Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 maart 2009

Christelijke boekhandels scoren met eigen Boekenweek

“Week van het Christelijke Boek”

STREEK – Ondertussen weet iedereen wel dat op dit moment de Boekenweek in volle gang is. Minder bekend is dat van 11 tot en met 21 maart de “Week van het Christelijke Boek” plaatsvindt. Bij alle christelijke boekhandels is, bij besteding van minimaal 11,50 euro, een gratis exemplaar te verkrijgen het actieboek “Wachten op Peter” van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Musser. De eigenaren van twee christelijke boekhandels, Boekhandel Het Baken in Katwijk en Boekhandel De Kapel in Lisse, vertellen meer over deze week.

Door Joep Derksen

Twee jaar geleden namen Jeroen en Fijke van den Oever Boekhandel Het Baken aan de Secretaris Varkevisserstraat 37 in Katwijk over. Na een complete renovatie en een flinke groei van het assortiment weten steeds meer mensen deze boekhandel te vinden. Jeroen van den Oever laat weten over de Week van het Christelijke Boek: “Dit initiatief is opgezet als alternatief, tegenhanger zo je wilt, van de algemene boekhandel. We passen het thema wel op elkaar aan. Dit jaar is het thema van de algemene boekhandel “Dieren” en dan doen we iets vergelijkbaars. Maar de vorige keer ging het over heksen, en toen was ons onderwerp “Wonderlijk”.

Dit is het zesde jaar dat de Week van het Christelijke Boek wordt georganiseerd. Wat is het doel hiervan? “Dat de mensen meer lezen dan wat je in de media hoort en in de krant leest. Wij geven er vanuit het Christelijke geloof een draai aan. Het thema voor de algemene boekhandel is dit jaar Tjielp Tjielp en wij hadden vrijdag 13 maart de schrijfster Musser voor een signeersessie in onze winkel. Bij ons in de winkel is ook een groot assortiment van muziek aanwezig. Bij een christelijke boekhandel hebben mensen soms het idee dat het wel een onprofessioneel gebeuren zal zijn. We zijn geen stoffige boekhandel; hier vind je altijd wel iets moois om iemand blij mee te maken en een stukje inhoud mee te geven. Alle boeken kunnen op bestelling geleverd worden, maar wij kiezen in onze winkel voor een bepaald assortiment met Christelijke inslag.”

Lieveheersbeestjes

Wim Tange, eigenaar van De Kapel (Kapelstraat 10, Lisse), laat weten: “Dit jaar is het thema “Ieder vogeltje… de veelstemmige schepping”, en het behandelt het thema vanuit het Christendom hoe Goed de aarde geschapen heeft. Deze week hebben we allerlei typen boeken die gaan over dieren, vogels, planten, vissen en lieveheersbeestjes. Ook hebben we posters en kinderprinten.”

Over de Week van het Christelijke Boek: “De Branchevereniging voor het Christelijke Boekenvak, onderdeel van de Nederlandse Boekverkopers Bond en de Koninklijke Vereniging voor het Boekenvak, stelt de thema’s vast met de algemene boekhandel. Deze week is indertijd opgezet omdat mensen met een Christelijke achtergrond niet altijd vanuit het thema van de algemene boekhandel mee konden doen. Bijvoorbeeld als het over heksen en spoken ging. Toen is vanuit de Christelijke hoek een ander thema gekozen, met een invulling vanuit de Christelijke achtergrond.”

Hogere omzet

Draagt deze week bij aan een hogere omzet? Zoiets stimuleert altijd; de omzet wordt hierdoor hoger. Dat heeft ook te maken met de tijd van het jaar: als de zon gaat schijnen, wordt het warmer en de vogels fluiten weer. De winter lijkt bij uitstek het seizoen om te lezen, zou je zeggen. Maar toch is het zo, dat als het mooier weer wordt, de mensen vrolijker zijn en dan gemakkelijker wat kopen. Het jaar krijgt weer een nieuwe stimulans met de lente.”
Hij besluit: “Wij zijn niet alleen een Christelijke boekhandel, maar verkopen ook algemene boekenbonnen. Alle boeken kunnen bij ons besteld worden. Mensen kunnen bij ons voor alle typen boeken terecht. Of het nu gaat om romans, serieuze thema’s (bijvoorbeeld: bijbelstudie), studeerboeken, gedichtenbundels, cadeauboeken, dagboeken, kinderboeken, kinderbijbels en creatieve boeken. Alle groepen boeken zijn in het Christelijke assortiment te vinden. We hebben ook veel cd’s en dvd’s, wenskaarten en cadeautjes. Bijvoorbeeld voor het vormsel en de communie (in de leeftijd van 8 tot 11 jaar).