Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2015

Brede scholen op komst

KAAG EN BRAASSEM – In de kernen Leimuiden / Rijnsaterwoude en Oude Wetering / Roelofarendsveen komen over een aantal jaren nieuwe 'brede scholen' te staan. Volgens wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) is dat onvermijdelijk, zo liet hij maandag 23 november weten. 'We hebben te maken met heel oude schoolgebouwen, waar veel geld in moet. En we moeten werken aan toekomstbestendige oplossingen.' De kans is groot dat zo'n brede school als eerste in Leimuiden gerealiseerd wordt, zo stelt Schoonderwoerd: 'We zijn qua besluitvorming in Leimuiden verder dan in Roelofarendsveen. Dat is ook omdat we in Roelofarendsveen geen kansen willen missen, waar het gaat om betrekken van scholen en seniorenvoorzieningen.'

Burgerlid doet de das om



KAAG EN BRAASSEM – De fractie van de VVD mocht een nieuw burgerlid verwelkomen: Jan Zandvliet. Nadat hij maandag 23 november ingezworen was, kreeg Zandvliet van fractievoorzitter Paul van Emmerik een VVD-stropdas als cadeau. Zandvliet kon niet anders, dan deze das ook onmiddellijk om zijn boord knopen.  

Geduld is op

KAAG EN BRAASSEM – Het geduld van het CDA met wethouder Harry van Schooten lijkt zo langzamerhand helemaal op te zijn. Toen fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) vroeg of er 'schot zit in de procedure rond de zienswijzen van de Ripse Schans', antwoordde Van Schooten, dat de zienswijze in het eerste kwartaal van 2016 wordt voorgelegd. Hierop liet het CDA weten, dat drie maanden wachten te lang is. De wethouder moet onmiddellijk aan deze partij doorgeven, zodra een advies van de Omgevingsdienst over de geurcirkel de wethouder heeft bereikt.  

Ghoybos moet parel van gemeente worden

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Het productiebos Ghoybos wordt een compleet nieuw bos, zonder dat het de gemeente ook maar één cent kost. Dankzij bijdrages van onder meer TenneT en de Provincie Zuid-Holland kan de gemeente over 1,5 miljoen euro beschikken om nieuwe bomen te planten en (wandel)paden aan te leggen. Dit maakte wethouder Yvonne Peters maandag 23 november bekend.


Alle partijen waren positief over de toekomstige wederopstanding van het Ghoybos. Zo liet commissielid Evert Henrotte (PRO) weten: 'We hopen dat mensen op termijn naar het Ghoybos gaan. De Kaag en de Braassem zijn mooie voorbeelden van parels. We hopen dat het Ghoybos ook tot een parel wordt getransformeerd.' De wethouder was het hier mee eens: 'We hebben de intentie om een nieuw bos te maken, met meer biodiversiteit en waar groen van waarde is. Ik kan niet zeggen dat hetzelfde aantal bomen terugkomt, maar de groene geluidswal naar de A4 willen we in stand houden.'

Hondenbelasting blijft voorlopig

KAAG EN BRAASSEM – De politieke partij Samen Voor Kaag en Braassem blaft wel, maar bijt niet waar het gaat om de verlaging van de hondenbelasting. Tijdens het politiek forum van maandag 23 november kondigde Fred Zoetendaal (SVKB) aan, dat de partij bij het bepalen van de begroting voor het jaar 2017 deze hondenbelasting wil afschaffen. De gemiste 53.000 euro aan inkomsten, moet de gemeente dan op een andere manier bij elkaar schrapen, maar hoe dat moet gebeuren; dat kon Zoetendaal niet vertellen. Wel liet hij weten, dat dit geld niet uit de reserves van de gemeente gehaald moet worden.  

Wethouder onder druk van politieke partijen

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – De omwonenden van het nieuwbouwproject aan de Leliestraat, op de plek waar ooit het postkantoor stond, zijn helemaal niet blij met hetgeen voor hun neuzen wordt geplant. Sandra Vesseur sprak maandag 23 november in tijdens het politiek forum. Ze liet weten, dat er een gebouw komt, dat drie keer zo hoog is als ze nu gewend zijn. Ook verdwijnt een deel van het voetbalveldje, zodat het bouwplan groter kan zijn en er extra parkeerplaatsen aangelegd kunnen worden. 'Waarom moet groen worden ingeleverd voor een particulier bouwplan?', zo vroeg Vesseur zich af. 'Dit plan botst met onze belangen; het behoud van ons woongenot.'

Tijdens de politieke discussie die volgde, lukte het wethouder Harry van Schooten niet om een aantal vragen van politici te beantwoorden. Gelukkig voor hem werd hij bijgestaan door een ambtenaar die vanuit de publieke tribune opstond om zijn wethouder te helpen. Commissielid Ton van Velzen (VVD) was één van de politici die er voor pleitte om zoveel mogelijk groen te behouden. Zijn collega Ger van Emmerik (SVKB) beaamde dit en hij was ook niet blij met het hek van vijf meter dat er gaat komen.

Wethouder Harry van Schooten kon nog melden, dat er weliswaar groen verdwijnt, maar dat het speelterrein intact blijft. Het hek moet er volgens hem komen om de 'particuliere auto's te beschermen tegen overvliegende ballen'. En wat de wethouder betreft, hoeft de projectontwikkelaar niet lager te bouwen: 'Lager bouwen betekent minder opbrengst; zo wordt het project niet rendabel.' Hierna beantwoordde de ambtenaar een hele batterij aan vragen door de politici.


Uiteindelijk bleek een meerderheid van de politieke partijen te vinden, dat de gemeente en de projectontwikkelaar om tafel moeten gaan zitten met de omwonenden. Er moet meer gekeken worden naar het realiseren van een stukje compensatiegroen', zo vond fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA). Een gesprek vindt daarom plaats met de ontwikkelaar, omwonenden en de wethouder om te kijken welke aanpassingen nog gedaan kunnen worden.  

Ambassadeursteam moet recreatie nieuw leven inblazen

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente, stichting Kaag en Braassem Promotie en lokale recreatieve ondernemers gaan een 'ambassadeursteam' opzetten. Dat ambassadeursteam moet gesprekken gaan voeren met potentiële investeerders om de recreatieve aantrekkingskracht van de gemeente en de regio te vergroten. Hiervoor wordt ook een 'bidbook' opgesteld. Volgens een ambtelijk rapport maakt dit bidbook duidelijk 'waar wij als lokale recreatie-economie naar toe willen en wat daarvoor onze strategie is. Tevens beschrijft het ons ‘aanbod’, maar ook wenselijke relatie met potentiële investeerders.' Uiteindelijk moet het ambassadeursteam er voor zorgen, dat door goede PR en persoonlijke benadering investeerders worden overgehaald om geld te stoppen in de recreatie in deze omgeving.  

Bolton biedt best

NIEUWE WETERING – Toeval of geen toeval. De gemeente had voor haarzelf bepaald, dat voor een kavel op Nieuw Wetering Noord minimaal 234.000 euro aan inkomsten binnengehaald moest worden. Uiteindelijk bleek er maar één bedrijf een bod te hebben gedaan op dit stuk grond, dat boven het vraagbedrag lag. En het bedrag dat dit bedrijf, Bolton Ontwikkeling, bood?: 234.100 euro. Op dit kavel moet woningbouw gerealiseerd worden. De ondernemingen Johlex Bouw en Vink+Veenman boden te weinig geld voor dit stuk grond. Bolton heeft drie maanden de tijd om een bouwplan in te dienen bij de gemeente.  

Verlenging schadevergoedingsregeling

KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders stemt er mee in, om de Gemeenschappelijke regeling schadevergoedingsschap HSL-Zuid, A16 en A4 met vijf jaar te verlengen. Hierdoor kunnen alle nog lopende verzoeken voor een schadevergoedingsregeling door het Schadeschap HSL-Zuid worden afgehandeld. Eigenlijk zou deze regeling aflopen op 1 januari 2016, waarna de minister van Infrastructuur en Milieu bevoegd zou zijn om te beslissen op de verzoeken. Maar door het verlengen van de regeling tot 1 januari 2021 kan het Schadeschap HSL-Zuid alle 'aanvullende verzoeken' afhandelen. Bij 622 gevallen was er sprake van overschrijding van de voorkeursgrenswaarde van de HSL-Zuid.  

Column

Kronkel

Laat ik deze column eens gebruiken om een compliment te geven aan dit gemeentebestuur. Het college heeft een maatregel genomen, zodat inwoners de aanwezigheid van zonnepanelen op hun dak niet kunnen gebruiken als excuus om een of meerdere gemeentelijke bomen te kappen. Bravo!

Je moet namelijk toch wel een aparte gedachtekronkel hebben, om aan de gemeente te vragen om bomen weg te halen op het moment dat je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Immers, de achterliggende gedachte van die zonnepanelen is, dat je goed bezig bent voor het milieu. Het vervolgens laten kappen van een boom bij je huis is erger voor het milieu, dan dat je alle stroom die je met je zonnepanelen kunt opwekken.

Natuurlijk kan het zo zijn, dat een boom ziek wordt en dreigt om te vallen. Ja; dan kan zo'n boom verwijderd worden. Maar het college stelt terecht, dat gezonde gemeentelijke bomen niet worden gekapt of drastisch gesnoeid ten behoeve van zonnepanelen van bewoners. Ik vond het opmerkelijk te lezen, dat er niet slechts één inwoner was met een 'hak die boom maar om, voor meer zonlicht op mijn panelen' gedachtekronkel. Neen, de gemeente wordt tegenwoordig 'regelmatig' benaderd om gezonde bomen horizontaal te kappen.

Het is al langer bekend; iedereen is dol op bomen, maar o wee als het blad van die boom een hoekje van iemands tuin, kamer of zonnepaneel beschaduwd. Dan barst het geklaag los. En dan is het natuurlijk vaak vooral van mensen die uit zichzelf nog niets gedaan hebben voor de natuur en tijdens hun leven alleen bezig zijn om een stukje van de aarde te consumeren voor zichzelf.

Laat het dus voortaan afgelopen zijn met vragen van de inwoners om bomen te kappen voor het eigen gewin en eigenbelang. Bomen zijn belangrijk en waardevol in de openbare ruimte en die dienen te worden beschermd. En als je zonnepanlen aanschaft (vooral doen, overigens!), houd dan bij plaatsing rekening met de bomen die er al in de buurt staan. En besef dat bomen ook gaan groeien; net als onze kinderen die ook in een groene wereld willen wonen.


Joep Derksen

Pocahondas gaat paardenstallen beheren


JOEP DERKSEN

NIEUWVEEN – Het bedrijf Pocahondas is in deze regio met name bekend om haar dierenhotels. Onlang vertrok de onderneming uit Bilderdam om deze activiteiten elders verder voort te zetten. Maar sinds kort is Pocahondas ook actief in het stallen en verzorgen van paarden. Zaterdag 21 november werden de stallen opengezet voor alle nieuwsgierigen en paardenliefhebbers om er een kijkje te nemen.

