Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 mei 2009

“Interviews mogen best kritisch zijn”

Leny Verplancke zegt Nens vaarwel

NOORDWIJK – Het einde van een tijdperk is gekomen: Leny Verplancke (60) zegt omroep Nens vaarwel. Veertien jaar lang was zij de drijvende kracht achter deze publieke lokale omroep van Noordwijk en Noordwijkerhout. Met werkweken tot 70 uur stuurde ze de circa tachtig vrijwilligers en medewerkers aan en bouwde zij de redactie op. Twee jaar geleden trad een betaalde eindredacteur toe tot de organisatie en Verplancke vindt het nu hoog tijd dat ze haar andere, al jaren sluimerende, ambities nastreeft.

Door Joep Derksen

Formeel is Nens een lokale omroep met als uitzendgebied Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk, maar de nieuws- en muziekzender is in bijna de gehele Bollenstreek te beluisteren op de radio. Daarnaast kunnen via de website live de programma’s gevolgd worden en wordt de kabelkrant dagelijks om 17:00 uur ververst. In veertien jaar is de omroep gigantisch gegroeid en Verplancke lag zonder twijfel aan de bakermat van dit succes. Nadat zij in 1995 betrokken raakte bij Nens, had Verplancke al heel gauw door dat ze op haar plek zat: “Hier kon ik mijn ei kwijt. Er moest iemand zijn die de kar trok en ik heb Nens opgeduwd naar een behoorlijk professionele organisatie. Vijftien jaar geleden stond het lokaal gebeuren nog in de kinderschoenen en we hebben de redactie bijna van de grond af opgebouwd. We zijn begonnen met het lokaal nieuws serieus te verslaan en dat betekent veel contacten leggen, netwerken en in alle hoeken en gaten nieuws vinden. Tevens zorgden we voor goede nieuwsprogramma’s met onderwerpen van niveau. Altijd was ik inhoudelijk goed voorbereid bij live-interviews.”

In eerste instantie had Verplancke nog bij een ander bedrijf betaald werk, maar na een aantal jaren zette ze zich fulltime in voor Nens. “Rond de eeuwwisseling kwam de website
www.nens.nl erbij en zes jaar geleden startten we een nieuwe discipline: de kabelkrant. De persoon die deze kabelkrant onderhoudt, was onze eerste betaalde kracht. Daarnaast was het mijn taak om de vele vrijwillige medewerkers te laten weten wat ze moeten doen. Mijn kracht was om mensen heel goed te overtuigen van de waarde van iets. Daarnaast probeerde ik altijd sfeer in de studio te brengen, bijvoorbeeld door het neerzetten van wat bloemen.”

Passie

Als Verplancke iets doet, dan doet ze dat met passie. In alles. “Ik ben een overtuigd idealist van de publieke lokale omroep. Nens moet niet alleen een muziekzender zijn; mensen zijn vaak niet voldoende geïnformeerd over het nieuws of de politiek en kunnen dan ook geen nuance aanbrengen in hun mening. Onderzoeksjournalistiek was mijn liefste onderwerp: zaken uitzoeken en doorgaan waar anderen stoppen. Nieuws wacht niet en daarom moest ik ook overdag zorgen voor invulling van de programma’s.”

Enkele jaren geleden trok Verplancke bij de politiek aan de bel: ze waarschuwde dat er financiën vrij moesten komen om iemand betaald aan te stellen bij Nens. Dankzij haar initiatief ontving Nens jaarlijks 80.000 euro voor de vergoeding van alle onkosten, maar haar werd wel gevraagd om nog even te blijven. “Ik werd toen plaatsvervangend eindredacteur en bleef zo’n dertig uur per week doorgaan, naast mijn werk als stewardess. Nu ben ik zestig jaar en de maatschappij waarvoor ik vloog wil dan dat je afscheid neemt. Ik vind dit een mooi moment om een wens van mij te vervullen: ik wil al tien jaar internationaal verkiezingswaarnemer worden: dat lijkt mij het einde. Democratie is ongelooflijk belangrijk en ik wil hier een steentje aan bijdragen om bij de verkiezingsprocessen te zijn. Maar om dit te bereiken, moet ik me er 100% op richten en ik studeer nu dan ook Spaans en Russisch om ervoor te zorgen dat ik over enkele jaren internationaal verkiezingswaarnemer voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan worden.”

Serieus

Over Nens vertelt ze verder: “De lokale omroep wordt landelijk niet of nauwelijks serieus genomen. Als je het vergelijkt met de regionale en landelijke omroepen staan de financiële middelen totaal niet in verhouding. Wij hebben ons eerst moeten bewijzen zonder bijdragen en dat accepteerden we, maar andere omroepen krijgen eerst geld en hoeven dan pas te presteren. Maar in feite is het zo dat mensen pas interesse hebben in wat er regionaal en landelijk gebeurd, op het moment dat ze ook weten wat er lokaal gebeurt. Dat is het belang van de lokale omroep: mensen prikkelen en kennis geven.”
Zal Verplancke Nens niet ongelooflijk missen? “Ja, maar ik kan het echt niet combineren met mijn studeren. Als ik iets doe, wil ik het goed doen en ik kan niet half voorbereid iemand interviewen. Of mijn vertrek een aderlating is voor Nens? Dat kun je van jezelf niet zeggen, maar ik heb vertrouwen in de mensen die voor Nens blijven werken, onder leiding van eindredacteur Ard Zandbergen. Zo is Nens sinds twee jaar bezig met televisie-uitzendingen en dat wordt waarschijnlijk uitgebreid. Verder hoop ik dat Nens de kwaliteit van het product hoog in het vaandel houdt. Interviews bijvoorbeeld mogen best kritisch zijn. Ik ben ervan overtuigd dat Nens zich steeds verder zal blijven ontwikkelen en ervoor zal zorgen dat Nens het belangrijkste lokale medium in het uitzendgebied zal zijn. Maar dan moet Nens wel op landelijk niveau gewaardeerd worden, met de bijkomende financiële middelen.”

28 mei 2009

Europese toppers tonen hun kwaliteiten

Nationale Waterskidag

DE KAAG / KAAG DORP – Voor mensen die altijd al hebben willen waterskien of wakeboarden, komen zondag 7 juni hun dromen uit. Dan wordt op de Kagerplassen de Nationale Waterskidag georganiseerd door Waterskivereniging SWV-Kagerplas. Vier internationale toppers van het wakeboardteam geven instructies en tips over hoe de beste loops gemaakt kunnen worden op het water met een snelheid van circa 30 kilometer per uur.

Door Joep Derksen

De Nationale Waterskidag vindt plaats bij Kaag Dorp en iedere keer is het weer een fijne ervaring om met het pontje overgevaren te worden. Om 12:00 uur opent wethouder Bert Homan dit jaarlijks terugkerende evenement en de organisatoren kijken vol spanning uit of hij ook de “natte latten” zal onderbinden.

Jørgen de Ree, bestuurslid van de SWV-Kagerplas, laat weten: “Dit is de achtste keer dat we als vereniging aan de Nationale Waterskidag meedoen. Vanuit de nationale selectie komen vier toppers die om het uur een kwartier lang een demonstratie laten zien en in de tussentijd les geven aan de leden van de vereniging. Wie deze experts van het Demoteam van de Nederlandse en Europese top in Wakeboarden zijn?: Michael Timmers (23) en Nederlands Kampioen Open Men, Nils Kroon (18), 2de Junior Men en 8ste op het EK, Marc Kroon (14) en 4de op het EK en tot slot Mitch van Duykeren (16), 2de po het EK.”

Natte latten

Hij vervolgt: “Verleden jaar was dit evenement zeer succesvol en mochten we 120 deelnemers verwelkomen. We hebben zelfs mensen moeten teleurstellen. Dit jaar hebben we zeven boten ter beschikking, waaronder de X-2 om het publiek kennis te laten maken met de natte latten.”

De bekende Warmonder Theo Vergeer is speaker en de deelnemers kunnen, onder begeleiding van professionele instructeurs, binnen de gele boeien waterskiën met een snelheid van circa 45 kilometer per uur en wakeboarden met plusminus 35 kilometer per uur. Voor de jeugd worden snelheden behaald vanaf 15 kilometer per uur, afhankelijk van het gewicht.
Alle deelnemers krijgen een mooi certificaat. De kosten voor deelname bedragen 7,50 euro. Voor meer informatie: www.swv-kagerplas.nl. Het evenement vindt vanaf 12:00 uur plaats bij Restaurant ’t Kompas. Er is slechts beperkte parkeergelegenheid, daarom wordt bezoekers aangeraden hun auto te parkeren voordat het pontje wordt genomen. ’t Kompas is slechts op enkele minuten lopen afstand van het pontje.

“Mensen met kanker kunnen ook niet opgeven”

Fietsen tegen sluipmoordende ziekte

SASSENHEIM – “Opgeven is geen optie!” Met deze slogan in het achterhoofd gaan honderden mensen op donderdag 4 juni de uitdaging aan om de Alpe d’Huez maar liefst zes keer te beklimmen. Dit evenement, genaamd de “Alpe d’HuZes” vindt sinds 2006 jaarlijks plaats en heeft als doel (veel) geld in te zamelen voor de mensen die (over)leven met kanker. Hans Post (48) is een van de deelnemers: hij maakt deel uit van het team Atos Origin en heeft net als de 1.200 andere wielrenners één hoofddoel: financieel te helpen bijdragen aan onderzoeken voor kanker.

Door Joep Derksen

Al jaren is kanker doodsoorzaak nummer 1 onder de bevolking. Bijna iedereen kent in zijn of haar naaste omgeving of familie wel iemand die moet of moest vechten tegen deze sluipmoordende ziekte. Weliswaar overleven steeds meer mensen die kanker, maar voor velen begint het echte vechten pas nadat de diagnose ‘U bent schoon’ is gesteld. De psychosociale effecten zijn enorm op veel personen. Deze vierde editie van “Alpe d’HuZes” staat dan ook in het teken van de onderzoeken die de revalidatie en psychosociale nazorg tijdens en na de ziekte helpen ondersteunen.

Hans Post laat weten over de Alpe d’HuZes: “Drie jaar geleden is Peter Kapitein hiermee begonnen. Hij was zelf een kankerpatiënt en had het gevoel dat hij, na genezing, aan zijn lot was overgelaten. Hij wilde laten zien wat hij kon en samen met zes mensen heeft hij op 06.06.06 (6 juni 2006, JD) de Alpe d’Huez zes keer beklommen. In dat eerste jaar werd 300.000 euro ingezameld. Het jaar daarop 1,5 miljoen euro, het derde jaar 3,6 miljoen euro en dit jaar is het streven om 6 miljoen euro in te zamelen.”

