Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 juli 2011

‘Inwoners moeten randvoorwaarde zijn’

LISSE – Een voorstel van de coalitiepartijen om al bij voorbaat geld beschikbaar te stellen voor de toekomstige tekorten op de vlakken zorg en welzijn, haalde het niet tijdens de besprekingen van de kadernota 2012. In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 30 juni moesten PvdA, CDA en SGP/ChristenUnie het doen met de opmerking dat het nu nog te prematuur was om financiële keuzes te maken.

Gemeenteraadslid Bert Verdoes (PvdA) pleitte ervoor om de inwoners niet in de kou te laten staan. Voor het programma Zorg en Welzijn moet niet het geld de randvoorwaarde zijn, maar juist de inwoners. Als blijkt dat de door de Rijksoverheid beschikbaar gestelde middelen ontoereikend zijn, dan is aanvulling met gemeentelijke middelen noodzakelijk.’ De coalitiepartijen vonden dit geen goed idee. Fractievoorzitter Marianne Entrop (VVD): ‘We gaan nu op voorhand geen geld beschikbaar stellen voor dingen die niet bekend zijn’ en ook gemeenteraadslid Jeanet van der Laan (Nieuw Lisse) liet weten dat haar partij tegen was.

Gemeenteraadslid Bas van Riel (D66) stelde: We zijn voor een zorgzame samenleving met inzet van de inwoners en regie vanuit de overheid. Maar er komt veel op ons en de kwetsbare groepen af. We zullen als gemeente nieuw beleid formuleren om binnen de beschikbare gelden de menselijke maat vast te houden.’ Eerder kondigde wethouder Adri de Roon (D66) al aan dat de gemeente overweegt om in de toekomst in te zetten op gemeenschappelijke voorzieningen, terwijl de mensen nu nog veelal van individuele voorzieningen gebruik maken.