Blokland Stables (Blokland 52) is overgenomen door Pocahondas en eigenaresse Rita de Vos is opgetogen over deze nieuwe ontwikkeling. Terwijl ze koffie inschenkt voor de vele bezoekers laat ze weten: 'De paardenhouderij zit hier al jaren en wij gaan dit voortzetten. Het is een superleuke uitdaging om dit te gaan doen, nadat we uit Bilderdam vertrokken zijn. Dit is een sport- en instructiestal. De mensen kunnen hier niet alleen hun eigen paarden trainen, maar ook de paarden van anderen.' Een van de gebruikers is de bekende amazone Judith Huizinga, zo informeert De Vos.

De bezoekers lopen rond en kunnen kijken bij allerlei kraampjes naar (verwen)producten voor paarden. De kinderen kunnen zich ook vermaken met het maken van vlechten of het spelen met meccano. In een aantal van de 37 stallen staan ruinen en merries, maar ook zijn er nog lege boxen te bespeuren.

Amber den Heyer, samen met Sylvana Kranenburg de allround stalmedewerkers, legt uit hoe dat komt. 'Nadat de voormalige eigenaar had besloten om deze stallen te verkopen, is het geheel een beetje verslonsd. Ook waren er geruchten dat hier een hondenopvang zou komen.' Ze toont de ruime stallen en wijst naar de stapmolen die binnenkort opgeknapt wordt met een nieuwe bodem, bestaande uit klinkers en kunstgras. Ook de 20-60 buitenbaan krijgt een nieuwe trainingsbodem en in de longeercirkel kunnen paarden lekker rondjes rennen.'


Twee van de bezoekers zijn het echtpaar Bos, overburen van de stallen. Rien Bos laat weten 'best positief' te zijn over de nieuwe eigenaren. 'We vinden het er goed uit zien. Je moet leven en laten leven.' Wel houdt het echtpaar de ontwikkelingen in de gaten, zo informeert zijn vrouw. 'Paarden maken geen herrie, maar ze moeten geen dierenpension hier gaan houden. In een persoonlijk gesprek hebben ze aangegeven, dat dit hier niet gaat gebeuren. Een vergunning hiervoor is ook nog niet geregeld.' De eigenaresse benadrukt ook, dat er geen opvang voor honden komt op deze locatie. 'Behalve mijn eigen hond dan', zo lacht De Vos.  

Wereldverbeteraar zorgt voor woongenot

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Woningstichting Meer Wonen is de corporatie die op 30 juni 2015 is ontstaan uit de fusie tussen Alkemade Wonen en Woningstichting Buitenlust. Aan het hoofd staat directeur-bestuurder Peter Hoogvliet. Deze man is samen met zijn medewerkers verantwoordelijk voor het huidige en toekomstige woongenot van tienduizenden mensen. Het is dus hoog tijd voor een kennismaking; wie is Peter Hoogvliet nu eigenlijk?

Eigenlijk is Hoogvliet een wereldverbeteraar. Nadat hij de studie Planologie had gestudeerd, was het zijn grootste wens om in de Derde Wereld te werken. Maar door de toenmalige economische omstandigheden zat er niet meer in dan een stage en wat vrijwilligerswerk in die richting. Zijn eerste échte baan was bij een woningcorporatie in Amsterdam. 'Zo kon ik de wereld toch een klein beetje beter maken. Want de maatschappelijke doelstelling van een woningbouwcorporatie is het mooiste wat er is. We zorgen er voor dat de woningen goed zijn en dat mensen zich prettig voelen in hun wijk en met hun buren. Daar kunnen wij een bescheiden bijdrage aan leveren.'

In 1998 kreeg Hoogvliet een baan bij Vestia. Dat had een bepalende invloed op de manier waarop hij tegen zaken aankeek op het woningbouwgebied. 'Ik heb er met veel plezier gewerkt, net als 1.200 andere mensen die zich met hart en ziel voor dit bedrijf inzetten. Het klopt, dat er mensen zijn geweest in één hoekje van dat bedrijf die er een puinhoop van hebben gemaakt. Maar Eric Staal en Marcel de Vries waren niet Vestia. Vestia had twaalf woningbouwbedrijven. Ik was directeur van één er van. Het geld om projecten te bouwen werd collectief geregeld. Dat geld waar het op stuk gelopen is, werd op een andere plek geregeld. Dat viel onder de verantwoordelijkheid van Eric Staal.'

Ontslag volgde. 'Ik ben toen wel door een dal heen gegaan. Ook omdat ik te horen kreeg dat ik weg moest door alle ellende. Dat ontslag was het gevolg van de reorganisatie en dat gaat dan 'in goed overleg', zoals het heet. Maar het was niet mijn keuze. Het heeft ontzettend veel pijn gedaan. De club waar ik trots op was, bestond van het ene op het andere moment niet meer. Problemen kwamen bovendrijven en van het een op het andere moment viel alles uit elkaar.'

Praten, praten en praten; dat heeft Hoogvliet door deze periode geholpen. 'Het is niet weg, gaat nooit weg en zal altijd pijnlijk blijven. Maar ik heb het een plekje kunnen geven.' Na een tijdje kon Hoogvliet werk vinden bij een vastgoedbedrijf. Het was fijn voor hem om actief te zijn, maar toen hij een advertentie las in de krant om te reageren op een functie als directeur-bestuurder bij de toekomstige fusie-organisatie Meer Wonen, besloot Hoogvliet zijn hart te volgen. 'Ik had nog nooit van Alkemade Wonen en Buitenlust gehoord en was er nog nooit geweest. Er waren 65 sollicitanten e nik werd gevraagd om het te gaan doen.'


Één ding staat voor Hoogvliet vast: hij zal er persoonlijk voor zorgen dat er geen Vestia-toestanden gebeuren in en met Meer Wonen. 'De Vestia-geschiedenis heeft mij voor deze plek extra motivatie gegeven. De dingen die daar fout zijn gegaan, zullen hier nooit gebeuren. We gaan niet groter worden dan onszelf. We blijven een bescheiden, nuchtere en sociale woningcorporatie.' Bij Meer Wonen worden bestuurders afgerekend op hun prestaties, maar krijgen ze geen bonussen. 'Ik ben het daar helemaal mee eens', aldus Hoogvliet. 'Ik moet gewoon mijn werk goed doen.'

Eerst slopen en dan een vergunning krijgen

LISSE – De leden van de commissie Ruimte en Infrastructuur voelden zich donderdag 19 november een beetje dood hout. Het college van burgemeester en wethouders vroegen de gemeenteraad een besluit te maken over het slopen van panden op de Rooversbroekdijk 88. Maar commissielid Rob van Reisen (CDA) had de situatie ter plekke bekeken en constateerde: 'De woning en grote stal zijn al gesloopt. De kleine stal staat er nog. Wij worden gevraagd om een besluit te nemen, terwijl de panden al weg zijn.' Hierop reageerde wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse), dat deze actie een welbewust risico was, dat de eigenaar/initiatiefnemer genomen had. 'Het slopen van een woning geeft niet automatisch de situatie dat hij bouwrechten verwerft.' De politieke partijen lieten het verder maar zo.  

Geen problemen met geld uitgeven

LISSE – De gemeente gaat toch subsidie geven voor de Duurzaamheidsprijs voor ondernemers. Eerder was dit bedrag van circa 7.000 euro wegbezuinigd door de gemeenteraad. Maar wethouder Adri de Roon (D66) vroeg en kreeg donderdag 19 november toestemming om een deel van het duurzaamheidsbudget te besteden voor het ondersteunen van de Duurzaamheidsprijs. Ook de andere Bollenstreekgemeenten doen een financiële bijdrage en Katwijk overweegt nog om dit te doen.


De wethouder informeerde de politici tegelijkertijd dat hij overweegt om een extern persoon of extern bureau in te huren om duurzaamheidsmaatregelen in te gaan stellen. Eigenlijk moet dit gedaan worden door een ambtenaar, maar deze persoon is gedurende een langere periode ziek. Ook hier hadden de commissieleden geen problemen mee.  

Geluidswal vervangen

LISSE – Op maandag 30 november begint de Provincie Zuid-Holland met het vervangen van de geluidswal langs de N208. Deze werkzaamheden zullen duren tot aan de opening van de Keukenhof in april 2016. Deze mededeling deed wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie). Het verkeer zal gedurende deze vijf maanden af en toe hinder ondervinden van deze werkzaamheden.  

ANBO Noordwijk splits zich af en wordt AVON

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De lokale afdeling van de ANBO heeft zich afgescheiden van de landelijke bond en gaat voortaan verder onder de naam AVON (Algemene Vereniging Ouderen Noordwijk). Donderdag 19 november stemden de aanwezige 109 leden unaniem voor dit voorstel. De activiteiten van de ouderenbelangenvereniging blijven de komende jaren gewoon doorgaan. De huidige 1.050 ANBO-leden kunnen zich sinds de oprichtingsvergadering aanmelden als lid van de AVON.
De ANBO-opheffingsvergadering vond woensdag 18 november plaats in het Trefpunt. Voorzitter Hennie Meeuwenberg informeerde de aanwezigen over de reden, waarom de lokale afdeling geen vertrouwen meer heeft in het landelijke bestuur. 'Er is groot ongenoegen over de landelijke ANBO en er is heel veel narigheid geweest. Zo zijn rekeningen geblokkeerd, maar ook de website van de ledenadministratie; we konden nergens meer bij. De ANBO legt de macht op het centrale kantoor, bestuursleden werden gekleineerd en penningmeesters werden beschuldigd van fraude.'
De lokale afdeling mocht ook niet meer zelf bepalen, wat voor nieuwe activiteiten er worden opgezet. Genoeg is genoeg, zo vond het bestuur; tijd voor een afscheiding. De 109 aanwezige leden waren het hier unaniem mee eens. Hiermee trad het ANBO-bestuur af en trad het nieuwe AVON-bestuur aan in dezelfde samenstelling. De lidmaatschapsgelden, die moeten worden afgedragen aan de landelijke ANBO-organisatie worden niet teruggestort, zo verwacht de voorzitter. 'We gaan opnieuw starten met nul geld. Maar we hebben een heel aardige wethouder Marie-José Fles, die ons haar steun toegezegd heeft in de vorm van een lening. We hopen daar zo min mogelijk gebruik van te maken.' Activiteiten als de inzet van ouderenadviseurs, belastinghulp en de lagere ziektekostenverzekering voor de leden blijven gewoon doorgaan.
Na afloop van de bijeenkomst drinkt het bestuur gezamenlijk nog een drankje. Is dit om de oprichting van AVON te vieren, of om het verdriet van de afgelopen jaren weg te drinken? Meeuwenberg: 'Het doet ontzettend pijn om de relatie met ANBO op deze manier te beëindigen. Met heel veel inzet hebben we gewerkt, mensen geholpen en activiteiten opgestart. Dat doe je niet één twee drie. Een paar jaar zijn we hier mee bezig geweest. We hadden nog gehoopt dat het toch nog bij zou trekken. maar de wil van de landelijke ANBO-voorzitter is wet en die moet uitgevoerd worden. We vieren hier niets, maar hebben dorst na een hele dag praten. Het is goed dat we nu deze stap gemaakt hebben, maar we staan niet te juichen. Het is een noodzakelijke stap.'