Uitdaging

Iedereen die het op 4 juni lukt om de Alpe d’Huez zes keer te beklimmen, komt in het zogeheten “Kanjerregister”. Post, die twintig jaar geleden een bekende subtopper was in de atletiek, betwijfelt sterk of zijn naam daarbij komt te staan. “Als ik twee keer de top van de berg haal, vind ik dat al fantastisch. Ik doe mee omdat ik van een sportieve uitdaging houd. Opgeven is voor mij geen optie, want de mensen waar we het voor doen, kunnen ook niet opgeven. Zonder meer staat voor mij het goede doel voorop: in mijn familie hebben we drie gevallen van kanker gehad, waaronder mijn schoonmoeder die de diagnose ‘darmkanker’ te horen kreeg. Haar neem ik (geestelijk) op mijn bagagedrager mee.”


Voor deze dag is het voor Post belangrijk dat hij veel geld inzamelt. Sponsoren kan via de site www.opgevenisgeenoptie.nl. Via de links “Atos Origin” en “Hans Post” kan aangegeven worden op welke wijze iedereen Post financieel wil ondersteunen. Op 4 juni om 05:00 uur start Post samen met de andere 1.200 deelnemers voor de fietsuitdaging van zijn leven. Vol bewondering vertelt Post: “Henri Heijltjes zit in mijn team en hij gaat de Alpe ‘d Huez die dag maar liefst negen keer beklimmen! Ik hoop dat veel mensen financieel willen bijdragen. Voor hen is het belangrijk te weten dat geen cent aan de strijkstok blijft hangen. Iedereen en alle organisaties werken belangeloos mee en de totale opbrengst van ‘Alpe d’HuZes’ gaat naar de KWF.”

Komt dat zien!

TEYLINGEN – Het winkelende publiek in Warmond, Sassenheim en Voorhout keek verrast op bij het zien van het paard met wagen dat door de drie dorpen reed. Het was een ludieke actie van Vishandel De Klok om met behulp van een geluidsinstallatie luidkeels kenbaar te maken dat hun nieuwe winkel vanaf dinsdag 9 juni op haar nieuwe locatie aan de Herenstraat 43 gevestigd is.

Nieuwe Plus-managers trouwen

“Zij worden het nieuwe gezicht”

VOORHOUT – De toekomstige supermarktmanagers van de nieuwe Plus van Dijk Supermarkt traden vrijdag 22 mei in het huwelijksbootje. Joop en Suzanne werden door het personeel verrast met levensgrote opblaaspoppen die naast de huidige vestiging waren opgesteld. Ook de speciaal voor de huwelijksdag geregelde acht ‘lelijke eendjes’ waren voor het jonge echtpaar een genot om naar te kijken.

Door Joep Derksen

De dag na het huwelijk kijkt een dolgelukkige Ada van Dijk terug op de trouwdag. “Het was een superdag; we zijn weken bezig geweest met de voorbereiding, maar dat was het waard. Die acht lelijke eenden in verschillende kleuren hadden we geregeld omdat Joop ‘zijn’ Suzanne had leren kennen toen ze in een eend reed. We zijn in een stoet door Sassenheim en Voorhout gereden.

Die rondrit gebeurde nadat Joop zijn aanstaande, heel traditioneel, afhaalde bij Suzanne’s ouderlijke huis. Na de rondtour kwam het bruidspaar in een oude Mustang, gevolgd door de acht eendjes, aan bij de Plus in Voorhout. Daar verwelkomde een groot spandoek en een opblaasbaar bruidspaar de aanstaande echtelieden: een verrassingscadeau door de Plus-medewerkers.

Ada: “Eigenlijk wilde het bruidspaar ook de nieuwe Plus-supermarkt bij de feestelijkheden betrekken, maar dat kon even niet. Suzanne en Joop zijn getrouwd in het oude gemeentehuis van Voorhout, wat nu het Sikkens museum is. Vervolgens was er een receptie in de tuin van de Engelberthahoeve, waar ook de bruidstaart werd aangesneden.” Een van de cadeautjes voor het bruidspaar was een grote mand met boodschappen, waaronder beschuit en rode en blauwe muisjes. De hint was duidelijk.
Nadat Suzanne en Joop terug zijn van hun huwelijksreis op Aruba, hopen ze van start te gaan in de nieuwe vestiging van de Plus in de nieuwe Agnes. Ada: “Joop is vanaf 1 januari gestart in de huidige Plus in Voorhout. Na de nieuwe opening gaat hij samen met Suus de nieuwe Plus runnen. Zij worden het nieuwe gezicht in de winkel, terwijl John de vestiging in Roelofarendsveen onder zijn beheer blijft houden. Zelf blijf ik een beetje achter de coulissen. Over een aantal jaren gaat John naar verwachting ook Roelofarendsveen minderen, maar voorlopig is het nog niet zo ver. Het is lekker dat we het de vestigingen nu door tweeën kunnen delen. Joop en Suzanne hebben er volop zin in. Het worden heel goede ondernemers: het ondernemersbloed zit er bij hen goed in.

Bollenband treedt op in gebouw Tweede Kamer

STREEK – De Bollenband heeft een prestatie geleverd waar André Rieu jaloers op zal zijn. Woensdag 20 mei trad deze muziekgroep van veertig mensen met een verstandelijke beperking op in het gebouw van de Tweede Kamer, voor het oog van onder meer kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Een prestatie die de vioolvirtuoos nog nooit presteerde.

Door Joep Derksen

De Bollenband kreeg deze gelegenheid door de voormalige bode van de Tweede Kamer, Bert van Leeuwen, die aan het einde van zijn bijna 35 jaar bodeschap als afscheidswens graag zo’n voorstelling van de Bollenband in het Tweede Kamergebouw zou willen zien. Deze wens werd door de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, ingewilligd en woensdag 20 mei was het grote moment voor de verstandelijk beperkte muzikanten.

Bollenbandlid Monica gaf voorafgaand aan het optreden aan dat ze “best wel een beetje nerveus” was. Medemuzikant Evelien had een handgeschreven brief ontvangen van Minister Wouter Bos waarin deze zich verexcuseerde dat hij niet bij het optreden aanwezig kon zijn. Wel kon Evelien even kennis maken met Bos. Over deze ervaring vertelde ze: “Dat ik wel bij hem langs mocht, had ik zeker verwacht.”
Verbeet kondigde de Bollenband aan en direct klonken de vrolijke noten door het gebouw van de Tweede Kamer. Overal in de hal en op de balustrades van de eerste en tweede verdieping verdrongen de parlementariërs zich om maar niets van het optreden te hoeven missen. Gerdi Verbeet haakte zelfs op de muziek van ‘het kleine café aan de haven’ in met anderen en swingde naar hartelust mee. Aan het einde van het optreden ontvingen de Bollenbandleden een staande ovatie. Verbet nodigde hen van harte uit om in 2010 weer een optreden te geven.

Fotowedstrijd

STREEK – De twaalf provinciale Landschappen zetten een fotowedstrijd op. Amateur-fotografen mogen hun mooiste landschappenfoto’s insturen om de kans te maken op een hotelovernachting in een natuurgebied. Een van de winnende foto’s zal op een Connexxion-bus te zien zijn. De fotowedstrijd start op zaterdag 30 mei. Voor meer informatie kan gekeken worden op de website van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap: www.zuidhollandslandschap.nl.

Happende haaien, ballenbakken en luchtkussenstormbanen

Grootste straatluchtkussenfestival van Nederland

VOORHOUT – Zondag 7 juni is het weer zover: het grootste straatluchtkussenfestival van Nederland zal jong en oud(er) naar de Herenstraat laten komen. Daar liggen 25 verschillende luchtkussens te wachten om in gebruik genomen te worden. De Teylingen Ondernemers Vereniging Voorhout organiseert dit evenement en de opbrengsten van de vijf euro entree gaan naar het goede doel. Dit jaar is dat de stichting Jeugd Vakantie-evenementen Teylingen; een organisatie die er belangeloos voor zorgt dat jaarlijks honderden kinderen in Warmond, Sassenheim en Voorhout volop kunnen genieten tijdens hun vakantie door middel van spelletjes, uitjes en huttenbouw.

De tienduizenden mensen die het straatluchtkussenfestival in voorgaande jaren bezocht hebben, weten dat een bezoek aan dit evenement garant staat voor een onvergetelijk dagje uit. De allerkleinsten zijn uren zoet met de basisluchtkussens en de ballenbak op het parkeerterrein van de Plus. De wat oudere jeugd vermaakt zich ongetwijfeld met de meer uitdagende luchtkussens, zoals de “happende haai”, touwtrekbaan, de bunjyrun en de luchtkussenstormbanen, al dan niet met water.

Waterstormbaan

Medeorganisator Jos Hoek laat weten over het straatluchtkussenfestival dat zondag 7 juni van 13:00 uur tot 18:00 uur zal plaatsvinden: “Samen met de Oranje Vereniging Voorhout, IJsclub Voorhout, Rotary Voorhout en IJvents Luchtkussenverhuur organiseert de TOV-V dit gebeuren. Voor vijf euro kan de hele dag van alle springkussens gebruik gemaakt worden.” De organisatie zorgt er hierbij wel voor dat de vier-minners zich niet op de waterstormbaan begeven en dat de 16-plussers de ballenbakken in beslag nemen.

Hoek vervolgt: “Dit jaar wordt het evenement uitgebreid met een krachtmeting voor teams. Middels een zeskamp zullen de diverse teams, bestaande uit zes tot acht personen, vanaf de leeftijd van 16 jaar, met elkaar een competitie aan gaan. Deze competitie bestaat uit verschillende elementen, verbonden aan de luchtkussenobjecten. Inschrijving is reeds mogelijk voor eveneens € 5,= per deelnemer via de site www.teylingenov.nl en bij Hoek boek & kantoor, gevestigd aan de Herenstraat 63 in Voorhout, waar het inschrijfformulier op te halen en in te leveren is. Stel dus snel je team samen, met bijvoorbeeld familieleden, vrienden, buren of (sport)collega’s en laat zien dat je de sterkste bent.”

Dit jaar zullen alle, in Teylingen bestaande, pretbands hun gezellige klanken ten gehore brengen. Fans van Kleintje Pils, de Straatklinkers, de Bierleppen, de Mexicanos, Éx. BTW, de Flierefluiters, de Feesttoeters en de Als je maar bekend Band kunnen dus hun hart ophalen. Deze acht bands geven om 17.00 uur voor het eerst in hun bestaan een gezamenlijk optreden. Kaartjes voor dit grootste straatluchtkussenfestival van Nederland zijn op de dag zelf verkrijgbaar aan de Herenstraat in Voorhout. Voor meer informatie:
www.luchtkussenfestival.nl.

