Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2009

Raad dringt aan op realisatie Brede School

TEYLINGEN – Een voorstel van wethouder Henriette Wilbrink om niet deel te nemen aan de rijksregeling “Impuls Brede Scholen” werd door de gemeenteraad van donderdag 9 juli afgeschoten. Wilbrink’s beargumentering dat de rijksvoorwaarden voor deelname niet bij de gemeente Teylingen zouden passen, kon de raadsleden niet overtuigen.

De wethouder liet weten: “De verdeling van de middelen zoals aangegeven door de Rijksoverheid past niet bij Teylingen (primair onderwijs: 34%, voortgezet onderwijs: 10%, sportsector: 50%, cultuursector: 6%.). Wij vinden de verdeling van de gelden niet passend voor de gemeente Teylingen. Onze basisschooljeugd uit Teylingen sport heel veel; onze sportverenigingen hebben heel veel jeugdleden. Vanuit het rijk moeten we 6% investeren in cultuur en dat vinden wij erg weinig. In financieel onzekere tijden is het verstandig om naar de financien te kijken. Eerst moeten we de brede schoolvisie hebben voor Teylingen en dan pas kan er maatwerk geleverd worden.”

Gemeenteraadslid Marlies Volte (VVD) oordeelde: “We moeten pas in september of oktober een definitieve keuze maken.” Gemeenteraadslid Hans Goudsmit (PvdA): “De brede school is een zaak van grote betekenis. Het knoopt kunst, cultuur, sociale cohesie en beweging aan elkaar. Dat is een enorm mooie uitdaging en wij dringen aan op een passend tijdschema om het voor elkaar te krijgen. Het college vroeg in 2008 om een tijd van bezinning. Er ligt echter een slecht onderbouwd ‘Nee’ en geen alternatief. De overheid brengt 350.000 euro in en dat is een mooi begin voor de brede school. Dit is een mogelijkheid die we absoluut niet willen laten lopen.”

Fractievoorzitter Hans den Hollander (CDA) was het met de wethouder eens: “We moeten op dit moment niet meedoen aan de Impuls Brede Scholen. We moeten langsgaan bij het onderwijsveld om te bekijken hoe zij het onderwijs ervaren. Laten we hierover in september over praten.” Gemeenteraadslid Gerard van der Lubbe (Trilokaal) suggereerde om dit onderwerp te bespreken bij een commissievergadering.
Nogmaals Wilbrink: “Van het rijk ligt een mooi aanbod om hier in te stappen. Het leek me erg mooi, maar bij een verder verdieping in de materie zijn we tot de conclusie gekomen om er niet in mee te gaan. Ik denk dat we een voorstel kunnen maken wat beter past bij Teylingen. Wellicht is het beter om het besluit uit te stellen na het besluit over de brede school in Warmond. Het is dan beter om terug te gaan naar de commissievergadering. Dat kan nog voor 5 november gerealiseerd worden. Ik trek het voorstel terug.” Goudsmit waarschuwde: “Akkoord, maar dan moeten er wel alternatieven op tafel liggen.”