Alle organisaties waar de ANBO-Noordwijk mee samenwerkte, hebben toegezegd om ook de samenwerking met AVON voort te zetten. Wel is de AVON het contact met het landelijke netwerk kwijt. Maar ook de invloed van de landelijke ANBO neemt snel af. Van de 384 afdelingen hebben al 110 afdelingen hun lidmaatschap opgezegd en de verwachting is, dat nog eens 80 afdelingen hetzelfde zullen doen. Het AVON-bestuur ziet nog een pluspuntje: 'Deze afsplitsing geeft wel mogelijkheden om onze activiteiten meer toe te spitsen op de Noordwijkse bevolking. En er is minder papierwerk en minder bureaucratie. We werken niet voor de ANBO maar voor de oudere Noordwijker.'

Vrachtwagenparkeren ingeperkt

JOEP DERKSEN

LISSE – Inspreekster Christina van Duin van Rooyen hield donderdag 19 november een gepassioneerd pleidooi om vrachtwagenparkeerplaatsen te behouden op Meer en Duin en in de Vennestraat. Met name voor de chauffeurs die werken voor bedrijven die ver weg liggen van Lisse en dus niet op fietsafstand bereikbaar zijn. Haar pleidooi leidde er toe, dat Nieuw Lisse overweegt om een motie in te dienen tijdens de aankomende gemeenteraadsvergadering.

Het gemeentebestuur was in eerste instantie bereid om vijf vrachtwagenparkeerplaatsen officieel te maken op Meer en Duin. Maar dit leidde tot verzet van ondernemers op dat gebied en omwonenden. De ondernemers bleken niet bereid om collega-ondernemers een vrachtwagenparkeerplaats te gunnen en omwonenden klaagden over geluidsoverlast van startende vrachtwagens. Dit leidde er toe, dat wethouder Evert Jan Nieuwenhuis afzag van het initiële plan.

'Vertegenwoordigers van Meer en Duin lieten weten, dat er helemaal geen auto's mogen staan. Zij hadden alles geregeld en betaald met parkeren op eigen grond. En nu zouden die mensen daar gratis mogen parkeren. Meer en Duin is nooit ingericht voor vrachtwagenparkeren', aldus Nieuwenhuis, die vervolgde: 'Er waren omwonenden niet zo blij met vrachtwagens. Als je zo'n vrachtwagen start, geeft dat geluid. De Omgevingsdienst West-Holland heeft geluidsnormen gemeten. Vrachtwagens met koelmotoren voldoen helemaal niet en zonder koelmotoren gaat het geluid op piekmomenten teveel lawaai maken.' Hoewel het college hiervoor ontheffing kan verlenen, kiest Nieuwenhuis er toch voor om de extra vrachtwagenparkeerplaatsen te laten vervallen.


Hij verwijst hierbij naar een grote parkeerplaats in De Zilk, Noordwijkerhout, waar genoeg ruimte is om trucks te parkeren. 'Dat ligt maar op vijf kilometer afstand. Wij hebben aan de gemeente Noordwijkerhout gevraagd of vrachtwagens daar mogen staan. En dat mag, omdat het openbare parkeerplaatsen zijn. Er is ruimte zat op het parkeerterrein, er wordt niet gehandhaafd en ze zijn niet van plan om daar in te grijpen.' Inspreekster Van Duin liet echter weten, dat haar was gezegd dat er wel degelijk gehandhaafd zou worden met de komst van vrachtwagens uit Lisse en dat voor dat terrein een toegangsboom zou komen.' Dit onderwerp komt donderdag 26 november weer terug in de gemeenteraadsvergadering.  

Burgemeester haalt uit naar Hotels van Oranje

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Het ronkende persbericht van Hotels van Oranje over het enthousiasme van 'duizenden' inwoners over hun bouwplannen, heeft de gemeente in de hoogste staat van paraatheid gebracht. In een raadsmededeling beschuldigt burgemeester Jan Rijpstra de hoteleigenaren er van, dat het hotel voorgedrukte formulieren heeft gebruikt als inspraakreactie. Een aantal van deze formulieren zou zijn ingevuld door 'mensen die zijn overleden'. Ook zijn er volgens de burgemeester, die het college van burgemeester en wethouders vertegenwoordigt, 'inspraakreacties van mensen die aangeven deze niet persoonlijk te hebben ingediend.' De Hotels van Oranje-eigenaren dreigen met een rechtszaak als deze uitspraken niet bewezen kunnen worden.

In de brief aan de gemeenteraad schrijft Rijpstra onder meer: 'Bij het registreren van alle ingekomen inspraakreacties hebben wij onregelmatigheden geconstateerd bij met name de voorgedrukte formulieren van Hotels van Oranje. Dit varieert van inspraakreacties die niet zijn voorzien van persoons- en adresgegevens (waardoor geen ontvangstbevestiging verstuurd kon worden) tot inspraakreacties van mensen die aangeven deze niet persoonlijk te hebben ingediend tot inspraakreacties van mensen die zijn overleden.' Het gaat hier in totaal om 350 onjuiste danwel onrechtmatige inspraakreacties. De gemeente beschouwt deze als 'steunbetuigingen' en niet als officiële inspraakreacties.

Het management van Hotels van Oranje is furieus. In een mededeling 'verwerpen' ze 'de beschuldigingen van het Noordwijks college' en ook is het advocatenbureau Heutink Advocaten ingehuurd om mogelijke gerechtelijke stappen voor te bereiden. Het management is 'verontwaardigd'. 'Met name de suggestie, die in de brief wordt gewekt, dat de hotels onterecht verkregen inspraakreacties hebben ingediend, tart elke fatsoensnorm. Te meer daar er bij de beschuldigingen dat er bijvoorbeeld ook inspraakreacties van overledenen zouden zijn ingediend geen enkel bewijs is of wordt geleverd. De hotels hebben naar eer en geweten gehandeld en werpen beschuldigingen geuit in genoemde brief dan ook verre van zich. De hotels nemen afstand van de aantijgingen en beraden zich op juridische stappen vanwege de groeiende reputatieschade die door het handelen van het Noordwijkse college aan het ontstaan is.'

'De onderste steen moet boven', zo wil Hotels van Oranje. 'Als de gemeente geen bewijzen levert voor de beschuldigingen, dan overwegen we wegens smaad aangifte te doen bij de politie. We vragen ons al (veel) langer af of het handelen van de gemeente om de, door de vorige gemeenteraad goedgekeurde, nieuwbouwplannen terug te willen draaien, de manier is waarop een lokale overheid met haar inwoners en ondernemers dient om te gaan.'


Heutink Advocaten doet er nog een schepje bovenop. 'In de brief van het college aan de raad is vermeld dat er inspraakreacties zijn ingediend van mensen die zijn overleden. Deze brief is zonder enige vorm van vooroverleg met Hotels van Oranje of gedegen onderzoek in de openbaarheid gebracht, met suggestieve berichtgeving in de pers en grote reputatieschade voor HvO tot gevolg. HvO acht deze handelwijze grof onrechtmatig.' Wel stelt de advocaat: 'Hotels van Oranje weet niet of er bij de reacties die Hotels van Oranje heeft aangeleverd c.q. doorgestuurd ook reacties zitten van mensen die zijn overleden. Zij heeft dat ook niet kunnen controleren. Een aantal reacties heeft gedurende een kleine tien weken bij Hotels van Oranje gelegen alvorens die reacties allemaal in één keer naar de gemeente zijn gebracht. Het kan niet worden uitgesloten dat iemand die een inspraakformulier heeft ondertekend nadien is komen te overlijden.' Het is nu aan de gemeente om haar uitspraken met bewijzen te onderbouwen. De komende week wordt duidelijk wie er een sok in de eigen mond moet stoppen; de gemeente Noordwijk of Hotels van Oranje.  

College presenteert 'armoedige armoedenota'

NOORDWIJK – Het college van burgemeester en wethouders kreeg donderdag 19 november de wind van voren van de politiek. Gemeenteraadslid Louis Koppel (PvdA/GroenLinks) verweet hen dat de concept beleidsnota 'Minima doen mee 2015 – 2018' te weinig ambitieus was.

Hij stelde, dat het zo zou moeten zijn, dat mensen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum hun persoonlijk spaargeld niet moeten opeten. 'Ik mis ambitie in het stuk. Het is ongelooflijk jammer dat die 130% weg is. Chronisch zieken krijgen te maken met een eigen bijdrage. Er ontstaat een cumulatie van de eigen bijdrage. Ik maak me met name zorgen over de ouderen met een klein pensioentje. Ook de huishoudelijke hulp wordt een kostenpost, omdat die uit de algemene regeling valt. Denk ook aan de ZZP-er die een huis gekocht heeft, werkloos wordt en dan zijn huis moet verkopen, maar niet kan verkopen. En een netto inkomen heeft dat ver onder het bestaansminimum ligt.'


Raadslid Zoetendaal (CDA) was het eens met Koppel. 'Het is een armoedige armoedenota. Als je niet van cultuur of sport houdt, je geen schulden hebt omdat je zuinig hebt geleefd, dan krijg je helemaal niets. De marge is voor veel mensen nihil geworden.' Wethouder Salman stelde zich hier echter lijnrecht tegen op. Hij nam het in eerste instantie op voor de ambtenaren: 'U doet met uw opmerking over armoedige armoedenota het vele werk tekort.' Pas daarna ging hij in op de problemen die veel mensen aan de onderkant van de samenleving hebben. Volgens hem moet het interessanter worden voor mensen om te werken, in plaats van dat ze een uitkering ontvangen. 'We moeten wel aantrekkelijk maken dat mensen voldoende inkomsten uit arbeid genieten.'

Fles is geen Sinterklaas

NOORDWIJK – 'We gaan niet echt als Sinterklaas spelen'. Deze opmerking maakte wethouder Marie-José Fles naar aanleiding van vragen van gemeenteraadslid Joke van der Zanden (Puur Noordwijk). Zij wees er op, dat de lokale ANBO-afdeling zich had opgeheven en omgevormd tot AVON. 'Ze hebben tijdelijk geld nodig; kan de wethouder hun tegemoet komen?' Fles stelde hierop: 'Ik heb met hen gesproken over dit knelpunt. We willen garant staan voor de nodige gelden voor deze feestdagen. Maar we gaan niet echt als Sinterklaas spelen.'

Gemeente pakt schutting aan

NOORDWIJK – Commissielid Alkemade (CDA) stelde donderdag 19 november vragen over het plan Schapendel 11. 'Wordt er al gehandhaafd op de hoogte van de schutting? Dit zou al in maart gebeuren.' Burgemeester Jan Rijpstra kon dat bevestigen. 'De schutting is in de week van 1 december teruggebracht tot de hoogte die is toegestaan.' Ook staat de schutting deels op gemeentegrond en de eigenaar moet er op eigen kosten voor zorgen dat die schutting verplaatst wordt.  

Groot Hoogwaak op voortdenderende trein

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Het college van burgemeester en wethouders wil een 'totaalvisie' opzetten voor de ontwikkeling van het Wantveld. Deze mededeling deed wethouder Hans Bakker donderdag 19 november. Deze totaalvisie past in het vervolg op de huidige plannen van Groot Hoogwaak voor grootschalige nieuwbouw, waarbij ook een deel van het Wantveld wordt meegenomen. Het college gaat hiervoor 'een externe partij' inhuren om die totaalvisie op te stellen.