“Meest luxe wentelteefjes ooit”

VMBO-leerlingen schitteren bij kook- en serveerprestatie

NOORDWIJKERHOUT – Twaalf leerlingen van klas 3KK, een VMBO-klas van het Teylingen College, locatie KTS, lieten woensdag 20 mei hun beste kook- en serveerkwaliteiten zien in Restaurant Zegers. De eigenaren van dit restaurant, Gertjan Verheij (oud-leerling van de KTS) en Auke Salman, stelden hun etablissement voor deze avond volledig ter beschikking. Ook burgemeester Gerrit Goedhart genoot van de culinaire avond.

Door Joep Derksen

De leerlingen volgen een opleiding koken en serveren onder leiding van docent consumptieve techniek John Vesseur. Aan het eind van hun eerste jaar voor deze opleiding stonden de leerlingen met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar voor hun grootste culinaire uitdaging tot nu toe. Voor in totaal 58 gasten, bestaande uit een selectie van ouders, familie en andere belangstellenden, werd een viergangenmenu bereid.

Zeven leerlingen beheerden de keuken en vijf van hen verzorgden de bediening. Na het huisapéritief dat in de kelderbar werd genuttigd, begaven de gasten zich naar het restaurant zelf. De gerechten bestonden onder meer uit een brandade van kabeljauw, een cappucino van knolselderij, een runderentrecôte en een terrine van wentelteefjes met vanillesaus. Bij ieder gerecht werd een aparte wijn geserveerd en zowel het etensgerecht als de wijn werd door de leerlingen afwisselend toegelicht. Waar de een de informatie keurig van een briefje oplas, presteerde de ander het om de gegevens goeddeels uit het hoofd op te zeggen.

Wentelteefjes

Voor alle aanwezigen was het een zeer plezierige avond. Tijdens het eten werden blikken van verstandhouding gewisseld tussen de ouders onderling en allen waren ultratrots op hun zoon of dochter. Ook burgemeester Goedhart was vol lof: “Mijn moeder maakte altijd wentelteefjes en ben er een groot fan van. Dit waren echter de meest luxe wentelteefjes die ik ooit geproefd heb. Ook het vlees was heel lekker.” Twee bestuursleden van Euro-Toques waren ook aanwezig. Zij oordeelden: “We zijn zeer onder de indruk van deze studenten. De bediening maakte weliswaar wat foutjes, maar ze pakten het heel leuk en spontaan op. Ik ga ervan uit dat we volgend jaar tijdens het examen enkele tienen kunnen gaan uitdelen.”
De grote inspirator van deze avond was Vesseur. Hij laat weten: “Vanavond was geen onderdeel van het examenprogramma. De reden om dit te doen was te laten zien waar VMBO-leerlingen toe in staat zijn als hun talenten op de juiste manier worden gestimuleerd.”

Onweer zorgt voor overwerk brandweer

STREEK – Binnen een half uur ontving de brandweer maandagavond 25 mei tien brandmeldingen in Lisse, Hillegom, Voorhout en Noordwijkerhout. De reden hiervoor was het onweer dat die avond tussen 22:10 uur en 22:40 uur boven de Bollenstreek woedde.

In Lisse was er een binnenbrand in een boot aan de Heereweg en een brandmelding aan de Von Bonninghausenstraat 16. Er was een brandmelding bij het Raamwerk aan de Strandpaal 2 in Noordwijkerhout en een buitenbrand aan de Sperwerkroft 1 in diezelfde gemeente.

Voorhout had meerdere branden en brandmeldingen: een binnenbrand aan de Dirck van Delffstraat 15 en een brand(melding) aan de Ravellaan 72 bij de tijdelijke huisvesting Bolero. Hillegom was koploper wat betreft het aantal brandmeldingen: een binnenbrand aan de Leembruggenstraat 58, de Brouwerlaan en een buitenbrand aan de Hoofdstraat.

Landelijke wedstrijden jeugdbrandweer

NOORDWIJK - Zaterdag 23 mei organiseerde de vrijwillige brandweer van Noordwijkerhout de landelijke selectiewedstrijden voor de jeugdbrandweer. Maar liefst 22 ploegen namen deel aan de wedstrijden die plaatsvinden bij het voormalige politiebureau en bij de Ireneschool aan de Viaductweg te Noordwijkerhout. De beste ploegen ontvingen uit handen van burgemeester Gerrit Goedhart een prijs. De winnaars bij de Ploegen wedstrijdbaan Junioren waren de jeugdbrandweerlieden van Tiel. Bij de Ploegen wedstrijdbaan Aspiranten nam Zwijndrecht de eerste prijs in ontvangst.

‘Hoogbegaafden zijn een risicogroep’

Groep 9 op Noordwijkse school

NOORDWIJK – Hoogbegaafde leerlingen krijgen vanaf het komende schooljaar een aangepast leerprogramma op de Noordwijkse School. Deze kinderen komen in een aparte leergroep: ‘Groep 9’ en volgen taal- en rekenopdrachten op een hoog niveau.

Francis van de Ree, directeur van De Noordwijkse School, coördineert en begeleid de ontwikkeling van Groep 9. Ze laat weten: ‘In de ochtend wordt gewerkt in de eigen groep aan taal- en rekenopdrachten. ’s Middags krijgen de leerlingen les in vakateliers van vakdocenten. Naast geschiedenis, aardrijkskunde en biologie, is er ook veel aandacht voor vakken als kunst, techniek, koken, theater en actualiteiten. Een deel van de tijd zullen zij lessen volgen samen met leeftijdsgenoten. Een ander deel werken zij vanuit het thema op een hoog niveau met de andere groep 9 kinderen. Er is veel ruimte voor excursies en gastlessen door medewerkers van bedrijven, musea en vakexperts. We merken dat kinderen hierdoor veel leren en erg betrokken zijn bij de lessen.’

De directeur vervolgt: ‘Kinderen in Groep 9 krijgen ook extra aandacht op het sociaal emotionele vlak en ten aanzien van de specifieke problemen die zij ervaren, gekoppeld aan hun begaafdheid. Deze begeleiding wordt o.a. gegeven door onze vaste pedagoge, die ervaren is in de begeleiding van hoogbegaafde kinderen. Groep 9 is open voor kinderen die nu al op De Noordwijkse School zitten en daarnaast ook voor hoogbegaafde kinderen die van andere scholen komen. Richtlijn hierbij is een IQ van 130 of hoger. Er is een plaatsingsprocedure om te beoordelen of een kind in aanmerking komt voor groep 9. Deze procedure bestaat o.a. uit een IQ onderzoek en gesprekken met ouders en kind. Er is plaats voor maximaal 20 kinderen van 9 tot 12 jaar, waarbij het programma voor hoogbegaafde kinderen geïntegreerd wordt in het programma van de hele school.’

Van de Ree besluit: ‘Hoogbegaafden zijn een risicogroep: als ze niet voldoende worden begeleid en gestimuleerd, kunnen ze hun motivatie verliezen. Met als gevolg dat ze kunnen gaan onderpresteren en allerlei andere negatieve gevolgen zullen ervaren. Hoogbegaafden kunnen ook niet alles even goed: niet op alle vlakken zijn ze even snel en ze moeten ook inspanningen leveren om te presteren. Met ons initiatief willen we ervoor zorgen dat deze groep kinderen niet buiten de boot valt.’
Eind juni wordt een algemene informatieavond over Groep 9 georganiseerd voor geïnteresseerde ouders. Voor meer informatie: www.denoordwijkseschool.nl.

Dansers Moves! in zonnetje gezet

NOORDWIJK – Het Moves! demoteam “No Kidding” heeft zondag 10 mei de eerste plaats bereikt op het Dance Event in Hoofddorp in zowel de categorie HipHop als Showdance. Ook “No Excuse” en “No Mercy” behaalden ereplaatsen. Verschillende winkeliers zetten de danskunstenaresjes dan ook flink in het zonnetje.

Zaterdag 30 mei kregen de jonge dames een VIP-behandeling bij New Image Kappers, waar ze prachtige kapsels kregen en vervolgens in de make-up gingen. Een fotograaf zette de kinderen op de gevoelige plaat en de kleding voor deze sessie werd verzorgd door kinderkledingboetiek Humpy en boetiek Giddy Goat. In de middag werd het team No Kidding per Brouwers Tour-bus naar de bioscoop gebracht, terwijl de oudste meiden van het demoteam No Excuse een lekkere maaltijd kregen bij Snack Restro Het Pleintje in Warmond.
Diana Heemskerk laat weten: “De meiden hebben dit van de ondernemers aangeboden gekregen omdat zij het afgelopen seizoen heel goede resultaten hebben geboekt. We willen de ondernemers hartelijk danken. We hebben besloten om volgend seizoen, in samenwerking met een MBO Dans, een Vooropleiding Dans te starten. Ieder danstalent kan hiervoor audities doen in september.” Voor meer informatie: brenda@moves.nl.

Oude tijden herleven op Historische Markt

NOORDWIJK – Ter ere van de openstelling van de Oude Jeroenskerk organiseren de Kerkstraatwinkeliers zaterdag 30 mei een grote historische markt. De organisatoren Wilma Soesman, Cor de Ridder en Ton Meijer hebben ervoor gezorgd dat een breed scala aan oude ambachten en nostalgische beroepen te bewonderen zijn. Het is de unieke kans om onder meer een klompenmaker, kunstglasblazer of een portrettekenaar aan het werk te zien.

Door Joep Derksen

Meijer informeert: “Eind vorig jaar is het idee ontstaan om wat te organiseren naar aanleiding van de opening van de toren. Cor de Ridder kwam met de suggestie om er een historische markt van te maken. Met dit evenement zetten we Noordwijk lekker op de kaart.”

Op de historische markt staan in totaal 34 kramen, met informatie en activiteiten over oude ambachten. Zo is er een klompenmaker te zien en is de Dodge brandweerauto een van de aandachtstrekkers. Bent u benieuwd naar de smaak van nostalgisch snoepgoed? In de Kerkstraat moet u wezen. Maar ook historische bouwmaterialen, nostalgisch kinderspeelgoed, een origineel spinnewiel en oude zeevondsten zijn te bezichtigen.

Ministeck

Meijer: “Ton Caspers is bekend vanwege zijn Ministeck-hobby. Enkele maanden geleden maakte hij bijvoorbeeld ‘Het laatste avondmaal’ van Ministeck. Voor deze historische markt heeft hij de toren van de Oude Jeroenskerk in Ministeck uitgebeeld. Ook is er nostalgisch bloembollenteeltgereedschap te zien en informatie te vinden over de kruidenteelt. Bij de Dodge, die van 1959 tot 1983 in Noordwijk dienst heeft gedaan, kunnen kinderen foto’s laten maken: deze worden gratis in een fotolijstje gezet en als herinnering meegegeven. Ook zijn er veel kinderspelen, die door de Oranjevereniging Noordwijk-Binnen worden georganiseerd. De Noordwijkse Pluimvee en Konijnenfokvereniging hebben allemaal hokken met jong dierenspul waarvan visueel kan worden genoten.”

