Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2014

Puur Noordwijk kiest voor LSN, PvdA/GroenLinks en D66

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Puur Noordwijk heeft VVD en CDA overboord gegooid en wil de komende vier jaren een coalitie vormen met Lijst Salman Noordwijk, PvdA/GroenLinks en D66. De aanstaande coalitiepartijen gebruiken als sleutelwoorden: ‘wederzijds vertrouwen, eerlijke politiek en bestuurlijke integriteit’. Ze willen een ‘nieuwe politiek die open en transparant is, in samenwerking met de bewoners’.
Puur Noordwijk kiest niet voor CDA en VVD. De VVD verloor vier zetels en het CDA leverde één zetel in. ‘Gezien de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen was het niet logisch om de huidige coalitie voort te zetten’, zo stelt de partij. Lijst Salman Noordwijk stijgt echter van één naar drie zetels en PvdA/GroenLinks en D66 behouden hun gezamenlijke zetelaantal van drie. Dennis Salman werd altijd beschouwd als ‘de luis in de pels’ van de vorige gemeenteraad. Maar toch wordt hij nu warm onthaald als coalitiepartner. ‘Ondanks of misschien wel dankzij de (soms te) felle kritische houding van LSN in het afgelopen jaar, hebben wij daar in de gesprekken extra aandacht aan besteed. Daarbij is ons duidelijk geworden, dat de drang om open en eerlijke, voor iedereen toetsbare, politiek te bedrijven, de grote drijfveer hierachter is geweest’,  aldus Puur Noordwijk.
Het CDA wilde niet in één coalitie met Puur Noordwijk zitten, zonder dat de VVD hier deel van zou uitmaken en de VVD wilde geen onderdeel zijn van de aankomende coalitie. Die partij vreest, dat de twee resterende gemeenteraadsleden ‘haar partijprogramma onvoldoende kunnen waarmaken’. Ook Noordwijk Zelfstandig verdwijnt in de oppositiebankjes. Volgens Puur Noordwijk is die keuze ‘ingegeven door onder andere het ontbreken van politieke ervaring op bredere beleidsterreinen en de uitsluiting van Katwijk als strategische samenwerkingspartner (voor de gemeente Noordwijk, JD).’ De komende week beginnen Puur Noordwijk, LSN, PvdA/GroenLinks en D66 met het opstellen van een coalitieakkoord. De verwachting is, dat de coalitie en haar vijf(!) wethouders midden mei gepresenteerd kunnen worden.  Het is de bedoeling dat iedere coalitiepartij één wethouder krijgt en Puur Noordwijk mag er twee hebben. Alle wethouders ontvangen echter maar 80% van het standaard salaris voor een wethouder in een gemeente als Noordwijk.