Over de bouwplannen van Groot Hoogwaak hadden verschillende politieke partijen nog wel opmerkingen. Zo had commissielid Güttlich (D66) 'aarzelingen bij de voorgestelde acht bouwlagen. Senioren hebben dan nauwelijks meer visueel contact met het leven op de grond. Past dat bij stijlvol en charmant, waarbij het dorpse karakter behouden moet blijven?' Aan de andere kant zag zijn partij een ontwerptekening van oud-architect Van Vliet, met drie nieuwe gebouwen, ook niet zitten: 'Dat zorgt voor minder openheid van het gebied.'


Fractievoorzitter Taetske Visser (Puur Noordwijk) lijkt wel te spreken over flatgebouwen van acht verdiepingen hoog: 'Ik heb vrienden die juist graag heel hoog wonen.' Ook de PvdA/GroenLinks vond het prima om de huidige bouwplannen van Groot Hoogwaak ter inzage te leggen. De VVD waarschuwde er voor, dat deze plannen ervoor zorgen dat de gemeente een deel moet voorfinancieren. 'Dat betekent dat de rest van het Wantveld moet zorgen voor een stukje kostenfinanciering. Met de parkeernormen komen we daar 20% duurder uit dan in Central Park eerste fase en 80% duurder uit dan Offem-Zuid. Moeten we hier wel miljoenen in stoppen, terwijl we niet weten hoe het loopt? We willen geen miljoenen voorfinancieren als geen uitzicht is hoe we het terug gaan verdienen. Maar fractievoorzitter Peter van Bockhove (LSNZ) vond dat de Groot Hoogwaakplannen al op een voortdenderende trein zitten: 'We kunnen niet stoppen en moeten verder. Je zult op een gegeven moment moeten besluiten wat je wilt doen.'

Kinderboerderij gered met donatie Fonds 1818

NOORDWIJK – Fonds 1818 heeft 50.000 euro geschonken aan de kinderboerderij aan de Freesialaan. Hiermee worden de omwonenden gesteund in hun initiatief om de oude kinderboerderij als een feniks in volle glorie te laten verrijzen. Met dit bedrag lijkt de toekomst van de kinderboerderij verzekerd. Wethouder Dennis Salman kondigde het goede nieuws donderdag 19 november aan en verzuchtte opgelucht: 'Het begin is er.'

Noordwijk toont geen solidariteit met Frankrijk

NOORDWIJK – Een pleidooi van commissielid Alkemade (CDA) om de vuurtoren in de Franse kleuren blauw, wit en rood te laten schijnen kreeg donderdag 19 november geen steun van de overige politici.


Wethouder Dennis Salman stelde koudweg, dat zo'n actie 'op korte termijn niet haalbaar lijkt'. Hij lichtte toe: 'Een speciaal filter moet hiervoor gemaakt worden. Dat is kostbaar. Maar als u dat wilt, dan doen we dat.' Fractievoorzitter Peter Van Bockhove (LSNZ) oordeelde dat die vuurtorenverlichting een week na afloop van de aanslagen 'mosterd na de maaltijd' is. Commissielid Louis Koppel (PvdA/GroenLinks) wilde nog een stap verder gaan met de vuurtoren: 'Zet er dan ook de Libanese vlag op. Het is te gemakkelijk om alleen de Franse vlag er op te zetten. Dagelijks gebeuren de vreselijkste dingen.' En met deze woorden wees de raad het voorstel af om de vuurtoren in wat voor kleuren dan ook te belichten.  

Over doden die schrijven

NOORDWIJK – 'Hoe kan het dat overledenen ook steunbetuigingen hebben kunnen geschreven?' Deze vraag stelde gemeenteraadslid Louis Koppel (PvdA/GroenLinks) dinsdag 19 november. Hij verwees hiermee naar de brief van het college, waarin zo ongeveer stond dat het Hotels van Oranje was gelukt om de doden weer te laten spreken. Wethouder Hans Bakker liet hierop weten, dat de gemeente onder meer gesproken had met nabestaanden, die aangaven dat de ondertekenaars van de steunbetuigingen aan Hotels van Oranje al overleden waren.  

Volkstuintjes moeten geen kermis worden

NOORDWIJK – De gemeenteraad is voorstander van het herinrichten en uitbreiden van een volkstuinencomplex aan de Achterweg. Dat bleek donderdag 19 november tijdens de politieke behandeling van dit onderwerp. Wel waarschuwde fractievoorzitter Jan de Ridder (CDA) het college, dat er van dat gebied 'geen kermis' moet laten maken 'met oranje en groene zeilen'. Wethouder Gerben van Duin liet weten, dat het een mooi terrein wordt. 'We zijn met de zittende mensen in gesprek om alles wat mooier te maken, zodat we niet die groene zeilen en dergelijke krijgen. We gaan mooie paden aanleggen en zorgen er voor, dat er water getapt kan worden. Misschien komt er hier en daar elektriciteit. Het wordt een echte volkstuin. We kijken wat we ecologisch gaan doen, aan groen en educatie.'

Zorgen om Sophia Stichting

NOORDWIJK – Het gemeenteraadslid Van den Bergh (LSNZ) maakt zich zorgen over de belabberde financiële situatie van de Sophia Stichting. Onder deze stichting vallen de scholen Bronckhorst, Schapendel en Montessorischool. Ze riep het college op om er voor te zorgen 'dat de situatie niet uit de hand loopt'. Wethouder Barnhoorn bevestigde dat de Sophia Stichting 'inderdaad meer geld uitgeeft dan dat ze aan inkomsten hebben. Dat komt vooral door het relatief grote personeelsbestand.' Hij vertrouwt er echter op, dat dit onderwijsorgaan de problemen zelf kan oplossen. 'Ze hebben een relatief hoog eigen vermogen en kunnen daar uit putten. Maar wel moeten ze letten op de kleintjes.'

Betonrot vloer Rijnlands Lyceum voor derde keer aangepakt

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Voor de derde keer moet de gemeente veel geld uitgeven voor het herstellen van de betonrot in de vloeren van het Rijnlands Lyceum. Dit keer gaat het om 68.600 euro, zo is de verwachting. Dat blijkt uit een voorstel van het college aan de gemeenteraad.

In 2004 werd bekend dat de vloeren in het Rijnlands Lyceum zijn aangetast door betonrot. Het jaar daarop is een deel van die vloeren hersteld. Maar in 2012 moest de gemeente opnieuw geld lappen. Het college stelde in dat jaar 101.269 euro beschikbaar om het betonrot in de vloeren te verhelpen. De zogeheten kwaaitaalvloeren hebben namelijk een constructiefout; door de aanwezigheid van calciumchloride wordt de wapening in de vloeren aangetast. En dat leidt tot afbrokkeling van het beton en aantasting van het draagvermogen van de vloeren.


In 2012 werd al gezegd, dat 'de vloerdelen die nog niet eerder (in 2005) werden aangepakt, alsnog gerepareerd moeten worden'. Maar nu moet dan toch weer een stuk vloer hersteld worden. Daarnaast vindt een inspectie plaats van de eerder uitgevoerde werkzaamheden. Overigens kan het bedrag van ruim 68.000 euro nog (veel) hoger uitvallen, want een ambtelijk rapport stelt: 'Tijdens de uitvoering kan blijken dat de voorgeschreven werkzaamheden niet toereikend zijn om het beoogde herstel te realiseren. Hierdoor moet de opdracht worden uitgebreid.' Het is nieuws waar de armlastige gemeente niet op zit te wachten.

Ruimte voor sociale woningbouw op ASC-terrein

OEGSTGEEST – 'Er is nog genoeg ruimte in het dorp om meer dan tien sociale huurwoningen te bouwen.' Deze uitspraak doet directeur-bestuurder Peter Hoogvliet van Meer Wonen. Hij reageert hiermee op de stellingname van wethouder Wendelien Tönjann (VVD), dat Oegstgeest nog maar maximaal tien sociale woningen achter het DOK kan hebben. Hoogvliet: 'Ik denk dat er meer behoefte is aan sociale woningen. We moeten de kansen benutten om deze woningen toe te voegen. Er is één locatie dat daarvoor een optie is; het ASC-terrein. Het zou mooi zijn als we daar wat kunnen doen. Achter het Dok is het ook prima om daar tien woningen te bouwen. Wij zijn als organisatie in staat om sociale huurwoningen te bouwen. We hebben door de fusie (tussen Alkemade Wonen en Woningstichting Buitenlust, JD) financieel gezien de ruimte om dat te doen.'

Werkgroep Regio wordt machtsorgaan

OEGSTGEEST – Op donderdag 26 november praten de raadsleden over het instellen van een werkgroep Regio. Die avond geeft Elco Brinkman, voorzitter stuurgroep Toekomstvisie Leidse Regio 2027 uitleg over wat die werkgroep Regio gaat doen. Als eerste zal de werkgroep Regio een 'klankbordgroep' zijn, die zich gaat bezig houden met het opstellen van een toekomstvisie voor de Leidse regio. Brinkman gaat met de raadsleden in gesprek om de politici te laten nadenken over de mogelijkheden en wensen voor deze werkgroep.

Warmunda wordt Meer Wonen

WARMOND – Alle seinen staan op groen, zodat woningcorporatie Warmunda op 1 juli 2016 overgenomen kan worden door woningstichting Meer Wonen. Dat laat directeur-bestuurder Peter Hoogvliet van Meer Wonen weten in een interview.

'We zijn bezig met fuseren met Warmunda', aldus Hoogvliet. 'Het was nog veel makkelijker geweest dat dit gelijk was gebeurd ten tijde van de fusie tussen Alkemade Wonen en Woningstichting Buitenlust.' Voor de huurders van Warmunda zal er weinig veranderen: 'We blijven in Warmond een kantoor houden en blijven dus bereikbaar voor iedereen die daar woont. Het laagdrempelige willen we vast blijven houden. We hebben (dan, JD) drie lokale klantencontactpunten in Oegstgeest, Warmond en Kaag en Braassem. Als iemand belt voor een reparatie van de woning kunnen we vervolgens heel snel langs komen.'

De overname van Warmunda door Meer Wonen is noodzakelijk, aldus Hoogvliet. 'Woningbouwcorporaties willen en moeten verder professionaliseren. Er moet meer kennis zijn en daardoor moeten we meer omvang hebben. Maar het gaat ook om het verbeteren van de dienstverlening. Automatiseringsinvesteringen kosten geld en op het gebied van onderhoud gaan de overheidseisen ook omhoog. Bovendien willen we meer aandacht besteden aan energiebesparing.'


Eigenlijk zijn vrijwel alle partijen al akkoord met de overname van Warmunda door Meer Wonen. Hoogvliet: 'We hebben de gemeenten en de huurdersorganisaties gevraagd hoe zij tegen de fusie aankijken. Die reactie hebben zij nog niet gegeven; dat wordt waarschijnlijk eind december. Uit het eerste overleg heb ik de indruk dat zij daar positief tegen aan kijken. Het is de bedoeling dat de overname op 1 juli 2016 ingaat. De minister moet nog toestemming geven. Maar de geluiden uit gemeentes en huurdersorganisaties zijn positief. De naam Warmunda verandert dan in Meer Wonen.' 