De keur aan activiteiten is haast teveel om op te noemen. Zo lopen leden van de Klederdrachtgroep Noordwijk over de markt om met zoveel mogelijk mensen een praatje te maken. Slager Kees Broekhof maakt ter plekke gerookte makreel in een ton en bekwame gidsen leiden mensen gratis rond langs de interessante pandjes in de Kerkstraat en omgeving.
De historische markt wordt om 10:00 uur officieel geopend door wethouder Ton van Rijnberk, door middel van het onthullen van het Ministeck-kunstwerk. De dag duurt tot 17:00 uur. Voor meer informatie: www.vanbinnennaarbuiten.nl.

“Het is hier fantastisch!”

Torenklimmers enthousiast over beklimming toren Oude Jeroenskerk

NOORDWIJK – De eerste officiële dag waarop de toren van de Oude Jeroenskerk beklommen mocht worden, verliep bijzonder succesvol. Vele tientallen torenklimmers lieten zich de mogelijkheid niet ontglippen om met stralend weer de wijde omgeving te kunnen bewonderen; tot de verkeerstoren van Schiphol aan toe!

Door Joep Derksen

Zaterdag 23 mei om precies 12:00 uur beklom de eerste groep torenklimmers de toren, waarbij ze exact 148 (nauwe) traptreden moesten bewandelen. Op iedere etage kan uitgerust worden en vertelt een van de gidsen over de geschiedenis van de Oude Jeroenskerk en de verschillende attributen die te bezichtigen of, in geval van de kerkklokken, te beluisteren zijn.

De torenklimmers kregen een schat aan informatie te horen. Zo is de Oude Jeroenskerk genoemd naar de martelaar Jeroen, die de eerste pastoor van Noordwijk genoemd zou kunnen worden. Hij werd in 856 door de Noormannen onthoofd en volgens de overlevering zou zijn hoofd nog ergens in de kerk begraven liggen, al weet niemand op welke plek. De kerk is een gotische kruiskerk die aan het begin van de 13de eeuw werd gebouwd. Een grote brand in 1450 verwoestte de kerk grotendeels, waardoor alleen de romanogotische toren waarschijnlijk nog uit de 13de eeuw stamt. Een grondige restauratie vond plaats van 1970 tot 1975. In 2005 vond in de kerk het huwelijk van Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita van Oranje-Nassau van Vollenhoven plaats.

Hans Borkent was samen met zijn vrouw Ineke en zoon Daniël een van de allereerste officiële torenklimmers die voor 3 euro per persoon van 34 meter hoog een prachtig uitzicht over de weide omgeving kon bekijken. Zij vertelt voorafgaand aan de klim: “Ik ben al een keer in deze toren geweest, maar toen mochten we maar tot halverwege. Het is leuk om nu het uitzicht te zien.” Haar man: “De toren is nog nooit zo open geweest als nu. Met mijn camera wil ik foto’s maken van ons huis, maar vlakbij staan hoge bomen met veel blad. De komende winter kom ik dus weer terug voor meer foto’s waarop ons huis nog beter zichtbaar zal zijn.”

Apostelen

Els Vink is de gids die als allereerste een groep torenklimmers naar boven mag begeleiden. In etappes brengt ze de maximaal 12 mensen omhoog voor de rondleiding die in etappes wordt afgelegd en circa een uur duurt. Ze lacht: “Dat er maximaal 12 mensen mee mogen, heeft niets te maken met het bijbelverhaal over de 12 apostelen.”

Boven aangekomen staat Ine de Haas – Koomen. Ze is bijna sprakeloos: “Het is hier fantastisch: wat een prachtig uitzicht! Ik heb nog nooit op een kerktoren gestaan, wel eens een keer op een vuurtoren. Kijk, daar zie je het kleine seminarie en aan die kant zie je de flats van Leiden. Ook is de zee en zelfs de verkeerstoren van Schiphol goed te zien. Vanaf deze hoogte kun je alle rode daken zo mooi zien. Ik heb het gevoel of ik in Wenen ben.” Ook Cor Koomen is enthousiast: “De rondleiding is mooi, je komt hier anders normaal nooit. Voor mij is het binnenste deel van de toren het meest interessant. Ik kreeg van de gids veel informatie te horen over het gebruikte hout, de stenen en de klinkers.”

Gedurende de eerste dag hebben 80 torenklimmers de top bereikt. Hans van den Berg, voorzitter van de Torenklimcommissie, is zeer tevreden over dit resultaat. Hij laat weten: “Het was een heel fijne sfeervolle dag. 80 bezoekers is best een goed aantal. We gaan zo’n 20 keer open en we gaan uit van gemiddeld 50 bezoekers per dag. Dat zijn 1.000 mensen in totaal. Later gaan we bekijken of we de openingstijden kunnen verruimen, maar met 1.000 mensen zou ik zeer tevreden zijn.”
De toren van de Oude Jeroenskerk is gedurende de maanden mei tot en met september iedere zaterdag te bezoeken tussen 12:00 uur en 16:00 uur. Elk half uur start de beklimming van de toren onder leiding van een gids. De toegangsprijs is 3 euro en de (geadviseerde) minimumleeftijd is 12 jaar.

Adest Musica wil scoren op WMC

SASSENHEIM – Iedere vier jaar vindt het Wereld Muziek Concours (WMC) plaats: dit zijn de wereldkampioenschappen voor amateur-orkesten waaraan meer dan 130 verenigingen uit de hele wereld deelnemen. De vorige keer behaalde Adest Musica twee keer de 5de plek, bij zowel het Marsgebeuren als het Showgebeuren. Op dit moment is het alle hens aan dek bij Adest: zowel de deelnemende spelers als de vrijwilligers eromheen zetten zich voor 200% in om de best mogelijke prestatie te leveren.

Door Joep Derksen

Adest Musica moet excelleren in het exerceren en spelen op zondag 2 augustus. De Sassenheimse vereniging kan dan rekenen op een flinke schare aan 250 fans en supporters die hun enthousiasme over de prestaties niet onder stoelen of banken zullen schuiven. Met een gelikte choreografische en muzikale show moet de jury positief verrast worden en hopen de deelnemers dat alle toeschouwers een staande ovatie zullen geven. Het doel is om in ieder geval de prestaties van vier jaar geleden te evenaren of zelfs te verbeteren.

Drie van de vrijwilligers zijn Marco Berkhout, Frank Spruijt en Henny Hoogervorst. De eerste laat weten: “Dit is echte topsport, waar we mee bezig zijn: op alle aspecten hebben we ons voorbereid. De choreografie en de muziek hebben we op elkaar afgestemd. Dit jaar gebruiken we onder meer muziek uit de film The Musketeer.” We proberen te gaan voor de eerste prijs, maar als we de top-5 halen, dan doen we het ook goed”, informeert Spruijt. “Je hebt twaalf minuten om te laten zien wat je kunt en in die tijd moet alles vloeiend in elkaar overgaan. De voorstelling moet een kop en een staart hebben en geen lappendeken van muziekstukken zijn.”

Oefenen

Hoogervorst: “Al in augustus van het vorige jaar zijn we met ons allen begonnen met de voorbereidingen van de show. Het aantal uren dat de spelende leden hierin hebben gestoken, is niet te tellen. Je moet namelijk niet alleen een partijtje kunnen spelen, maar dat ook nog uit je hoofd doen. Alles moet perfect voor elkaar zijn en daar wordt flink op geoefend. En tussen al het oefenen door worden ook nog optredens gegeven.”
Met de deelname aan het WMC blijkt Adest Musica eens te meer dat ze een perfect visitekaartje voor de gemeente Teylingen zijn. Vrijdag 24 juli presenteren de WMC-deelnemers zich op het terrein van V.V. Teylingen aan de inwoners van Teylingen. Iedereen is welkom om dan te komen. Om met eigen ogen te kunnen bekijken hoe Adest Musica op zondag 2 augustus zal presteren in Kerkrade, kunnen tot 30 juni nog enkele kaarten besteld worden voor een plaatsje op de tribune. Voor meer informatie: www.adestmusica.nl.

“Teylingen blijft nog heel lang bestaan”

Burgemeester Schelberg vindt een gemeentelijke fusie niet aan de orde

STREEK – Burgemeester Sander Schelberg van de gemeente Teylingen drukte deze week iedere illusie van een bollenstreekgemeente op korte of zelfs middellange termijn de kop in. In de regio hebben de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout een stuurgroep opgericht om te praten over samenwerking met een fusie ‘als stip op de horizon’. Ook de gemeenten Teylingen en Noordwijk waren hiervoor uitgenodigd om aan tafel te zitten.

Door Joep Derksen

Schelberg maakt een ding onmiddellijk duidelijk: “Deze stuurgroep, die als doel heeft te komen tot een fusie, is een stuurgroep van de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Wij als gemeente Teylingen nemen wel het initiatief om met de vijf bollengemeenten de samenwerking te bevorderen. Maar deze samenwerking zal zeker niet een fusie tot gevolgen hebben. Het moet namelijk leuk blijven en inspirerend zijn. Het is zeker niet ons doel om een fusie voor te bereiden, in wat voor vorm dan ook. Wat Teylingen betreft is een fusie niet aan de orde.”

Vorige week kondigde burgemeester Corrie Langelaar van de gemeente Lisse aan dat ze graag zou zien dat een fusie tussen de vijf bollengemeenten binnen 7 jaar plaats zou vinden. Schelberg zegt hierover: “De entiteit Bollenstreek is heel belangrijk: daar moeten we als gemeenten elkaar inhoudelijk op blijven vinden. Samenwerken is het doel en fusie mag nooit het doel zijn. Dat zal eerst komende tien jaar ook niet aan de orde zijn. Ik wil een fusie overigens ook niet aan een jaartal koppelen. Ik wil de mogelijkheid van een fusie niet eens bespreken. Wij zijn al gefuseerd (de gemeenten Warmond, Sassenheim en Voorhout – JD). Ik wil op een inhoudelijke agenda en in een heel goede harmonie elkaar op bollenstreekniveau vinden. Daarom hebben wij het initiatief genomen om de vijf gemeenten bij elkaar te roepen voor een inhoudelijke agenda voor samenwerking. Een fusie vertroebelt alleen maar de verhoudingen en we hebben dat niet nodig op dit moment.”

