Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2010

Run je eigen toko

“Voor de kinderen is dit een dubbele ervaring”

VOORHOUT – Twee volledig verschillende belevingswerelden kwamen dinsdag 9 februari bij elkaar. Vijftien kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar bereidden de maaltijd voor achttien dementerende inwoners van het broederhuis (BNS) Gertho. Onder de noemer “Run je eigen toko” heeft de jeugd wekenlang geoefend in het eten prepareren en het gekookte uit te serveren.

Door Joep Derksen

Terwijl de kinderen speciale Kinderkookclub T-shirts aantrekken en een echte koksmuts op hun hoofden planten, vertelt jongerenwerker Johan Braaksma over de opzet van “Run je eigen toko”. Hij informeert: “De afgelopen drie weken hebben de kinderen in drie verschillende groepjes zowel een voor-, hoofd- als nagerecht gemaakt. Uit de drie keer drie gerechten hebben we een menu samengesteld voor de bewoners van Gertho en dit menu gaan de kinderen vandaag bereiden. Vandaag is dus in feite de finale voor de kinderen en gaan ze koken, serveren en drank uitschenken voor dementerende ouderen.”

Wilma van Weeghel, manager en zorgcoördinator van BNS Gertho, is zeer blij met dit initiatief. “Het is voor de kinderen een dubbele ervaring. Niet alleen leren ze koken, maar ook ervaren ze hoe het is om met heel andere mensen om te gaan.” Aan de in de startblokken wachtende kinderen laat ze weten: “Schrik soms niet van de mensen die soms wat anders reageren dan je zou verwachten. Ook zij vinden het heel fijn dat jullie hier gekomen zijn om voor hen de maaltijd voor te bereiden.”
De jeugd deed het echter geweldig. In drie groepjes gingen ze naar verschillende locaties in het gebouw en maakten daar kennis met de ouderen. Keurig gaven ze een hand en stelden zich voor, waarna ze direct aan de slag gingen. De senioren genoten met volle teugen van onder meer de garnalencocktail, biefstuk met tartaar en aardappels en het ijstaartje. Ongetwijfeld zullen ook de kinderen nog lang met veel plezier terugdenken aan deze dag. Na afloop ontvingen de kinderen een certificaat en een doosje bonbons als dank voor al hun inzet.