Wenkbrauwen waxen tijdens Warmond Winter Night

JOEP DERKSEN

WARMOND – Een aantal bedrijven in het kleine winkelcentrum hebben weer de handen ineengeslagen om huidige en potentiële klanten een fijne avond te bezorgen. Tijdens de Warmond Winter Nights van vrijdag 20 november werden ruim honderd mensen verrast met cadeautjes, verwenbehandelingen en fikse kortingen.

Dit keer werd het evenement georganiseerd voor vrouwen én mannen. De medewerkers van de bedrijven Boek Cadeau Enzo, Apotheek Warmond, Artistic Hair, Margareth Meulmeester, Passie en Sugar or Spice zetten hun beste beentje voor om iedereen fijne verwenuren te geven. Zo liet medewerkster Brenda zien aan Patricia Kuiper – Montanje hoe je wenkbrauwen het beste kunt waxen, verven en vormen. Nadat ze één wenkbrauw gedaan had, toonde ze het resultaat. En het verschil was echt duidelijk zichtbaar. Ze was blij met de tips die ze kreeg van Brenda: 'Ik doe mijn wenkbrauwen wel, maar op de verkeerde manier en zij kan het me leren.'

Desiana Kuiper geniet van de behandeling. 'Dit is voor mij de tweede keer dat ik naar dit evenement ga. De vorige keer was het enorm druk en nu wilden mijn moeder, schoonzus en ik op tijd zijn.' Beide schoonzussen worden getipt: 'Voor een goede wenkbrauwbehandeling begin je met een primer. Daaroverheen gaat wenkbrauwpoeder om het geheel er vol uit te laten zien.'

Alle bedrijven hadden in de winkel van Artistic Hair een plekje gekregen. Boek Cadeau Enzo gaf gratis geurkaasjes weg en Apotheek Warmond verstrekte productadviezen, nadat huidtesten waren gedaan. Margareth Meulmeester gaf een schilderworkshop cadeau als tombolaprijs en alle bezoekers kregen van Passie een roos mee. Alle hapjes en champagnedrankjes werden verzorgd door Sugar or Spice. De sfeer werd steeds gezelliger naarmate de avond vorderde.


Ook waren er enkele mannen, die met name interesse toonden in de boekenquiz en de horloges en leren armbanden voor mannen die gepast konden worden. Ruud van den Eshof was samen met zijn vrouw naar dit evenement gekomen. 'Ze knippen hier bij Artistic Hair mijn wenkbrauwen en ik sta vanavond overal voor open. Maar bovenal is dit een gezellig uitje met mijn vrouw.'

Wijs met medicijnen

SASSENHEIM – Senioren die twijfelen over de verschillende medicijnen die ze slikken, kunnen zich laten adviseren bij het Trefpunt. Daar vindt op donderdag 26 november de themabijeenkomst 'Wijs met medicijnen' plaats. Apotheker drs Regine Siedenburg geeft dan advies over hoe medicijnen zo veilig en effectief mogelijk ingenomen kunnen worden. Ook beantwoordt ze allerlei vragen die medicijngebruikers kunnen hebben. De bijeenkomst begint om 14:30 uur, is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd door onder meer KBO Warmond en Welzijn Teylingen.

MeerBusiness en INTO Business samen sterker

Wim Kruyt doet een stapje terug

STREEK – MeerBusiness is een ondernemersplatform, dat al jaren actief is in de Duin en Bollenstreek. Voor meer dan 3.000 ondernemers biedt MeerBusiness een zakelijk netwerk en businessinformatie, die hen in staat stelt om zichtbaar en directer zaken te doen. Door actief aan het platform mee te doen, krijgen ondernemers een prominentere positie binnen het bedrijfsleven van Duin en Bollenstreek. MeerBusiness en Bollenstreek INTO Business hebbende handen ineen geslagen.
Na ruim vijf jaar verandert de directie van MeerBusiness Duin- en Bollenstreek van samenstelling. Wim Kruyt draag het stokje over aan John van der Tol van Bollenstreek INTO Business. Samen met Frans van der Riet zal John er voor zorgen dat MeerBusiness de komende jaren flink gaat groeien. Het uiteindelijk doel?: Een ondernemersplatform dat niet alleen deze hele regio bestrijkt, maar ook verder groeit.


'MeerBusiness uitgebouwd volgens onze filosofie'


Wim neemt formeel afscheid, maar hij blijft achter de schermen betrokken. Hij wil de 'leuke' dingen blijven doen, maar is geen eigenaar meer van MeerBusiness. Wim kijkt met veel genoegen terug op de afgelopen jaren. 'Frans en ik namen MeerBusiness over van Frank Duivenvoorden. De Duin- en Bollenstreek was voor mij onbekend terrein; ik ben hier niet geboren en had alleen in de Haarlemmermeer gewerkt. Maar we hebben mensen leren kennen, vrienden gemaakt en MeerBusiness uitgebouwd volgens onze filosofie; langzaam beginnen en niet pushen om lid te worden.' In vijf jaar tijd zijn we uitgegroeid tot een ondernemersplatform dat verspreid is over de hele Duin- en Bollenstreek.' 'Even' een ondernemersnetwerk uitbouwen; het is niet de keuze die door iedereen gedaan wordt. Wim lacht: 'We doen het omdat we het leuk vinden. De een spaart postzegels en de andere sigarenbandjes. Ik geniet er van als we mensen met elkaar kunnen verbinden.'


En daar ligt ook de kracht van MeerBusiness: 'Er zijn veel naar binnen gekeerde clubs; de leden daarvan doen zaken met elkaar maar kijken niet over de grens van hun dorp. Wij zijn een overkoepelend zakenplatform, waarbij we kennis delen en verbinden. Dat is de succesformule van MeerBusiness.' Nu Wim 66 jaar is geworden, wil hij zich wat meer richten op andere zaken die hem na aan het hart liggen. 'En ik heb een jonge dynamische opvolger!'


'Wij versterken elkaar'


Op dit moment zijn al ruim 3.000 ondernemers lid van de nieuwsbrief van MeerBusiness. Het is een zakelijk netwerk en de MeerBusiness community zorgt voor businessinformatie, die ondernemers in staat stelt om zichtbaar en directer zaken te doen. Ontmoeten en verbinden is al jaren het thema, dat MeerBusiness uitstraalt. En die filosofie heeft John ook. 'MeerBusiness en INTO Business hebben beide een sterk online platform met weinig doublures. We versterken elkaar. We gaan hier meer een business model van maken, waarbij mensen voor een bijdrage lid worden van onze community.' Wie op de website www.db.meerbusiness.nl kijkt, ziet dan ook dat de leden elkaar ook fraaie aanbiedingen en fikse kortingen geven. In november werd de nieuwe MeerBusiness Vip-Card 2016 gepresenteerd in 't Huys Dever. Veel leden van MeerBusiness kwamen naar dit 'Castle of MeerBusiness' om hun nieuwe MeerBusiness VIP-card 2016 op te halen.

Frans, die met John verder gaat, heeft zin in de samenwerking. Hij laat weten: 'Door onze samenwerking met INTO Business hebben we de hele lappendeken over de regio uitgespreid. Met een goed magazine, de digitale nieuwsbrief en hopelijk in de toekomst radio- en tv-uitzendingen kunnen we iedereen bereiken waar we mee in contact willen komen. Ondernemers zullen zich snel realiseren; “Als je niet bij MeerBusiness bent aangesloten, speel je niet mee”.' Elke maand organiseert MeerBusiness een evenement, waaruit ondernemers kansen kunnen creëren voor hun bedrijf. Of het nu gaat om gezellig met elkaar varen of whiskyproefevenementen. Niet voor niets werkt MeerBusiness Duin- en Bollenstreek samen met Meerbusiness Haarlemmermeer. Beroemd zijn de haringparty en het kerstgala; voor iedere rechtgeaarde ondernemer een must om bij aanwezig te zijn. Maar ook kleinere, doelgroepgerichte, events behoren tot de mogelijkheden, als de leden dit zelf aangeven.

'Een ondernemersplatform om kennis te delen'

Frans zal in eerste instantie meer op de voorgrond treden van MeerBusiness en John zorgt het komende jaar ervoor dat beide formules elkaar versterken. John stapt in Wim's voetsporen en de komende jaren zal door zijn komst MeerBusiness nóg beter op de ondernemerskaart gezet worden. Het komende jaar zullen alle ondernemers met hem kennis maken, voor zover ze John nog niet al kennen. Daarna begint het echt werk. Veel van de huidige activiteiten blijven, zoals de vaarmiddagen, de twee wekelijkse nieuwsbrief, de maandelijkse bijeenkomsten en het jaarlijkse bezoek aan de Tweede Kamer. Maar MeerBusiness wordt juist een ondernemersplatform dat geschikt is voor ondernemers die niet alleen willen nemen, maar juist ook hun kennis willen delen. Ondernemers die mee willen denken en samen dingen willen oppakken. John: 'Nú is het juiste moment voor deze uitbreiding. Als organisaties zijn we complementair aan elkaar. We houden niet alleen onze focus op de Duin- en Bollenstreek, maar binnenkort gaan we met ons platform ook naar Leiden toe.' Wim besluit: 'Waar het gaat om succesvol ondernemen, zijn er bij MeerBusiness geen grenzen!'

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Frans van der Riet: T: 06 5363 3364, E: frans@vanderriet.net of W: www.db.meerbusiness.nl

Overzicht van zakelijke mogelijkheden, kortingen en aanbiedingen

Een VIP card ván ondernemers vóór ondernemers

STREEK – Wie op de website www.db.meerbusiness.nl kijkt, ziet dat de leden elkaar ook fraaie aanbiedingen en fikse kortingen geven. In november werd de nieuwe MeerBusiness Vip-Card 2016 gepresenteerd in 't Huys Dever. Veel leden van MeerBusiness kwamen naar dit 'Castle of MeerBusiness' om hun nieuwe MeerBusiness VIP-card 2016 op te halen.


Elke veertien dagen ontvangen de ondernemers een nieuwsbrief met ondernemersnieuws en uitnodigingen voor netwerkbijeenkomsten en business events. Daarnaast kunnen de MeerBusiness leden iedere maand deelnemen aan een bedrijfsbijeenkomst en ontbijt in het Castle of Meerbusiness. Ieder jaar worden de ondernemers meegenomen met een bezoek aan de Tweede Kamer. En zomers varen de ondernemers elke woensdagmiddag gezamenlijk.


Een bijeenkomst die niet gemist mag worden, is de Nieuwjaarsreceptie van MeerBusiness. Deze vindt plaats in theater De Muze in Noordwijk op donderdag 7 januari 2016, vanaf 16:30 uur. Frans van der Riet vertelt over de MeerBusiness Vip Card: 'Deze VIP Card is echt ván ondernemers vóór ondernemers. Iedere ondernemers van MeerBusiness mag zijn of haar aanbieding insturen en andere ondernemers kunnen daar in 2016 hun voordeel mee doen. Of het nu gaat om een korting, kennismaking of alternatieve aanbieding; er zijn geen grenzen! Ondernemers mogen het zelf zeggen. Kijk voor de aanbieding op MeerBusiness Benefits (http://db.meerbusiness.nl/benefits.aspx?content_id=6).'

