Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 november 2011

Lappen voor voorzieningen

NOORDWIJK – Wie een rollator wil hebben, moet er voor lappen. Tot deze conclusie kwam wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) tijdens de vergadering van de commissie Dienstverlening, Wmo, Bestemmingsplannen van woensdag 9 november.

Tijdens de discussie over de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen liet Van Ast weten: ‘We leggen de lasten daar neer waar die ook betaald kunnen worden. We zijn de afgelopen tientallen jaren aan gewend geraakt dat je, ongeacht je inkomen, van de maatschappij een gratis rollator kreeg. Inmiddels is het een seconde voor twaalf; de vergrijzing zal sterk toeslaan. Inderdaad is het voor sommige mensen een lastenverzwaring om te betalen voor zaken als huishoudelijke hulp en een scootmobiel. Ook al is het maar 5 euro per maand; dan zien de mensen er toch een prijskaartje aan hangen.’

De wethouder liet weten dat de gemeente wel wil kijken naar verzoeken om kwijtschelding van de eigen bijdrage, maar deze worden niet automatisch verlengd. ‘We nemen een barmhartige houding aan, maar we kijken wel naar salarissen en bankafschriften. Als die het verhaal bevestigen, zullen we het verzoek in overweging nemen. De bijdragen zijn echter significant kleiner voor de mensen met kleinere schouders.’ Zowel bestaande als nieuwe gebruikers van de Wmo-voorzieningen moeten vanaf 2012 een eigen bijdrage gaan betalen. De verwachting is dat hierdoor een aantal voorzieningen zoals scootmobielen en rollators weer worden ingeleverd.