Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2009

“Creëer plekken voor hangjongeren”

Stamtafel adviseert gemeente

VOORHOUT – Twee onderwerpen werden besproken tijdens de stamtafel op zaterdag 7 november: de plannen voor de stationslocatie en de huidige stand van zaken aangaande de hangjongeren. Een meerderheid van de stamtafelaars vond het een goede zaak dat er eindelijk wat met het kale parkeerplein bij het station gaat gebeuren, maar kritische kanttekeningen waren er voldoende.

Door Joep Derksen

“Met de huidige plannen voor deze locatie, is er geen ruimte voor een tunnel onder het spoor”, vond er een. “Zorg dat je de straat breed houdt, want een goede ontsluiting blijft nodig voor een goede doorstroming van het autoverkeer”, meende een ander. De plannen voor de stationslocatie passen precies in het postzegelbeleid waar het huidige en vorige gemeentebesturen in excelleerden, liet een stamtafelaar weten: “Als je op deze stationslocatie twee keer languit valt, ben je er doorheen.”

Wat de hangjongeren betreft, dat loopt bij het Kerkzicht de spuigaten uit, zo informeerde een van de aanwezigen. “Deze overlast concentreert zich bij het vijvertje naast het bestuurscentrum. Die jongeren veroorzaken veel troep en maken midden in de nacht gigantisch veel lawaai.” Een stamtafelaar wist: “Het zijn niet de hangjongeren zelf, maar de verdovende middelen die ze bij zich hebben. De alcohol en drugs, in combinatie met het feit dat een individu lid is van een groep, zorgen voor een toename van de overlastveroorzakende activiteiten.”

De gemeente moet ingrijpen, daar was de stamtafel het over eens: “Er zijn in dit dorp maar zo’n twintig hangjongeren, dus is het een beperkt probleem. Deze jongeren zijn bij de politie bekend, dus de gemeente kan niet zeggen dat ze machteloos staat.” Een oplossing was er ook: “Creëer plekken voor hangjongeren, maar dan wel op locaties die voor hen ook interessant zijn.”
De volgende stamtafel vindt plaats op zaterdag 5 december, van 16:30 uur tot 18:00 uur. Het onderwerp van die dag zal zijn: de gemeenteraadsverkiezingen en de uitstroom van lokale politici: meer dan 50% van de raadsleden heeft al aangegeven niet meer terug te willen keren in de gemeenteraad. De stamtafelaars geven hun mening over deze ontwikkeling en wisselen hun opinie graag uit met anderen.