Zaken doen in Castle Huys Dever

LISSE – Het Huys Dever is een belangrijke locatie waar MeerBusiness allerlei activiteiten organiseert. En dan gaat het niet alleen om de maandelijkse ontbijtbijeenkomsten. Met haar vestiging in het Huys Dever toont MeerBusiness aan, wat de basis is voor iedere onderneming. Kansen liggen er voor het bedrijfsleven in het verbinden van elkaars sterke punten. Of het nu gaat om historie, bedrijfsleven, toerisme of economische activiteiten. Bij MeerBusiness liggen de kansen voor het oprapen. Frans van der Riet en John van der Tol lichten toe: 'De samenhang is business, maar vooral ook genieten. En dat geldt voor de leden van MeerBusiness. Niet alleen gedurende het samenzijn in ons “Castle” Huys Dever, maar ook tijdens alle activiteiten.' 

Geen zorgen over geldzorgen

LISSE – 'De geldzorgen van de Sophia Stichting zijn van tijdelijke aard.' Deze verwachting uitte wethouder Adri de Roon (D66) tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 18 november. Hij reageerde op een bezorgde vraag van fractievoorzitter Jeanet van der Laan (D66). Zij wilde weten of de geldproblemen van de Sophia Stichting gevolgen kunnen hebben voor de geplande nieuwbouw van de Josephschool. Deze school valt namelijk onder de Sophia Stichting. De Roon ontkende dit: 'Als de financiële problemen van tijdelijke aard zijn, ga ik er van uit dat dit geen gevolgen zal hebben voor de nieuwbouw.' De Sophia Stichting wil bezuinigen op de onderhoudskosten. De wethouder: 'Ik neem aan dat zij geen onverantwoord uitstel van onderhoudsmaatregelen nemen.'

Meer actie voor duurzaamheid

LISSE – De gemeente beschikt al bijna een jaar over een 'duurzaamheidsbeleid', maar tot nu toe is daar door ziekte van één ambtenaar niets mee gedaan. Daarom overweegt wethouder Adri de Roon (D66) om een deel van het beschikbare duurzaamheidsgeld in te zetten voor het inhuren van 'externen'. Op die manier kan de gemeente toch beginnen met het nemen van duurzaamheidsmaatregelen, die een 'voorbeeldfunctie' moeten hebben voor de inwoners. Tegelijkertijd gaat de gemeente samenwerken met de overige bollendorpen om te kijken welke duurzaamheidsprojecten gezamenlijk opgepakt kunnen worden. Ook kreeg de wethouder steun van de leden van de commissie Ruimte en Infrastructuur om circa 7.000 euro mee te betalen aan de duurzaamheidsprijs voor ondernemers. Eerder dit jaar was deze bijdrage wegbezuinigd door de gemeenteraad.

Sloop woningen Van der Veldstraat overwogen

LISSE – De gemeenteraad krijgt vijf keuzes voorgelegd over het tegengaan van wateroverlast in de Van der Veldstraat. Vier van deze opties betreffen de aanleg van een 'retentiebassin' in verschillende groottes; tot een omvang van 620 m3. Maar nadrukkelijk noemt Erwin Trom van Bureau Arcadis ook de mogelijkheid van 'herontwikkeling' van die straat. Dat kan ophoging van de huizen zijn, maar ook behoort sloop en nieuwbouw (al dan niet op een andere locatie) tot de mogelijkheden. De leden van de commissie Ruimte en Infrastructuur kregen donderdag 19 november een presentatie over dit onderwerp voorgeschoteld. Fractievoorzitter Guus Mesman (PvdA/GroenLinks) vroeg zich hierbij af waar de verantwoordelijkheid van de gemeente ophoudt als het gaat om het tegengaan van wateroverlast.  

Vrachtwagenparkeren blijft politiek probleem

LISSE – De problemen met het vrachtwagenparkeren zijn weer helemaal terug op de politieke agenda. Nieuw Lisse overweegt tijdens de aankomende gemeenteraadsvergadering een motie in te dienen over dit onderwerp. Fractievoorzitter Rob van Veldhoven kondigde dit aan, nadat Christina van Duin, echtgenote van een vrachtwagenchauffeur donderdag 19 november had ingesproken tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur. Ze wees er op, dat er te weinig vrachtwagenparkeerplaatsen zijn op Meer en Duin en in de Vennestraat. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) gaf aan, dat de chauffeurs hun truck ook op een parkeerterrein in De Zilk kunnen stallen. Dit onderwerp wordt donderdag 26 november verder besproken.  

Stichtingen fuseren

LISSE – De Stichting Welzijn Lisse en Stichting Welzijn Hillegom zijn in verregaande onderhandelingen over een fusie. Dit deelde wethouder Adri de Roon (D66) woensdag 18 november mee tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën. Volgens de wethouder gaan deze gesprekken 'de goede kant op'. Maar een datum van de fusie is nog niet bekend. De Stichting Welzijn Hillegom staat er volgens de wethouder financieel gezien niet heel goed voor. Maar dat probleem lijkt niet onoverkomelijk te zijn. De Roon: 'In het kader van de ambtelijke samenwerking van Hillegom, Lisse en Teylingen zou deze fusie een goede eerste stap zijn.'

Zorgen om hangjongeren

LISSE – Het CDA maakt zich zorgen om hangjongeren, die regelmatig hun vertier zoeken op de parkeerplaatsen bij sportpark Ter Specke. Fractievoorzitter Kees van der Zwet liet dit woensdag 18 november tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën weten. Hij stelde dat gebruikers van de parkeerplaatsen 'onrustig' worden door de aanwezigheid van de hangjongeren en vroeg zich af of er een relatie is tussen die jongeren en de vernielingen die eerder deze maand hebben plaatsgevonden bij voetbalvereniging FC Lisse. Burgemeester Lies Spruit kon dat niet bevestigen, maar liet wel weten dat de gemeente, politie en het jongerenwerk samenwerken om deze situatie in de gaten te houden.  

BCL komt op voor bedrijfsleven

JOEP DERKSEN

LISSE – De Business Club Lisse (BCL) is in gesprek met de gemeente om een nieuw bestemmingsplan voor bedrijventerreinen op te zetten. BCL-voorzitter Eric Stroombergen vertelt over wat voor gevolgen dit kan hebben voor de drie bedrijventerreinen die Lisse rijk is.

De BCL organiseert iedere maand evenementen en bijeenkomsten voor haar zakelijke leden. Maar ook is deze organisatie een overlegorgaan met de gemeente. Zo moet Lisse in 2017 het bestemmingsplan bedrijventerreinen herzien. Op dit moment is het nog niet toegestaan voor ondernemingen om op bedrijventerreinen te verkopen aan particulieren. Maar de wereld staat niet stil, zo geeft Stroombergen aan. 'Nu al vind je een sportschool en een zwemschool aan op een bedrijventerrein. Ondernemingen hebben een showroom of afhaalpunt; wanneer ontstaat een kantelpunt dat je zowel aan ondernemers als particulieren verkoopt?'

Ook wordt het tijd om de bedrijventerreinen zelf beter op de kaart te zetten. Stroombergen heeft hier een visie over: 'Als BCL willen we ook kijken naar de profilering van bedrijventerreinen. Zodat we een bepaald type bedrijven faciliteren op Meer en Duin en een ander type bedrijven op Dever-Zuid. Net zoals in Leiden wordt ingezet op Bio Science en Noordwijk zich richt op Space. Rond Dever-Zuid zou je kunnen denken aan 'Flower Science'. Of het haalbaar is weet ik niet, maar het is wel goed om een dergelijke branding na te streven. Als ondernemers elkaar weten te vinden, kun je elkaar versterken.'

Ook moeten de zaken meer op regionaal niveau aangepakt worden, zo stelt de BCL-voorzitter. 'Het is ook voor de gemeentebesturen in de Duin- en Bollenstreek om daar naar te kijken. We kunnen allemaal wel ons eigen kleine bedrijventerreintje hebben, maar je ziet dat bedrijven minder ruimte nodig hebben. Ook vestigen zich ZZP-bedrijven. We moeten ons afvragen hoe we deze zelfstandige ondernemers zonder personeel kunnen faciliteren?'


Maar de BCL wil verder denken: 'We gaan ook met Lisse in overleg over de rol die het bedrijfsleven kan spelen in het stimuleren van de economie in Lisse. We zijn één gebied met zes aparte dorpjes. Als dorpjes zijn wij te klein om een goede economische vuist te maken richting de Haarlemmermeerse, Amsterdamse en Rotterdamse metropolen. We moeten ons niet tegen deze economische gebieden afzetten, maar ervoor zorgen dat je niet platgewalst wordt tussen de scharnieren van Amsterdam en Rotterdam.'

27 november 2015

'We zagen de man paniekerig aan z'n versnelling rommelen'

Fataal ongeluk op spoorwegovergang

Joep Derksen

VOORHOUT – Op de spoorwegovergang in het centrum van de dorp is een auto gegrepen door een trein. Tientallen mensen waren hier getuige van. De twee inzittenden kwamen hierbij om het leven. De politie, brandweer en overige hulpdiensten zijn uren bezig geweest om de zaak te onderzoeken en het spoor weer vrij te maken. In die tijd werd het treinverkeer tussen Leiden en Hillegom stilgelegd.

De zilvergrijze auto kwam net achter de spoorbomen stil te staan, zo melden getuigen. Het komt regelmatig voor dat het verkeer richting en vanuit het centrum moet filerijden. Soms staan automobilisten stil op het spoor, waarna plotseling de spoorbomen dicht gaan. Dat lijkt ook hier het geval te zijn geweest, want voordat de sneltrein uit de richting van Hillegom aan kwam razen, stond de auto net na de spoorbomen stil.

Monique Boere zag het van een afstandje gebeuren: 'Het leek wel of hij het met opzet deed. Als hij gewoon was blijven staan aan die kant van het spoor, was er niets aan de hand geweest. Maar hij gaf gas op het moment dat de trein aan kwam rijden.' Ze voelt het kippenvel op haar lichaam: 'Ik ben helemaal shaky.' Ondertussen wordt een tienermeisje, dat volledig overstuur is, weggeleid door een agent richting het bestuurscentrum, waar medewerkers van slachtofferhulp aanwezig zijn voor de hoognodige ondersteuning. Ook een aantal andere mensen maakten gebruik van deze dienstverlening.

Martine van der Wel werkt bij de kapsalon op de hoek bij het spoor. Zij, haar collega en een klant hebben alles zien gebeuren, zo laat ze weten. 'Dit is echt niet de eerste keer dat een auto op het spoor komt vast te staan. We zagen dat de man achter het stuur paniekerig rommelde aan zijn koppeling en het leek of de auto afsloeg. Op het laatste moment reed hij snel naar voren, maar de trein pakte de auto bij de achterkant.' De auto werd zo'n 75 meter meegesleurd. 

Terwijl een auto van ProRail Incidentenbestrijding aan komt rijden, laat een politiemedewerker ter plaatse weten: 'We hebben inmiddels heel veel getuigenverklaringen opgenomen. Onder meer aan de hand van die getuigenverklaringen laten we het onderzoek verder verlopen. We sturen mensen naar het bestuurscentrum, als ze behoefte hebben aan slachtofferhulp.'



