Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 september 2008

Indrukwekkende Hoogmis met processie

VOORHOUT – De Pontificale Hoogmis ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de R.K. Bartholomeuskerk was een gedenkwaardige gebeurtenis. Voorafgaand aan de dienst werd een beeld van de H. Bartholomeus in processie rondom de kerk gedragen, begeleidt door onder meer Mgr. Drs. A.H. van Luyn sdb., Bisschop van Rotterdam, Dr. C.T.M. van Vliet, Pastoor St. Bartholomeusparochie, misdienaren, vertegenwoordigers van lokale verenigingen en de kerkbezoekers.

De processie was een ceremoniële, maar uiterst belangrijke, gebeurtenis in het jaar dat de Bartholomeuskerk haar 125-jarig bestaan viert. De aanwezigheid van Mgr. Van Luyn liet ook zien dat de belangeloze inzet die Pastoor Van Vliet, pastoraal werker De Groot en de talrijke vrijwilligers aan de kerk geven, hoog gewaardeerd worden.

De kerk zelf zat afgeladen vol met gelovigen en ze hadden een prachtige ervaring. Na het zegenen van het Bartholomeusbeeld in een liturgische handeling, volgde de processie rondom de kerk. Bisschop Van Luyn droeg daarna de liturgische groet en het openingswoord voor en Pastoor van Vliet sprak het welkomstwoord. De Dienst van het Woord meldde de aanwezigen: “Wie karig zaait zal karig oosten; wie overvloedig zaait zal overvloedig oogsten.”

Aan het einde van de mis ontvingen kerkvrijwilligers Truus Warmerdam en Riet van der Ploeg de Pro ecclesia onderscheiding als blijk van dank voor alles wat ze voor de kerk gedaan hebben. De gelukkigen zelf waren uiterst verrast en dolblij met deze eer. Ook werd de jubileumuitgaven van “Dwars op” aangeboden, waarna allen werden uitgenodigd elkaar te ontmoeten in een tent naast de kerk voor een hapje en een drankje.
De volgende tekst kregen de mensen mee om thuis eens over na te denken: “Ons kerkgebouw is 125 jaar een toevluchtsoord geweest voor zo heel veel mensen. Ze konden hier hun hoop en verdriet onder woorden brengen. Het was in al die jaren ook de plaats bij uitstek waar onze groei tot christen gestalte kreeg. Het was deze plaats waar wij vertrouwd werden met de verhalen die door de wereld gaan. In deze ruimte deden we onze intrede in de Kerk. Hier werden wij gedoopt en hier mochten wij voor de eerste keer deelnemen aan de maaltijd van de Heer. Hier ontvingen wij het Heilig Vormsel en hier gaven wij elkaar het “Ja”-woord op onze trouwdag. Hier namen wij ook afscheid van onze dierbaren, van de vele tranen die hier gevloeid zijn kan de kerkvijver gemakkelijk gevuld worden. Hier hielden wij elkaar op de been in tijden van oorlog en gevaar, ziekte en zorg, dankbaarheid en uitzinnige vreugde. In tijden van liefde en van diepe rouw en verdriet. Dank je wel lief kerkgebouw! Hopelijk maken wij jou weer helemaal heel en mooi en ga jij nog minstens 125 jaar mee!”