Provincie

Is Schelberg niet bang dat de Provincie van hogerhand druk zal uitoefenen om een fusie tussen Teylingen, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom doorgang te laten vinden? De burgemeester laat weten: Ik denk niet dat de Provincie druk zal uitoefenen om Teylingen te laten fuseren. Gedeputeerde Martin van der Hulst bekijkt wat de Bollenstreek doet. Als wij goed laten zien dat we prima met elkaar kunnen samenwerken, zal Teylingen buiten een fusie blijven. Ons doel is wel om vaker gezamenlijke standpunten uit te dragen. Ik zie het niet gebeuren dat de Provincie een fusie gedwongen gaat opleggen; alleen als er initiatieven van de gemeenten zelf zijn, zal dat de weg zijn die de Provincie gaat volgen.”
Vreest Schelberg de situatie dat de gemeenten Noordwijk, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout gaan fuseren en dat hierdoor de positie van Teylingen verzwakt wordt? “Ik heb geen verwachtingen over een fusie van deze vier gemeenten zonder Teylingen. Wij hebben dus geen behoefte te fuseren, want we willen onze opties open houden voor verschillende partners. De partners in de Bollenstreek zijn een aantrekkelijk geheel, maar er zijn ook andere partners. Draaf niet door met te denken dat de gemeente Teylingen gaat fuseren; dat is niet aan de orde. Dat geldt dus ook voor de vraag of een toekomstige fusiegemeente de naam ‘Groot-Teylingen’ zal krijgen.”

Keepertrainer Ajax geeft les aan jeugdkeepers Quick Boys en Foreholte

VOORHOUT – Niemand minder dan Carlo L’Ami, keepertrainer van Ajax, gaf vrijdag 15mei een privé-les aan vier keepers van Foreholte en Quick Boys. Tegelijkertijd konden alle jeugdkeepers op deze manier de fijne kneepjes van het vak afkijken.

‘Ik kijk altijd of er talent bij zit, wanneer ik deze trainingen geef’, liet L’Ami weten. De vier keepers, Mitchel Ammerlaan (B1) en Paul Much (B2) van Foreholte en Robbin Otte (A1) en Ruben van der Does (A2) van Quick Boys lieten hun beste kunnen dan ook zien. Over de reden waarom hij de keeperstraining geeft informeert L’Ami: ‘Mijn zoontje Greg speelt hier en ik neem de laatste keeperstraining van dit seizoen voor mijn rekening. Ik begin met een warming up en dan gaan we verder met vangen, vallen en een sprongtraining.’

Inhakend op de actualiteit: wie denkt L’Ami dat de beste keeper voor Ajax is: Kenneth Vermeer of Maarten Stekelenburg? ‘Dit zijn beide twee heel goede keepers’. En wie zou de beste opvolger van de onlangs teruggetreden Marco van Basten zijn? ‘Het is jammer dat Marco weg is. Ik kon het altijd prima met hem vinden. De huidige situatie waarin Ajax zich bevindt, speelt natuurlijk al langer is niet alleen van het afgelopen jaar. Onze jongens zijn voldoende gemotiveerd en de verhalen in de media hierover zijn redelijk overtrokken. Of we een peoplemanager nodig hebben? We hebben gewoon een goede trainer nodig.’
Terwijl de keepers van Quick Boys en Foreholte zich tot het uiterste inspannen, staan de toekomstige keepertoppers belangstellend achter het doel te kijken. Rick, E7-keeper van Foreholte: ‘Het is leuk en goed om deze training te zien. Je leert hoe je fouten in je spel kunt verbeteren, zoals de wijze van een bal aannemen en weer terugschieten.’ Edo, E6-keeper van dezelfde club, weet: ‘Je moet die bal schuin naar voren aannemen. Dit is de eerste keer dat ik Carlo zie: het is heel leuk!’

‘Problemen ademluchtapparatuur opgelost’

LISSE – ‘De keuringsdatum van de veertig beschikbare ademluchtflessen van de brandweer bleek in april ruim overschreden te zijn. Op 9 april stelde fractievoorzitter Cees Verburg (D66) vragen over dit feit en vorige week maakte burgemeester Corrie Langelaar haar antwoorden openbaar.

Langelaar meldde onder meer: ‘De postcommandanten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het materiaal en het materieel op de verschillende posten. De overschrijding van de keuringsdatum is veroorzaakt, omdat binnen de post Lisse onvoldoende signalering is. Inmiddels heeft afstemming plaatsgevonden met betrokkenen. Vervolgens zijn duidelijke afspraken over de ontstane situatie gemaakt. Daarbij is er geen sprake van onveilige situaties geweest. De ademluchtapparatuur is inmiddels gekeurd en goedgekeurd.’

Verburg wilde verder weten: ‘Om een oplossing te bieden voor het probleem met de overschrijding van de keuringsdatum werden begin april door de post Lisse tijdelijk twintig ademluchtflessen vanuit de post Noordwijkerhout ingebracht waardoor voornoemde keuring alsnog op korte termijn uitgevoerd zou kunnen worden. In opdracht van de burgemeester van Noordwijkerhout zijn betreffende flessen echter teruggehaald naar de post Noordwijkerhout. Deze handelwijze kunnen wij werkelijk niet volgen en vragen ons daarom openlijk af welke veiligheidsbelangen hiermee gediend zouden kunnen zijn. Duidelijk is wel dat onder de huidige omstandigheden de inzet en uitruk van de post Lisse onder druk is komen te staan. Gezien de mogelijke consequenties voor de veiligheid van onze inwoners achten wij dit volstrekt onaanvaardbaar!’
Langelaar antwoordde: ‘De burgemeester van Noordwijkerhout (Gerrit Goedhart, JD) wilde duidelijkheid over de verantwoordelijkheden. Dit mede in relatie tot het onderzoek van Lisse naar het gebruik van ademluchtflessen uit andere gemeenten in Lisse. De veiligheid in Lisse noch in de regio dan wel van de brandweerlieden is niet in gevaar geweest. De oorzaak van het verzoek van de burgemeester van Noordwijkerhout aan zijn collega van Lisse ligt in het feit dat vanuit het vrijwilligerskorps Lisse in de afgelopen periode is aangegeven geen noodzaak te zien in het aanschaffen van ademluchtflessen. Hiernaar loopt een onderzoek.’

27 mei 2009

‘Aanschaf bedrijfsauto’s brandweer legitiem’

LISSE – ‘Geen van de college’s was op de hoogte van het leasen van de bedrijfsauto’s voor de brandweer. De leiding van het IBB (Intergemeentelijke Brandweer Bollenstreek) heeft hiertoe opdracht gegeven. Het betreft geen geplande investering, maar een tussentijdse contractafspraak.’ Burgemeester Corrie Langelaar ontkent aansprakelijkheid waar het gaat om de lease-overeenkomst van vijf auto’s. Ze beantwoordt hiermee vragen die door fractievoorzitter Cees Verburg (D66) op 15 april waren gesteld.
Langelaar: ‘De auto’s worden primair gebruikt voor zakelijk verkeer en één auto ook voor woon-werk verkeer. Dit is bekend bij de coördinerend burgemeester en de secretaris en hierover zijn afspraken gemaakt met betrokkenen.’ Op Verburg’s vragen: ‘Mocht er inderdaad sprake zijn van gebruik voor woon-werkverkeer door leidinggevenden van de IBB? Welke (disciplinaire) maatregelen denkt het college te moeten ondernemen teneinde dit voor de toekomst te voorkomen?’ antwoordde de burgemeester: ‘Er is geen sprake van een ongewenste situatie die disciplinaire maatregelen vraagt.’

Eerlijke vinders brengen gestolen spullen terug

LISSE – Voor Marielle Wassenaar zijn de 9-jarigen Wouter, Sten, Roos en Bhodi echte helden. Deze leerlingen van de Klarinet speelden donderdag 14 mei in de bosjes en vonden daar een tas met daarin een laptop, autoradio, oplader en computerspelletjes. Deze spullen waren in de nacht van maandag 11 mei op dinsdag 12 mei uit de auto van Wassenaar gestolen.

Wouter was degene die de tas oppakte. Hij vertelde: ‘We waren een dierenclub begonnen en hadden een hutje gemaakt in een van de bosjes. Ik zag daar een tas liggen en tilde die op. De tas was ongelooflijk zwaar en ik keek erin.’ Nadat hij zijn vondst ontdekte, riep hij tegen de anderen: ‘Kijk eens jongens, wat ik gevonden heb!’ De vier kinderen debatteerden of ze de politie zouden bellen of eerst naar een van hun ouders zouden lopen. Bhodi woonde vlakbij de vindplaats in de Berliostraat en de eerlijke vinders liepen naar zijn huis. Bhodi’s moeder kon de laptop aan de praat krijgen en via een geopende email kwam ze in contact met mensen die haar in contact konden brengen met de eigenaresse van de laptop.

Wassenaar was dolgelukkig toen de kinderen de laptop en andere spullen kwamen langsbrengen. ‘Op deze laptop stonden vijf jaren aan kinderfoto’s en ik dacht dat deze voor altijd verdwenen waren. Eigenlijk is het een heel raar verhaal; die mensen halen mijn spullen weg en drie dagen later heb ik het weer terug. Maar Wouter, Roos, Bodi en Sten: jullie hebben me heel blij gemaakt!’
Om haar dankbaarheid te uiten ontvingen de kinderen vier grote zakken met snoep en een gouden medaille met de woorden ‘Dank je wel!’. En de foto’s? ‘Die ga ik zeker branden’, lachte Wassenaar.

Erkenning voor mantelzorgers

LISSE – Mantelzorgers kunnen worden voorgedragen voor een gemeentelijke waarderingsspeld. Het gaat hier om mantelzorgers die ‘op een buitengewone manier zorg verlenen aan iemand uit hun omgeving’. Ook geeft de VVV-Lisse eenmalig een irischeque uit als blijk van waardering voor de inzet van mantelzorgers. Tot 1 juli kunnen mantelzorgers zich bij de VVV-Lisse aanmelden voor deze irischeque.

Horsman bijt van zich af

LISSE – De opmerking van wethouder Guus Mesman (PvdA) dat de gemeente zo snel mogelijk wil doorzetten met de plannen voor de uitbreiding van het industrieterrein Dever Zuid, heef omwonende Cees Horsman niet onberoerd gelaten.
Horsman laat onder meer weten: ‘Wat is de reden waarom het college van burgemeester en wethouders bang is dat zij 300.000 euro subsidie misloopt van de Provincie? Deze subsidie is bedoeld voor herstructurering en niet voor het weiland Dever Zuid. Ook blijkt uit de nieuwe Regionale bedrijventerreinenstrategie van Holland Rijnland, die in april is uitgebracht, dat er voldoende bedrijventerreinen aanwezig zijn. Er is nu al vier hectare overschot en een leegstand in Lisse van 17 hectare.’

Alcoholmatigingsbeleid vindt steun politiek

LISSE – De notitie alcoholmatigingsbeleid gemeente Lisse Uitvoeringsplan 2009 – 2011 kan rekenen op brede steun van de politieke partijen. Dat bleek tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën van woensdag 13 mei.