26 november 2015

Gemeente gooit Ernst & Young buiten de deuren

Nieuwkoop > Het accountantsbureau Ernst & Young heeft haar hand overspeeld bij de gemeente. Nadat ze in mei 2014 de aanbesteding gewonnen hadden, kwam dit bureau bij de gemeente met de mededeling dat ze meerkosten in rekening zouden gaan brengen. Maar dat pikken de gemeenteraadsleden niet.


De Audit commissie boog zich over deze kwestie en Leen Mur liet namens deze commissie weten: 'De Audit commissie vond het niet gepast dat met de bestaande accountant verder gegaan zou worden. Baker Tilly Berk was het accountantsbureau dat vorig jaar als nummer twee uit de aanbesteding kwam. We hebben hen benaderd en ze boden ons een beter alternatief om de accountantsfunctie in te vullen. We hebben kennis gemaakt met de controlerend accountant en dat is prima gelopen.' Hierop kwam het voorstel om afscheid te nemen van Ernst & Young als gemeentelijk accountant en de raad ging hier unaniem mee akkoord. De kosten voor de diensten van Baker Tilly & Berk, vallen wel 4.000 euro hoger uit. Aan de andere kant is er het voordeel, dat veel van de omliggende gemeenten al gebruik maken van Baker Tilly & Berk.

25 november 2015

Burgemeester haalt uit naar Hotels van Oranje

JOEP DERKSEN NOORDWIJK – Het ronkende persbericht van Hotels van Oranje over het enthousiasme van 'duizenden' inwoners over hun bouwplannen, heeft de gemeente in de hoogste staat van paraatheid gebracht. In een raadsmededeling beschuldigt burgemeester Jan Rijpstra de hoteleigenaren er van, dat het hotel voorgedrukte formulieren heeft gebruikt als inspraakreactie. Een aantal van deze formulieren zou zijn ingevuld door 'mensen die zijn overleden'. Ook zijn er volgens de burgemeester, die het college van burgemeester en wethouders vertegenwoordigt, 'inspraakreacties van mensen die aangeven deze niet persoonlijk te hebben ingediend.' De Hotels van Oranje-eigenaren dreigen met een rechtszaak als deze uitspraken niet bewezen kunnen worden. In de brief aan de gemeenteraad schrijft Rijpstra onder meer: 'Bij het registreren van alle ingekomen inspraakreacties hebben wij onregelmatigheden geconstateerd bij met name de voorgedrukte formulieren van Hotels van Oranje. Dit varieert van inspraakreacties die niet zijn voorzien van persoons- en adresgegevens (waardoor geen ontvangstbevestiging verstuurd kon worden) tot inspraakreacties van mensen die aangeven deze niet persoonlijk te hebben ingediend tot inspraakreacties van mensen die zijn overleden.' Het gaat hier in totaal om 350 onjuiste danwel onrechtmatige inspraakreacties. De gemeente beschouwt deze als 'steunbetuigingen' en niet als officiële inspraakreacties. Het management van Hotels van Oranje is furieus. In een mededeling 'verwerpen' ze 'de beschuldigingen van het Noordwijks college' en ook is het advocatenbureau Heutink Advocaten ingehuurd om mogelijke gerechtelijke stappen voor te bereiden. Het management is 'verontwaardigd'. 'Met name de suggestie, die in de brief wordt gewekt, dat de hotels onterecht verkregen inspraakreacties hebben ingediend, tart elke fatsoensnorm. Te meer daar er bij de beschuldigingen dat er bijvoorbeeld ook inspraakreacties van overledenen zouden zijn ingediend geen enkel bewijs is of wordt geleverd. De hotels hebben naar eer en geweten gehandeld en werpen beschuldigingen geuit in genoemde brief dan ook verre van zich. De hotels nemen afstand van de aantijgingen en beraden zich op juridische stappen vanwege de groeiende reputatieschade die door het handelen van het Noordwijkse college aan het ontstaan is.' 'De onderste steen moet boven', zo wil Hotels van Oranje. 'Als de gemeente geen bewijzen levert voor de beschuldigingen, dan overwegen we wegens smaad aangifte te doen bij de politie. We vragen ons al (veel) langer af of het handelen van de gemeente om de, door de vorige gemeenteraad goedgekeurde, nieuwbouwplannen terug te willen draaien, de manier is waarop een lokale overheid met haar inwoners en ondernemers dient om te gaan.' Heutink Advocaten doet er nog een schepje bovenop. 'In de brief van het college aan de raad is vermeld dat er inspraakreacties zijn ingediend van mensen die zijn overleden. Deze brief is zonder enige vorm van vooroverleg met Hotels van Oranje of gedegen onderzoek in de openbaarheid gebracht, met suggestieve berichtgeving in de pers en grote reputatieschade voor HvO tot gevolg. HvO acht deze handelwijze grof onrechtmatig.' Wel stelt de advocaat: 'Hotels van Oranje weet niet of er bij de reacties die Hotels van Oranje heeft aangeleverd c.q. doorgestuurd ook reacties zitten van mensen die zijn overleden. Zij heeft dat ook niet kunnen controleren. Een aantal reacties heeft gedurende een kleine tien weken bij Hotels van Oranje gelegen alvorens die reacties allemaal in één keer naar de gemeente zijn gebracht. Het kan niet worden uitgesloten dat iemand die een inspraakformulier heeft ondertekend nadien is komen te overlijden.' Het is nu aan de gemeente om haar uitspraken met bewijzen te onderbouwen. De komende week wordt duidelijk wie er een sok in de eigen mond moet stoppen; de gemeente Noordwijk of Hotels van Oranje.

Gemeente overweegt koop twintig woningen Van der Veldstraat

LISSE – De gemeenteraad moet de keuze maken: gaat de gemeente zo'n drie miljoen euro uitgeven om twintig huizen in de Van der Veldstraat te slopen? De eigenaren van deze woningen, die regelmatig wateroverlast hebben, krijgen dan een compleet nieuw huis. Dat is namelijk de enige manier waarop deze mensen verzekerd zijn van een droge woning. Afgelopen week is een onderzoeksrapport van bureau Arcadis openbaar gemaakt over verbeteringsmaatregelen van de riolering in de Van der Veldstraat. Dit onderzoek werd ingesteld, na de bui in juli 2014 die volgens de statistieken maar 'eens in de 200 jaar kan voorkomen', zo laat wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) weten. Naar aanleiding van dat onderzoek zijn vijf mogelijkheden beschreven om de overlast tegen te gaan. Alleen, de eerste vier opties zijn geen garantie voor een wateroverlastvrije Van der Veldstraat. Het gaat hierbij namelijk om het plaatsen van een retentiebassin (in vier verschillende groottes) om het water op te vangen. De kosten voor die bassins variëren van 800.000 euro tot ruim 3 miljoen euro. Nieuwenhuis: 'Voor alle vier de scenario's geldt, dat het een maatregel is die de kans tot overlast verkleind. Er zit geen oplossing tussen.' Maar het opkopen van deze woningen om de mensen vervolgens een nieuwe woning aan te bieden, kan wél voor een permanente oplossing zorgen. Dan kan het zijn, dat de gemeente zelf deze woningen koopt, of dat een projectontwikkelaar dat doet. Volgens de wethouder bedragen de kosten voor zo'n scenario ook circa 3 miljoen euro. 'De hoogte van de investering rechtvaardigt dat je dit scenario er ook naast legt', zo stelt de wethouder. Toch ligt hier een addertje onder het gras. Want als er op de ene plek in Lisse huizen worden opgekocht om de wateroverlast tegen te gaan, dan zou dat ook mogelijk moeten worden voor andere huizen die aan wateroverlast lijden. Dat heet de 'precedentwerking'. Het college zelf wil geen keuze maken tussen één van de vijf opties. 'We hebben in de bestuursovereenkomst aangegeven, dat we meer voorstellen in scenario's naar de raad te brengen. Zoat ze af en toe wat te kiezen hebben. Hier is de essentiële vraag van belang: “Waar begint de verantwoordelijkheid van de gemeente en waar stopt die?” Inderdaad speelt precedentwerking daarin een rol. Als je hier de verantwoording neemt, neem je dat in andere situaties ook.' Begin december wordt een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden over dit onderwerp.

Humanitas timmert aan de hulpverleningsweg

JOEP DERKSEN STREEK – De organisatie Humanitas Rijnland zet vele tientallen vrijwilligers in om mensen te helpen in situaties die uitzichtloos lijken. Maar het niet zijn. Of het nu gaat om de vraag hoe om te gaan met het verdriet na het verlies van een partner, of het bijwerken van een achterstallige administratie. Nog te weinig mensen weten, dat deze hulp er is. Gijs Beukhof is Coördinator Thuisadministratie en hij vertelt over wat de vrijwilligers doen. 'De thuisadministratie is ooit ontstaan als dienstverlening voor weduwes en weduwnaren. Maar tegenwoordig krijgen we veel hulpvragen van mensen die in de financiële problemen zitten. Veel mensen hebben over het algemeen geen inzicht en overzicht meer en daaraan gekoppeld schulden. Dat kunnen ook heel jonge mensen zijn.' Humanitas Rijnland komt via maatschappelijke instellingen zoals de ISD, GGZ, reclassering of Jeugdzorg met deze mensen in contact. Vaak hebben deze instellingen zelf niet de middelen om voor de begeleiding te zorgen. Beukhof: 'Wij hebben een gesprek met die mensen om te kijken wat de situatie is en of we kunnen helpen. Dat hangt helemaal af van de vraag of die mensen zelf ook gemotiveerd zijn om de regie op hun leven terug te krijgen.' Hij verduidelijkt: 'We gaan dus niet de regie overnemen, maar zorgen ervoor dat er weer een overzicht is op de administratie. Soms treffen we een chaos aan van enveloppen die overal liggen. We kijken of er schulden zijn en afsluiting of woninguitzetting dreigt. Daarna helpen we met het schuldentraject en krijgen deze mensen een heel lijstje aan opdrachten.' Zo'n traject duurt maximaal een jaar en dan moeten de mensen zelf kunnen zorgen voor hun eigen administratie. In de Duin- en Bollenstreek zijn 45 vrijwilligers die zich hier voor inzetten. Projectcoördinator Anne Remijn vertelt over wat 'Steun bij Verlies' inhoudt. 'Dit is het kleinste project van Humanitas en we hebben zeven vrijwilligers in de Bollenstreek, Leiden en Alphen. We steunen mensen bij overlijden, maar ook na een scheiding of bij een ziekte.' Remijn gaat altijd eerst kijken wat de situatie is van de persoon die steun nodig heeft. De ervaring leert, dat de meeste mensen het liefste een 'één op één begeleiding' krijgen. Maar ook bestaat er steeds meer behoefte om de eigen gevoelens en gedachten met gelijkgestemden te delen. Daarom heeft Humanitas Rijnland een Lotgenotengroep opgericht. In deze Lotgenotengroep komen nabestaanden acht keer bij elkaar. Dan wordt er gesproken over onderwerpen als de feestdagen, hoe je om gaat met je herinneringen en een terugblik op de uitvaart. Remijn: 'Door het delen met anderen ontstaat herkenning en erkenning met de groep. Mensen voelen zich ook vaak eenzaam. Ze hebben behoefte aan een maatje. We denken er over om ook een lotgenotengroep op te zetten voor jongeren die ouders hebben verloren.' Deze begeleiding duurt tussen een half jaar tot een jaar en wordt gedurende die tijd afgebouwd. Daarnaast gaat Humanitas een themabijeenkomst organiseren over de vooroordelen over rouw. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen: info@humanitas-rijnland.nl.

