Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 mei 2010

Kinderverkrachtingen op broederscongregatie

Slachtoffer Gradus Mars spreekt zich uit

VOORHOUT – Ruim 1.500 mensen zijn naar voren gekomen om te melden dat ze in hun jeugd seksueel misbruikt zijn door een broeder of een non. Slechts weinigen durven ook daadwerkelijk met hun verhaal naar buiten te komen. Een van hen is Gradus Mars; hij zat in de periode van 1963 tot 1967 op de Broederscongregatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten in Voorhout. En werd daar seksueel misbruikt en verkracht door een van de broeders.

Door Joep Derksen

Het noodlot kan soms heel ironisch zijn. De moeder van Mars was in haar jeugd seksueel misbruikt door haar eigen broers en ze wilde ten koste van alles voorkomen dat ditzelfde zou gebeuren met haar twee dochters. Daarom stuurde ze haar beide zonen naar twee verschillende internaten; op het internaat in Voorhout werd de toen 15-jarige Gradus verkracht door een van de broeders.

Mars: “Ik woonde in Coevorden, waar mijn ouders een bakkerij hadden. Toen ik twee jaar was, overleed mijn broer van vijf. Op mijn vijftiende overleed mijn vader, nadat hij een jaar lang ziek was van de longkanker. In die periode is ook het misbruik begonnen. Op een kostschool mag je niet huilen; je moet altijd groot zijn. Je zat met dertig jongens op een slaapzaal en had nooit dingen voor jezelf. We deden daar de raarste spelletjes, zoals wie de sterkste was. We knepen elkaars keel dicht om te zien wie dat het langst vol kon houden en een keer in de zes weken mochten we naar huis.”

Strelen

Hij vervolgt: “In de periode dat mijn vader ziek werd, zat ik ook op dat internaat. Regelmatig belde de huisarts om te melden dat het niet goed ging met mijn vader en dat het zo afgelopen kon zijn. Dan moest je weer naar huis. Die broeder had natuurlijk door dat je zwak bent en aandacht nodig hebt. Toen is het misbruik begonnen. Hij had een kantoortje en dan moest je bij hem komen. Dan deed hij de deur op slot en gebeurde het.” Hij huilt even, vermant zich en gaat verder met zijn verhaal. “Eerst moest ik hem strelen, maar later moest ik hem aftrekken. Uiteindelijk heeft hij mij verkracht. Soms gingen er weken overheen en soms gebeurde het wekelijks. Hij dreigde me dat als ik mijn mond niet hield, dat ik niet naar huis mocht. Zulke mensen hebben je gewoon in hun macht. Ik mocht een keer niet na zes, maar pas na acht weken naar huis.”

Mars heeft deze informatie meer dan veertig jaar voor zich gehouden en het heeft een grote invloed gehad op zijn leven. “Toen ik 29 was, heb ik geprobeerd zelfmoord te plegen. Ik werkte 80 uur per week in de bakkerij van mijn ouders en fietste daarna zo’n 70 kilometer. Ik wilde mijn pijn uit mijn lichaam werken en fietsen en letterlijk wegkotsen. Ik ben drie keer opgenomen geweest in een psychiatrische instelling en heb tig relaties achter de rug. Als die vrouw dan te dicht bij me kwam, zorgde ik onbewust voor conflicten zodat ze afstand nam. Ik wil mensen niet te dicht bij mijn gevoel laten komen, uit angst om ze daarna weer te verliezen.”

Overleden

De betreffende broeder is al enkele jaren overleden, maar wat wilt u zeggen tegen de nog levende broeders? “Wat heb je mensen aangedaan en aangericht? Mijn hele leven is naar de knoppen, alleen door zo’n kutbroeder. Je denkt altijd dat je alleen en de zwakste bent, maar er zijn meer dan 1.500 aangiften gedaan.”

Waarom wilt u nu naar buiten komen met uw verhaal: Wat wilt u bereiken? Dat de ouders die dit lezen, al vroeg de signalen opvangen. Wat toen gebeurde, gebeurt nu nog dagelijks. Ik ben blij dat ik mijn verhaal kwijt kan; het is voor mij een hele overwinning. Ik ben blij dat ik mijn moeder weer kan liefhebben. Dat mens heeft haar dochters willen beschermen. Ik heb haar gehaat, maar nu bezoek ik haar elke week. Ik hoop dat ik nu meer open kan staan voor een relatie. Beter laat dan nooit.”