Wethouder Adri de Roon (D66) informeerde de commissieleden: ‘In het alcoholmatigingsbeleid zal handhaving een van de vier pijlers zijn. We letten strikt op drank- en horecavergunningen, maar zetten ook in op verkeerscontroles. Als je op de fiets of brommer bent, mag je geen drank op hebben.’

Verenigingen die een eigen, strenger, alcoholbeleid doorvoeren, worden door de gemeente beloond met een subsidie. De wethouder vertelde hierover: ‘We willen hen belonen als ze een eigen wat strenger handhavingsbeleid voeren dat ze zelf controleren. Deze subsidie compenseert niet verloren barinkomsten, maar het is wel een prikkel om dit beleid op te zetten. We kunnen het niet handhaven, maar het zou heel fraai zijn als in sportkantines tot 18 jaar niet of heel matig gedronken kan worden.’

De Roon is een opponent van de welbekende derde helft, die door veel sporters wordt gebruikt als gezelligheidsmoment. ‘We hopen dat verenigingen zelf zeggen: wij vinden alcohol en sport niet bij elkaar passen. We willen in eerste instantie niet sturen, maar wachten op voorstellen van de verenigingen. Als een vereniging een extra inspanning verricht, gaan we daar waarschijnlijk mystery guests inzetten. Als ze zich aan hun eigen regels houden, gaan we hen belonen. We willen een subsidie van 10 euro per jeugdlid beschikbaar stellen.’

De meerderheid van de commissieleden was voorstander van de notitie, al waren er enkele kritische kanttekeningen. Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie): ‘Hopelijk krijgt de voedsel- en warenautoriteit, die zich al maanden druk maakt over het roken in café’s, meer ruimte om het alcoholgebruik te controleren.’ Commissielid Marianne Entrop (VVD): ‘We hebben moeite met alle detailregeltjes.’ Commissielid Mart van der Vlugt (PvdA): ‘Zijn er actuelere cijfers voorradig over het alcoholgebruik dan 2003? Werpt zo’n mystery guest echt wel vruchten af?’ Commissielid Levien de Braal (D66): ‘Wat ons betreft mag met het aannemen van deze notitie niet carte blanche worden gegeven aan het verhogen van de leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik.’
Wethouder De Roon liet weten dat hij de laatste opmerking goed in zijn geheugen zou noteren. Ook gaf hij aan dat er later dit jaar cijfers over alcoholgebruik in 2008 naar buiten zullen komen. Het onderwerp wordt verder besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 28 mei.

Armoedemonitor ontvangt warm welkom

LISSE – ‘Het is heel positief dat de menselijke maat gevolgd wordt.’ De armoedemonitor werd uiterst positief ontvangen door de leden van de commissie Maatschappij & Financiën tijdens de vergadering van woensdag 13 mei.

Commissielid Gerben Cozijnsen (CDA) verwoordde de gevoelens van de commissieleden: ‘We zijn zeer tevreden met deze nota. We zijn twee armoedeconferenties verder en wethouder Adri de Roon (D66) is trekker in deze om de menselijke maat gestalte te geven.’ Het vaststellen van de nota armoedebeleid zal tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 28 mei een formaliteit zijn.

Brekelmans geeft winstwaarschuwing

LISSE – ‘Ik wil een winstwaarschuwing afgeven voor het jaar 2009.’ Deze alarmerende woorden uitte wethouder van Financiën Bas Brekelmans (VVD) tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën.

Hij deed deze mededeling tijdens een commissiediscussie over het feit dat de accountant een goedkeurende verklaring had afgegeven over het gemeentelijk jaar 2008. Het optimisme van de commissieleden drukte de wethouder snel de kop in, toen hij meldde: ‘Hierbij geef ik een winstwaarschuwing voor het jaar 2009. We hebben voor dit jaar een geheel andere situatie dan in 2008. Momenteel hebben we wel een hoog weerstandsvermogen, maar dat zal inzakken. Alle effecten van de kredietcrisis gaan ons namelijk niet voorbij. We hopen dat het er goed uit zal zien, maar we zullen met de gevolgen geconfronteerd worden bij de kadernota.’
De commissieleden lieten geen reactie horen op dit bericht. Alleen commissielid Levien de Braal (D66) wilde weten over de financiën: ‘Heeft de fraude bij de ISD consequenties voor de hogere lasten van de inwoners?’ Wethouder Adri de Roon (D66) antwoordde: ‘Deze zaak berust nog bij het OM. Dat is al voldoende reden om in de openbaarheid geen mededeling te doen. We willen echter niet te lang wachten, dus dit najaar komen we met de informatie naar buiten. De fraudekwestie is buitengewoon diepgaand onderzocht. Het BING Bureau Integriteit in onze gemeente heeft het onderzocht. Ik kan geen mededeling doen of er consequenties zijn voor de gemeente Lisse en in welke mate deze consequenties gevolgen hebben.’

Oppositielid krijgt college stil

LISSE – Het gebeurt niet vaak, maar fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) kreeg het college stil met een opmerking. Het gedenkwaardige moment gebeurde tijdens een discussie over een kredietstelling voor het toegankelijk maken van bushaltes. Nieuwenhuis uitte kritiek op het feit dat de gemeente bushaltes opknapte, waarvoor de Provincie alle kosten draagt.

Niet iedereen was voorstander van de collegeplannen om geld te besteden voor het opknappen van de bushaltes. Commissielid Cees Ruigrok (Nieuw Lisse): ‘Het lijkt me onzinnig als we bushaltes gaan opknappen en als een half jaar later wordt gezegd dat ze gesloten moeten worden.’Commissielid Marianne Entrop (VVD) wierp tegen: ‘Misschien blijft die buslijn op de Westerdreef wel in stand. Veel mensen hebben daar nog jaren plezier van.’ Nieuwenhuis: ‘Ik vind het niet correct om te zeggen: het kost ons als gemeente toch niets, het is gesubsidieerd, dus laten we het maar doen.’
Het was wachten op een reactie van de wethouders: een complete stilte volgde. Eindelijk nam wethouder Adri de Roon (D66) namens zijn afwezige collega Guus Mesman (PvdA) het woord: ‘In 2011 wordt pas duidelijk hoe de vervoerder die dan aangewezen is, omgaat met de vervoersvisie van Holland Rijnland. Het kan nog flink wat jaren duren voordat eventueel het wegvallen van bushaltes en buslijnen aan de orde is. We willen een op de vijf haltes volledig toegankelijk maken. Als we het voor niets kunnen doen, zou ik het ontraden om het maar te laten uitstellen.’

‘Stel start Groenatlas uit’

LISSE – ‘De uitvoering van de Groenatlas dient pas in 2010 te beginnen.’ De plannen van wethouder Jan Kippers (CDA) stuitte op felle oppositie van coalitiepartij D66. Commissielid Levien de Braal van die partij liet tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën weten: ‘We moeten ons houden aan een strakke begrotingsdiscipline en niet zomaar tussentijds dingen de begroting binnenfietsen. De Groenatlas dient niet al in 2009, maar pas in 2010 te beginnen.’

Veel steun kreeg D66 niet. Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis van oppositiepartij SGP/ChristenUnie verwoordde de mening van een raadsmeerderheid: ‘We hebben de groenatlas vastgesteld en uitstel is de weg van de minste weerstand. Bomen kunnen alleen in het najaar geplant worden: in oktober, november en december. Als je wacht tot 2010, dan stel je die aanplant dus met een jaar uit. Voorlopig ben ik het niet eens met D66. Een uitzicht op een mooiere omgeving is voor mij leidend boven een strakke begrotingsdiscipline.’
Naar verwachting gaat de gemeenteraad in haar vergadering van donderdag 28 mei akkoord met de Groenatlas. In dat geval overweegt D66 een stemverklaring af te leggen, zo liet fractievoorzitter Cees Verburg weten.

Sterke drank onder vuur

LISSE – ‘Wordt het opa in Berkhout verboden om tijdens de kaartavond een borreltje te drinken?’ Commissielid Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) bekritiseerde fel de collegeplannen om de verkoop van sterke drank te beperken en op sommige locaties zelfs te verbieden.

Ruigrok: ‘In de nieuwe drank- en horecavergunning die de raad moet vaststellen, staat dat het verboden is om sterke drank te verstrekken in een inrichting die in gebruik is als een dorp- of buurthuis. Mag er geen sterke drank meer genuttigd worden in het Poelhuys en mag opa in Berkhout niet meer drinken tijdens de kaartavond? Wordt ook het gemeentehuis onder dit lijstje geschaard?’
Wethouder Bas Brekelmans (VVD): ‘Inderdaad is het in een aantal maatschappelijke voorzieningen niet de bedoeling dat daar sterke drank wordt geschonken. Dus ook niet in sportclubs en de andere instellingen die uitdrukkelijk vermeld worden. Ik heb geen behoefte alle individuele locaties langs te lopen. De intentie is: geen sterke drank bij maatschappelijke voorzieningen. Wie met dit artikel te maken heeft, wordt bij de vergunning geregeld, maar de burgemeester kan ontheffingen verlenen. In sommige gevallen zal dat ook gebeuren, maar de basisregel is: in sportinstellingen, dorpshuizen, broodjeszaken et cetera mag geen sterke drank geschonken worden.’

Armoedemonitor stimuleert verlenen subsidies

LISSE – Met de nieuwe armoedemonitor heeft de gemeente complete inzage in de huishoudens die een inkomen hebben dat ligt onder 110% van het bestaansminimum. Wethouder Adri de Roon (D66) maakte dinsdag 12 mei de armoedemonitor openbaar en hij was extatisch: ‘Ik ben er trots op dat de armoedemonitor er is. Lisse loopt hiermee voor op de andere gemeenten.’

De Roon: ‘Voor het eerst hebben we nu een heel scherp beeld van de populatie aan inwoners die doelgroep zijn voor ons minimabeleid. Ook is duidelijk in hoeverre onze regelingen de 492 huishoudens, bestaande uit 912 personen, die van een minimum inkomen moeten rondkomen, ook daadwerkelijk bereiken. Het bereik van de regelingen die we voor de minima hebben is gemiddeld tot matig. Wat betreft de kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, maakt zo’n 47% van de gerechtigde huishoudens er gebruik van. Maar als je kijkt naar het gebruik van de bijzondere bijstand, dan benut slechts 8% van diegenen die hier recht op hebben deze mogelijkheid.’