Beperkingen zwemverenigingen besproken

JOEP DERKSEN LISSE – Commissielid Marianne Bergman (CDA) nam het woensdag 18 november tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën op voor de zwemverenigingen. Zij maken gebruik van de Waterkanten, maar worden beperkt in hun mogelijkheden om faciliteiten te gebruiken of kantine-activiteiten uit te voeren. En dat is niet terecht, zo stelde Bergman. 'Toen verenigingen akkoord gingen met de inpandige ingebruikname werd gesteld dat zij gebruik kunnen maken van een ruimte voor verenigingsactiviteiten, vergaderingen en bestuursbijeenkomsten. Maar daarna zette u de verenigingen voor het blok met een aanvulling. Dat hield in dat de verenigingsruimte niet gebruikt kan worden tijdens zwemuren. Ook voor diploma-uitreikingen mag de verenigingsruimte niet gebruikt worden.' Ze vervolgde: 'Al die irritaties hadden voorkomen kunnen worden, als er in alle openheid met de zwemverenigingen was gesproken en dat het ook schriftelijk was vastgelegd. Waarom legt de wethouder de zwemverenigingen allerlei beperkingen op? Wat is het probleem dat verenigingen zelf hun koffie schenken?' Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) ontkende dat de gemeente afspraken aangepast heeft. Volgens hem kunnen de ouders de zwemverrichtingen van hun kroost prima vanaf de tribune bekijken. 'Voor de diploma-uitreikingen hebben we de kantine. We willen voorkomen dat op verschillende plaatsen consumpties verkocht gaan worden. Er liggen geen beperkingen in het gebruik van de vergaderruimte, maar het moet wel via een agendaprotocol geregeld worden. Zo is er een overzicht zodat deze ruimte ook gebruikt kan worden door andere clubs dan de zwemverenigingen.' De wethouder concludeerde: 'Tijdens verenigingsactiviteiten mogen de zwemverenigingen best koffie of frisdranken schenken, maar er mogen geen producten verkocht worden. Anders vindt de verkoop op twee punten plaats. Hen is vanaf het begin duidelijk gemaakt, dat het zo zou zijn.'

Fusie van stichtingen

LISSE – De Stichting Welzijn Lisse en Stichting Welzijn Hillegom zijn in gesprek over een fusie. Deze mededeling deed wethouder Adri de Roon (D66) woensdag 18 november tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën. Hij stelde: 'Die fusiegesprekken lijken de goede kant op te gaan. De vraag is wel per wanneer dat gerealiseerd kan worden. Er is nog wat onzekerheid over de financiële situatie die onze stichting Welzijn Lisse er toe brengt om voorzichtig te zijn.' Hij besloot: 'De Stichting Welzijn Lisse is wel voorstander, net als het college.' De Roon vindt deze fusie ook passen in de ambtelijke samenwerking van de drie gemeenten Teylingen, Hillegom en Lisse.

Goedkopere tarieven mogen

LISSE – De tarieven in Floralis die voor de huur van zalen gevraagd worden, zijn niet oneerlijk. Wethouder Adri de Roon (D66) informeerde woensdag 18 november de leden van de commissie Maatschappij en Financiën hierover. Volgens De Roon heeft de Autoriteit Consument en Markt hierover een uitspraak gedaan. 'Ze wijzen het gedane handhavingsverzoek af. Nu die uitspraak is geweest, is er voor het college geen reden langer te wachten met het voorstel om toewijzingen te geven aan bevoordelende instantie als Bescal en Sportfondsen. We voelen ons vrij om aan dat raadsvoorstel verder te werken. We hopen dat in januari aan u te kunnen voorleggen.'

Kasteel Cultureel stopt

LISSE – Wethouder Adri de Roon (D66) stopt op 1 december als voorzitter van de Stichting Kasteel Cultureel Keukenhof. Dat kan ook niet anders, want op die datum houdt de stichting als geheel op te bestaan. De Roon deed zijn mededeling op woensdag 18 november tijdens de vergadering vna de commissie Maatschappij en Financiën. Het doel van de Stichting Kasteel Cultureel was om onder meer klassieke concerten te organiseren. Op hun website staat enigszins pompeus: 'Kasteel Keukenhof heeft een overeenkomst met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Prinses Christina Concours, waardoor de virtuoze jonge musicus in staat gesteld wordt om podiumervaring op te doen. Niet zelden staan die jonge musici later op de wereldpodia.'

Ondernemersfonds blij met Ondernemersfonds

LISSE – Volgens het bestuur van het Ondernemersfonds Lisse voert het Ondernemersfonds Lisse haar werkzaamheden goed uit. Dat valt op te maken uit de presentatie die voorzitter Jaap Boon gaf naar aanleiding van een evaluatie over het Ondernemersfonds. Dit gebeurde woensdag 18 november tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën. Alle ondernemingen die gebruik maken van zakelijk onroerend goed betalen 10% extra onroerende zaakbelasting. Dit geld wordt gestort in het Ondernemersfonds, zodat bedrijven hier gezamenlijk activiteiten voor kunnen opzetten. Dan gaat het om het organiseren van het sinterklaasfeest, het afbetalen van de schulden voor het glasvezelnetwerk of het aankopen van een camerabewakingssysteem, zo lichtte Boon toe. Alle vier de bedrijvenclusters (Centrum, Meer en Duin, Lisse-Zuid, Buitengebied) maken redelijk veel tot volop gebruik van het geld. En dat is volgens Boon ook precies de bedoeling. 70% van de beschikbare gelden wordt besteed; het cluster Centrum soupeert ieder jaar het volle beschikbare bedrag op. Bedrijven in het buitengebied hebben echter minder voorstellen ingediend voor het gezamenlijk opzetten van activiteiten. Dat wil niet zeggen, dat het geld nooit gebruikt gaat worden, informeerde Boon. 'Als geld vijf jaar niet gebruikt wordt, vervallen die gelden naar een algemene bestemming. Het is voor ons als Ondernemersfonds geen doel om die gelden opgepot te laten.'

Reflex akkoord met huisvesting

LISSE – Fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD) wilde woensdag 18 november tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën het naadje van de kous weten: 'De bouw van de school aan de Ruishornlaan vordert gestaag. Is er al overeenstemming bereikt met Reflex?' Wethouder Adri de Roon (D66) kon hem het goede nieuws vertellen. 'De afspraken met Reflex zijn rond. Getekend en wel. Zelf hadden ze niet het gevoel dat er veel mogelijkheden waren. Maar zij hebben uit de mogelijkheden die er waren, het maximale gehaald. Dat zij hun gegund.'

'Sluit helft van stembureau's'

LISSE – Als het aan de VVD ligt, betaalt de gemeente geen cent mee aan de kosten voor het houden van een referendum op 6 april. Dan gaat de Nederlandse bevolking namelijk al dan niet massaal haar mening geven over het associatieverdrag met Oekraïne. Algeheel wordt aangenomen, dat dit referendum ook een meningsuiting is over de prestaties van de regering VVD-PvdA. Gemeenten krijgen geld voor het beschikbaar stellen van stemhokjes. Fractievoorzitter Wim Slootbeek vond, dat dit geld genoeg moest zijn om alles te organiseren. En als dat geld niet voldoende is, dan moeten er wat zijn partij betreft maar minder stemhokjes opengesteld worden. Hij riep het college op: 'Bent u het met ons eens, dat als we maar de helft van de kosten vergoed krijgen van het rijk, dat we het (de stembureau-activiteiten, JD) dan ook moeten doen voor de helft? Burgemeester Lies Spruit wilde dit nog niet toezeggen. 'In de pers volg ik de discussie dat er kennelijk minder stembureaus beschikbaar worden gesteld. We zullen het u te zijner tijd laten weten. Ik kan niet helemaal overzien hoe onze plicht die verkiezingen te organiseren zich verhoudt tot het budget. Ik zal u informeren als we daar een disbalans in zien.'

Speerpunten Holland Rijnland afgewezen

JOEP DERKSEN LISSE – Ook de politieke partijen in Lisse zijn niet blij met de door Holland Rijnland voorgestelde speerpunten voor de periode 2016 – 2020. Het gemeentelijk samenwerkingsverband Holland Rijnland zit al jaren in een bestuurscrisis; de doelstellingen waarvoor dit orgaan in 2004 werd opgericht zijn nagenoeg allemaal bereikt en de organisatie is wanhopig op zoek naar nieuwe speerpunten om zichzelf in stand te kunnen houden. Maar van de politieke partijen moeten de nu voorgestelde speerpunten flink aangescherpt worden. Het onderwerp werd woensdag 18 november besproken tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën. Voortaan wil Holland Rijnland jongeren tot 27 jaar ondersteunen en gaan voor een 'inclusieve arbeidsmarkt'. Ook lift Holland Rijnland mee op de activiteiten van Noordwijk om 'Space' meer onder de aandacht te brengen. Andere 'speerpunten' zijn: 'Biobased economy', 'vermindering van energieverbruik' en 'versterking kracht Greenport'. Ook moet de kantoorleegstand aangepakt worden. Het zijn holle retorieken, zonder dat er daadwerkelijk meetbare prestaties worden aangekondigd, zo vonden de politici unaniem. Fractievoorzitter Kees van der Zwet (CDA): 'Als ik speerpunten en ambities lees, verwacht ik concrete doelen. Wat hier genoemd wordt, is nietszeggend en niet meetbaar. Dit is vlees noch vis. Wijs het hele stuk af en laat ze met een nieuw stuk komen. Er moeten allerlei overlegorganisaties in de benen gehouden worden, zonder dat je zegt wat je wilt bereiken. Dat is zonde van de tijd en zonde van het geld.' Fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD) was het hier mee eens. 'In de opzet wordt Holland Rijnland als gebied, samenwerkingsverband en als organisatie gepakt. En in de speerpunten loopt dat allemaal dwars door elkaar. De indruk wordt gewekt dat deze organisatie een sterkere rol aan het claimen is, dan zij toebedeeld zou moeten krijgen. Van alles en nog wat wordt er bij gehaald wat al loopt, waar al twee of drie bestuurslagen mee bezig zijn. Holland Rijnland is geen doel, maar een middel. Kom tot een échte prioriteitenlijst.' Ook het college van burgemeester en wethouders was niet blij met de speerpuntenlijst, zo gaf wethouder Adri de Roon aan. Burgemeester Lies Spruit concludeerde: 'We moeten aan de bak met onze contacten (met de gemeenten in de regio, JD) en kijken of we tot een oplossing kunnen komen. Het is zaak om nog even goed te overleggen.'

Start nieuwbouw Josephschool nog verder vertraagd

LISSE – Vorige maand kondigde wethouder Adri de Roon (D66) al aan, dat de nieuwbouw van de Josepschool 'met maximaal een jaar' vertraagd zal worden. Dat komt doordat er een flora- en fauna-onderzoek gedaan moet worden naar onder meer de aanwezigheid van mussen en vleermuizen. Maar woensdag 18 november liet De Roon weten, dat de start van de nieuwbouw nog wel langer op zich kan laten wachten. De Roon: 'