Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 april 2012

Warmte Koude Opslag in Sportlaangebied


LISSE – Het Sportlaangebied krijgt de beschikking over een warmte- en koudeopslag (WKO). Dit systeem moet bijdragen aan een milieuvriendelijker systeem van het opwarmen en afkoelen van de verschillende gebouwen in dat gebied. Het gaat hierbij onder meer om de Brede School Lisse, het Fioretti College en de toekomstige sporthal. Dinsdag 27 maart ondertekenden Johan Copier, sectordirecteur Fioretti College, Carl Fikenscher van de Brede School en wethouder Bas Brekelmans (VVD) de samenwerkingsovereenkomst.

De WKO slaat warmte en koude op voor later gebruik. In de zomer wordt de warmte opgeslagen, zodat het in de winter gebruikt kan worden voor verwarmingsdoeleinden. In de winter wordt juist de koude opgeslagen, zodat die kou in de zomer ingezet kan worden als verkoeling. Hiermee wordt CO2-uitstoot verminderd. In de toekomst is het zelfs mogelijk dat tussen de 100 en 120 nieuw te bouwen nabij gelegen woningen ook gebruik kunnen gaan maken van de WKO.

Brekelmans na afloop van de ondertekening weten: ‘Dit is een belangrijk moment voor het gebruik van duurzame energietechnologie. Het bedrijf Imtech is de commerciële partij die eind april een definitieve gunning krijgt om het systeem te bouwen en te integreren. Voor de komende vijftien jaar nemen we energie van dit bedrijf af.’

Het nieuwe WKO-systeem vormt geen gevaar voor de omgeving, zo laten alle betrokkenen weten. Het ondergrondse waterniveau blijft hetzelfde, zodat er geen paalrot kan ontstaan. De WKO-installatie is in november van dit jaar voltooid, zodat op een groenere manier energie gecreerd kan worden. Er is slechts een nadeeltje aan deze overeenkomst: geld wordt niet bespaard; het nieuwe systeem is even duur als het oude systeem waarbij elektriciteit gecreëerd wordt door het gebruik van natuurlijke hulpbronnen.