Ruim 5 procent van de huishoudens heeft een inkomen tot 110 procent van het wettelijk sociaal minimum. Van de kinderen groeien er 200 op in een huishouden met een minimuminkomen, dit is vier procent van alle kinderen in Lisse. Meer dan een derde van de kinderen in minimahuishoudens groeit op in een eenoudergezin. Ruim 60 procent van de kinderen in een minimahuishouden is van buitenlandse afkomst (niet-westers of westers allochtoon). Bijna 38 procent moet al langer dan 3 jaar rondkomen van een minimuminkomen.

De wethouder mijmert: ‘Als gemeente verzin je leuk beleid voor de doelgroepen, maar we weten niet waarom ze er geen gebruik van maken. Nu echter kennen we de doelgroepen en weten we wie welke regeling niet gebruikt. We kunnen actie ondernemen, omdat we nu de gegevens hebben van de huishoudens uit het bevolkingsregister. Je kunt nu gericht bij de mensen op bezoek gaan, maar we houden rekening met hun privacy. We doen deze huisbezoeken voor het terugdringen van het niet-gebruik van de sociale voorzieningen. De ambtenaren gaan niet op zoek naar verdachte zaken als het aanwezig zijn van een plasmascherm bij een huishouden dat een minimuminkomen heeft.’

Bollenbedrijf mag oppervlak welhaast verdrievoudigen

LISSE – Het bollenbedrijf de firma Duineveld mag haar pand aan de Heereweg 417a uitbreiden. Al in 2007 gaf het college een positief principebesluit naar aanleiding van een verzoek van dit bedrijf, maar om medewerking te verlenen diende het bestemmingsplan gewijzigd te worden. Nu dit is gebeurd, kunnen er nog zienswijzen tegen de plannen worden ingediend.
Wethouder Adri de Roon (D66) liet dinsdag 12 mei weten: ‘De voorgenomen uitbreiding bestaat uit een toename van de bestaande bedrijfsruimte (circa 2.365 m2) en kassen (circa 715 m2) van de bloembollenkwekerij. Door de uitbreiding van bedrijfsruimte en glas zal na realisering van het beoogde bouwplan de oppervlakte aan bedrijfsruimte toenemen van 1.610 m2 naar 3.975 m2.

Centrum voor Jeugd en Gezin ziet levenslicht

LISSE – ‘We in 2010 een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) realiseren.’ Wethouder Adri de Roon (D66) liet dinsdag 12 mei weten dat de gemeente vergevorderde plannen heeft om dit Centrum te realiseren. Hiermee voldoet de gemeente aan de Rijkseis om het initiatief van Minister Rouvoet voor 1 januari 2011 te realiseren.

De Roon: ‘Alle kinderen van -9 maand tot 23 jaar kunnen bij dit Centrum voor Jeugd en Gezin terecht. We willen ervoor zorgen dat alle mogelijke instanties optimaal met elkaar samenwerken om op die manier maatwerk te leveren aan een gezin.’ Zorgen over privacy van de kinderen en hun betrokkenen wuift de wethouder weg: ‘Volgens mij geschiedt het opnemen van iemands gegevens op basis van vrijwilligheid.’

Alle gegevens van gezinnen met kinderen in de leeftijd tussen -9 maanden en 23 jaar worden echter wel degelijk opgenomen in het CJG, zo blijkt uit de Startnotitie Centrum voor Jeugd en Gezin: ‘Het gaat niet alleen om bundeling van het bestaande aanbod van advies en steun, maar het is veel meer dan dat: waar nodig kan vanuit het CJG direct opvoed- en gezinsondersteuning geboden worden.’ Een hele keur aan organisaties krijgen inzage in de meest intieme details van alle kinderen en jongeren: Bureau Jeugdzorg, Valent, GGD, het consultatiebureau, Jeugd Opbouwwerk Lisse en het Zorgnetwerk. Maar ook instanties als peuterspeelzalen, kinderopvang, politie, gemeenten en de schuldhulpverlening.

De zorgen voor privacybescherming worden breed gedragen. Vorige week werd bekend dat ruim de helft van alle artsen niet wil dat hun eigen medische gegevens worden opgenomen in het landelijke elektronisch patiëntendossier (EPD). Eén op de drie medici heeft hiertegen bezwaar gemaakt en een kwart van hen overweegt dat te doen, zo bleek uit onderzoek van artsenvakblad Medisch Contact. Opvallend is dat het aantal artsen dat bezwaar maakt tegen het EPD ongeveer tien keer zo groot is als het aantal andere burgers dat weigert zijn gegevens te laten opnemen. Vooral huisartsen maken bezwaar. Volgens de artsen waarborgt het EPD hun privacy onvoldoende. Het is nog onduidelijk hoe inzage in het dossier en de bewaking ervan wordt geregeld. De artsen hebben daardoor geen vertrouwen in de veiligheid van het systeem.
Een extern bureau krijgt 30.000 euro om de basis van het CJG te leggen. De wethouder stuurt een voorstel aan de gemeenteraad, die dit waarschijnlijk in november zal behandelen nadat er in september een presentatie heeft plaatsgevonden tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën. In 2010 ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin het levenslicht.

Hofje geen monument

LISSE – De panden aan de Prinsessestraat 94 tot en met 138, beter bekend als ’t Hofje, worden niet aangewezen als monument. De eigenaar, STEK, heeft met succes het collegebesluit hierover aangevochten tijdens een hoorzitting. STEK beargumenteerde dat het volkshuisvestelijke belang zwaarder diende te wegen dan het monumentale belang en het college van burgemeester en wethouders is het hier mee eens, zo liet wethouder Adri de Roon (D66) dinsdag 12 mei weten.

De Roon: ‘De panden zijn in feite piepkleine huisjes die in hun huidige vorm alleen aan jongeren verhuurd kunnen worden. De woontechnische kwaliteit van de woningen is onder het niveau dat men tegenwoordig vereist. Wanneer sociale huurwoningen niet meer voldoen, de renovatiekosten hoog zijn en de alternatieven beter, moet er een andere invulling komen. In dat geval zullen de huidige woningen gesloopt en vervangen moeten worden. Het bijzondere van het complex is inderdaad de carrévorm en niet de woningen zelf.

Er zijn in totaal zeven bezwaren ingediend door de eigenaren van de 70 door de gemeente aangewezen monumenten. Twee van de bezwaren zijn herroepen en vijf zijn nog bij het college in behandeling.

Holland Rijnland kost meer

LISSE – De inwoners van Lisse moeten extra betalen voor het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland, zo bleek dinsdag 12 mei uit de woorden van wethouder Adri de Roon (D66). Door de ministeries van VROM en Verkeer & Waterstaat is samengewerkt met de Provincie Zuid-Holland om Holland Rijnland integraal te ontwikkelen. De kosten voor dit project bedragen 1,7 miljoen euro en het Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland moet 420.000 euro ophoesten. De bestuurders van dit samenwerkingsorgaan worden niet door verkiezingen aangesteld, maar worden benoemd door de deelnemende gemeenten. Deze gemeenten wordt gevraagd een eenmalige bijdrage van 0,60 cent per inwoner te schenken. Voor Lisse is dat een bedrag van 13.291,20 euro.

Subsidie Open Monumentendag

LISSE – Het Comité Open Monumentendag ontvangt een incidentele subsidie van 2.440 euro van de gemeente Lisse. Dit bedrag wordt geschonken om de Open Monumentendag in september van dit jaar soepel te helpen verlopen. De aankondiging van de subsidie werd dinsdag 12 mei gedaan door wethouder Adri de Roon (D66).
De Roon: ‘Het thema voor dit jaar is: “Op de kaart zetten” van monumenten. De meer dan zeventig panden die door het college van burgemeester en wethouders als monument zijn aangewezen worden door middel van een speciale Lissese folder op de kaart gezet.’ Later dit jaar beraadt het college zich over een vaste jaarlijkse subsidiering voor de Open Monumentendag.

Uitbreiding woning in buitengebied mag

LISSE – Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, mag de heer W. Schaap zijn woning aan de Akervoorderlaan 4 vergroten. Wethouder Adri de Roon (D66) liet dinsdag 12 mei weten: ‘Na herziening van het bestemmingsplan is medewerking aan het verzoek mogelijk. De welstandscommissie heeft positief gereageerd op het principeverzoek. Volgens de in maart 2009 vastgestelde nota “Wonen in buitengebied” past de woning qua inhoud aan het maximum van 6oo m3 voor de woning. Voor de omgeving zijn geen nadelige gevolgen te verwachten.’ De uitbouw heeft een diepte van 3,50 meter, een breedte van 6,70 meter en een inhoud van 145 m3.

Angst voor irritatie en terroristische aanvallen

Herinrichting Laan van Rijckevorsel

LISSE – ‘Dat de herinrichting van de Laan van Rijckevorsel vijf maanden duurt, gaat giga-irritatie opleveren. Zorg voor een betere communicatie.’ Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA) was er donderdag 14 mei niet gerust op dat wethouder Guus Mesman (PvdA) de gemoederen onder de bevolking afdoende kon bedaren.

De wethouder verzekerde dat de gemeente alles had gedaan op het gebied van communicatie: ‘De bewoners krijgen bij iedere fase van de aanpak van de Laan van Rijckevorsel informatiebrief over hoelang een fase zal duren en dat het wel eens kan uitlopen. Als het een of twee weken langer duurt, gaan we hen niet nogmaals schriftelijk informeren. Wel als het nog langer duurt. Bij significante wijzigingen informeren we bewoners via onder meer de gemeentelijke website.’

Kooij antwoordde: ‘We zijn niet gerust op het onderdeel communicatie. Er moet niet alleen met de bewoners, maar ook met heel Lisse gecommuniceerd worden. Deze straat is een visitekaartje van Lisse, maar ook een bottleneck als zij afgesloten wordt. We willen een blauwdruk met alle acties die u van plan bent te doen in de vijf maanden die nu al uitgetrokken zijn. De afsluiting gaat giga-irritatie opleveren.’

Mesman: ‘Inderdaad gaat hier vrij veel verkeer doorheen. Elke fase gaat gepaard met communicatie. Ik ga niet heel Lisse een brief sturen, maar de website en de gemeentelijke rubriek in de lokale media zal zeker gebruikt worden.’ Commissielid Hans Bet (PvdA) nam het voor zijn wethouder op: ‘Ik vind dat het niet onze taak is om de wethouder te wijzen op de manier van communicatie voeren.’
Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) maakte zich ergens anders zorgen over: Bij het viaduct over de Ruishornlaan lopen aan de buitenkant leidingen en ook een gasleiding. Je kunt deze leidingen beter onder de grond aanleggen, bijvoorbeeld in verband met een terroristische aanval.’ Mesman: Ik kijk of deze suggestie uitgevoerd kan worden.’

Architect Henri Stol bekritiseert aanbesteding CNB

LISSE – ‘Het Europees aanbesteden van het CNB-project is niet de oplossing.’ De architect Henri Stol gaf tijdens de vergadering van de commissie Ruimte & Infrastructuur van donderdag 14 mei op persoonlijke titel zijn mening over dit bouwproject waarbij het gaat om miljoenen euro’s.

