Heftige protesten tegen pannakooi
Door Joep Derksen
Met het 95-jarige bestaan van Woonstichting Vooruitgang (WSV) schreef deze organisatie een “Leefbaarheidprijsvraag” uit. Inwoners van Teylingen mochten ideeën inbrengen om een buurt leefbaarder te maken. Uit de vele inzendingen kozen juryleden wethouder Gerrit van der Meer en oud-sporter Martin Hersman een voetbalkooi om pannavoetbal in te spelen. De gemeente zegde toe een geschikte locatie te vinden en WSV zou de kosten voor de pannakooi op zich nemen.
Van der Meer: “Na ampel beraad kozen we voor het Essenplein. Dit is een kinderrijke buurt, er is een lapje grond van de gemeente waar verder niets mee gebeurt en een goede sociale controle is mogelijk. Bovendien wonen veel huurders van Vooruitgang in de buurt, wat voor WSV een voorwaarde is. In deze kooi zijn mogelijkheden voor voetbal, maar ook badminton en koersbal, dus voor alle leeftijden.” De wethouder vond het beter om niet meer te spreken over een kooi, maar een recreatievoorziening. “Als feestelijke start kunnen we een koersbalcompetitie organiseren”, zo bedacht hij.
De weerstand blijkt echter enorm te zijn tegen de pannakooi. Dat bleek niet alleen tijdens de informatiebijeenkomst, die voortijdig diende te worden afgesloten. Vertegenwoordigers van bedrijven die hun kooiontwerpen presenteerden werd het spreken onmogelijk gemaakt. “Is al besloten dat die kooi er komt? Want dan gaan we nu weg!” Kreten over schreeuwende kinderen, hangjongeren en drugshandel vlogen heen en weer. “Dat rotding moet gewoon weg!” Van der Meer uit zijn gevoelens over het verloop van de avond: “Ik heb last van plaatsvervangende schaamte.”
Rondgang
Een rondgang in de wijk levert op dat niet iedereen tegenstander is van de kooi, maar degenen die het wel zijn, uiten zich ook in stringente bewoordingen. Puck van der Vooren laat weten: “Het is goed dat er wat gedaan wordt voor de jeugd. Van mij mag die kooi er komen.” Bastiaan Kroezen is het met haar eens: “Het is prima als ze die kooi er neerzetten, zolang er maar geen herrie is. Persoonlijk zou ik niet voor een zwarte, maar een groene kooi gaan.”
Matthijs Keereweer is echter fel tegen: “Het laatste stukje groen dat we hier hebben moeten we hoog in het vaandel houden. Er staan zulke kolossale gebouwen hieromheen en dat geluid wordt door de gebouwen weerkaatst.” Yvette Schouten informeert: “Er wonen hier allemaal oudere mensen en ook heel wat die in nachtdienst werken. We houden van onze rust. Ik ben bang dat deze kooi een hangplek gaat worden en dat er ’s nachts veel overlast ontstaat. De mensen uit de andere straten vinden het prima dat de kooi op dit plein komt; zij ervaren dan de overlast niet. Veel van de bewoners zijn het eens: we gaan door met bezwaar maken tegen de kooi tot aan de Kroon!”
Een ouder echtpaar dat koste wat het kost anoniem wil blijven kijkt vanaf het appartement uit op het grasveldje. “Wij zijn radicaal tegen! Wie betaalt de schade als de bal op de auto’s valt? We krijgen zeker overlast van die hangjongeren met hun scooters. Het zorgt ook voor meer herrie; nu al hoor je precies wat mensen zeggen als ze beneden staan te praten; straks staat de jeugd voluit te schreeuwen. En wie ruimt het vuil op dat die mensen achterlaten? Wat ons steekt, is dat wethouder Van der Meer zei dat het al beslist was dat deze kooi hier komt. Maar al moeten we tot aan de staat procederen, we gaan door. Laat de gemeente die kooi maar bij de Kagertuinen plaatsen. Daar woont immers ook de vrouw die met het idee voor zo’n kooi kwam!”
1 Comments:
Laat ik beginnen met op te merken dat het wel heel merkwaardig is dat hier (n.a.v. dit artikel) nog geen reacties op zijn geweest. Ik weet waar het essenplein is en ik ben er wel eens geweest... ik heb er, kort gezegd, niets mee. Desalniettemin vind ik het plan voor een pannekooi aldaar absurd. We willen steeds meer groen (terug)... toch? En rust... toch? Laat dat grasveld met rust en de bewoners ook!
Een reactie posten
<< Home