zetten we de deur open voor toeristen en een betere lokale economie. Maar een ding is wel duidelijk: We zijn in gesprek met meerdere partijen, maar er moet heel veel geld meekomen van de gesprekspartner die voor ons kiest. Hamvraag blijft toch: kunnen we de nieuwe ontwikkelingen bekostigen en willen de vrijwilligers het wel?”

Piet van Vliet vult aan: “De Keukenhof wil het jaar rond gaan draaien en dat is een positieve ontwikkeling. Panorama Tulipland zou dan bij de ingang van de Keukenhof kunnen staan, maar breekpunt is wel de hoogte van de vaste kosten. Onlangs is bekend geworden dat de erfpacht verviervoudigd is en dat is voor de mogelijke overgang van Panorama Tulipland naar de Keukenhof geen goede ontwikkeling. Aan de andere kant zou Panorama Tulipland wel meesurfen op het succes van de Keukenhof.”

Maar ook voor het plan van de gemeente Teylingen heeft Van Vliet positieve opmerkingen: “Qua infrastructuur, bereikbaarheid vanaf de A44 en zichtlocatie is dit natuurlijk een prima locatie. En ook wat de kosten betreft, zit je hier relatief goed.”

Panorama Tulipland opent de deuren op 21 maart en zal in ieder geval open blijven tot en met 28 mei. Daarna wordt de locatie ook verhuurd aan bedrijven voor congressen en vergaderingen. Voor meer informatie: T: 0252 222 777 en
www.tulipland.nl.