Stol meldde onder meer: ‘Het resultaat van Europees aanbesteden is dat de grote bouwbedrijven overblijven voor het grote werk. Wat resteert, is voor de ZZP-ers. De middelgrote bedrijven verdwijnen daardoor en dan is er in de toekomst van concurrentie dus nauwelijks sprake. Beter is het om bij de selectie een of twee woningcorporaties te selecteren, die werkzaam zijn in de regio. Deze corporaties mogen geen grote, maar wel verantwoorde risico’s nemen. Grote projectontwikkelaars rekenen af met hun aandeelhouders en zoeken elders naar nieuwe bouwlocaties. Lokale en regionale corporaties investeren weer in de plaats zelf of in de regio.’
Nadat Stol klaar was werden zijn woorden ontvangen met een oorverdovend stilzwijgen door de commissieleden. Een van hen, fractievoorzitter Cees Verburg (D66), meldde buiten de vergadering om: ‘De heer Stol heeft er wel degelijk belang bij dat een woningcorporatie geselecteerd wordt.’

Rekenkameronderzoek onvolledig

LISSE – ‘De gemeente draagt goed zorg voor het onderhoud van haar wegen, rioleringen en het groen.’ Deze conclusie trok de Rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. De heer Popma, voorzitter van deze Rekenkamercommissie liet weten: ‘U komt er als gemeente best wel goed uit.’

Commissielid Ed Takken (D66) had toch een kritische kanttekening: ‘U hebt uw onderzoek beperkt tot drie onderwerpen. Maar u stelt ook dat de gemeente aansprakelijk gesteld kan worden bij schade door slecht onderhoud. De gemeente heeft panden in haar bezit: lopen we op dat gebied geen risico?’

Wethouder Bas Brekelmans (VVD): ‘Dat is een terecht punt. Het heeft mij ook verbaasd dat de gebouwen niet meegenomen zijn in dit onderzoek. Wellicht hadden we hier niet zo goed in gescoord. Al die panden zijn versnipperd qua eigendomsverhoudingen en onderhoudsplannen. We moeten bepalen welke gebouwen we wel en niet willen hebben.’
Popma antwoordde: ‘Wij zijn ook een beetje gebonden aan ons budget. We wilden de wegen, riool en het groen veel uitgebreider behandelen dan nu. Dit was het beste wat we eruit hadden gehaald voor het beschikbaar gestelde geld. U hebt echter als raad de mogelijkheid ons opdracht te geven de onderhoudsstaat van die gebouwen te onderzoeken.’

Wethouder maakt haast met Dever-Zuid

LISSE – Wethouder Guus Mesman (PvdA) wil zo min mogelijk tijd verliezen om de plannen voor Dever-Zuid te realiseren. Tijdens de vergadering van de commissie Ruimte & Infrastructuur van donderdag 14 mei liet hij de commissieleden weten: ‘Op korte termijn is er een nieuw bestemmingsplan. Dat plan is inclusief berekeningen die aantonen dat er geen geluidshinder te verwachten is, zelfs als je de ontsluitingsweg vlak langs de woningen aldaar zou leiden.'
'Er wordt nog een keer extra gekeken naar luchtkwaliteit en dat soort dingen. We willen niet weer onaangenaam verrast worden. Begin juni is het ontwerpbestemmingsplan gereed en dan ligt het zes weken ter inzage. Daarna kan die opnieuw door de gemeenteraad vastgesteld worden. In november of december weten we of het plan definitief onherroepelijk is.’ Het ligt in de lijn der verwachting dat buurtbewoner Kees Horsman beroep aantekent tot aan de Raad van State. Hierop vooruitlopend meldde de wethouder: ‘Als er vertraging komt door een behandeling van de Raad van State zullen we met de Provincie Zuid-Holland overleggen om te kijken of we uitstel kunnen krijgen van het realiseren van (de uitbreiding van) het industrieterrein. Dit in verband met de 300.000 subsidie die ons was toegezegd als er voor een bepaalde termijn zou worden begonnen met de uitbreiding.’

Verburg overweegt interpellatiedebat

LISSE – ‘Op belangrijke onderdelen vind ik de beantwoording van de vragen niet overtuigend en mogelijk niet houdbaar. De komende dagen wacht mij daarom nog het nodige huiswerk, teneinde uiteindelijk volgende week zorgvuldig te kunnen vaststellen in hoeverre een interpellatiedebat met het college gerechtvaardigd en noodzakelijk is om alle(!) feiten transparant van het college te mogen vernemen. Kortom, ik heb er nog geen goed gevoel bij.’

Alleen maar winnaars kleurwedstrijd

LISSE – Alle vijf deelnemertjes aan de klimaatstraatfeestkleurwedstrijd ontvingen dinsdag 12 mei een prijs uit handen van wethouder Bas Brekelmans (VVD). De gemeente had talloze kleurplaten geprint en meer dan 100 exemplaren zijn meegenomen.
Uiteindelijk hebben dus slechts vijf kinderen een kleurplaat ingeleverd. De gemeente wilde hen belonen voor hun inzet en daarom kregen ze alle vijf een prijs. In de categorie 4 – 6 jaar behaalde Amélie van der Plas de eerste plek en Floor van der Zalm de tweede plaats. Elize van Doorn won in de categorie 7 – 9 jaar en bij de 10-plussers won Amber van Lenthe de eerste prijs en Anne Romijn de tweede prijs.

Nieuwe stembussen

LISSE – Met de aanschaf van nieuwe stemhokjes, rode potloden en stembussen om de kiesbiljetten in te deponeren is de gemeente er helemaal klaar voor. Niets staat op donderdag 4 juni een succesvolle verkiezingsdag in de weg. Behalve dan wellicht de ongeïnteresseerde stemmers zelf. Onderzoek heeft uitgewezen dat circa 30% van de kiezers voor de Europese Verkiezingen de moeite neemt de gang naar het stembureau te willen maken.


Bedrijfscontactfunctionaris zet in op wandelroutes

LISSE – ‘In september worden de informatiepanelen voor het fietsknooppuntensysteem geplaatst. We gaan dan iets leuks bedenken om ze officieel te openen, zodat veel mensen in de mooie fietsmaanden september en oktober er gebruik van kunnen maken.’ Ilonka Bodt, de gemeentelijke bedrijfscontactfunctionaris, is enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling.

Bodt: ‘Ook hebben we een wandelwerkgroep opgezet samen met Hillegom, Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen. Doel is te bekijken of we nieuwe lange-afstand wandelroutes kunnen ontwikkelen met oost-westverbindingen langs de NS-route. Het is heel aantrekkelijk om tussen de bollenvelden door rustig te wandelen: ook als de bloemen niet bloeien. Ook in de winter zijn de kleuren erg mooi en de wandelaar heeft een heerlijk rustgevend gevoel.’

Enthousiast: ‘Voor de oversteek naar Noordwijkerhout achter de Keukenhof zal er dan bijvoorbeeld een pontje moeten komen en wellicht willen vrijwilligers de oversteken verzorgen. Maar hiervoor en voor een eventuele verlenging van het laarzenpad bij kasteel Keukenhof hebben we onder meer de medewerking van de bollenboeren nodig.’

Ze vervolgt: ‘Ook zou het mooi zijn als agrariërs meehelpen om recreatiemogelijkheden te realiseren, zodat wandelaars door het boerengebied kunnen gaan. Dat biedt veel perspectief voor het toerisme en de wandelaars. Ik begrijp de bezorgdheid van de agrariërs voor dit plan, maar we moeten elkaar toch ergens zien te vinden.’
Als klap op de vuurpijl: ‘Ik ben samen met een oud-collega ook bezig met een onderzoek om te kijken waar de campers kunnen parkeren. In het toeristische hoogseizoen staan tientallen, zo niet honderden campers langs de Leidschevaart. Hoewel ze weinig mensen tot last zijn, is het voor de fietsers moeilijk om tussen die campers te manoeuvreren. We zoeken een meer gunstige plek waar we de campers kunnen accommoderen, met een stortplaats en waterbevoorrading. Wellicht zetten we dit op in samenwerking met de gemeente Noordwijkerhout.’ Zijn er dan plannen om een camperparkeerplaats op te zetten op Noordwijkerhouts grondgebied? ‘Ik sluit niets uit.’

Evenementen onder de loep

LISSE – ‘Onderzoeken wat het toerisme voor Lisse kan betekenen.’ Ilonka Bodt, de vier maanden geleden aangestelde gemeentelijke bedrijfscontactfunctionaris, wil vanaf een toeristennota met een integraal marketingplan opzetten, zo liet ze maandag 11 mei weten.

Bodt: ‘Dan gaat het niet alleen om de voordelen van het toerisme voor Lisse op het economische vlak. Ook wil ik uitzoeken welke evenementen bij Lisse passen. Dan kan bekeken worden welke evenementen verder uitgebouwd moeten worden, welke happenings we gaan afstoten en welke gebeurtenissen we gaan samenvoegen.’
Ze vervolgt: ‘Overigens wil ik dit jaar nog een economische nota opstellen, getiteld “Lisse Vitaal”. Hierin komt een overzicht te staan welk soort bedrijven we in Lisse willen hebben en waar ze zich kunnen vestigen. De politiek kan hier dan een besluit over nemen.’

‘Meer bollengerelateerde bedrijven’

LISSE – De vier maanden geleden aangestelde Ilonka Bodt, gemeentelijke bedrijfscontactfunctionaris, heeft zeker niet stilgezeten. Een aantal keren is ze bij bedrijven langs geweest om te ervaren wat de ondernemersperikelen zijn.

Bodt legt uit: ‘Soms krijg ik tijdens zo’n bezoek een hele stortvloed aan klachten en ik help hen met het zoeken naar een oplossing. Die klachten kunnen gaan over het verkrijgen van een invalidenparkeerplek bij een winkelier, een beschadigde pui, de algemene parkeerproblematiek of nog niet geplaatste fietsenrekken. Het is niet zo dat ik alles kan en ga regelen, maar ik probeer wel mijn gemeentelijke collega’s te enthousiasmeren om met oplossingen te komen voor de ondernemersproblematieken.’
Samen met het college van burgemeester en wethouders heeft Bodt ook Holland Biodiversity bezocht. Razend enthousiast is ze over deze ervaring: ‘Prachtig om te zien hoe stofjes uit bloembollen onttrokken worden, om hiermee medicijnen te maken. Om Lisse nog meer als centrum van de Bollenstreek uit te bouwen, is het noodzakelijk dat we zoveel mogelijk bollengerelateerde bedrijven in onze gemeente te krijgen. Juist hierdoor krijgen we een kleurrijk Lisse.’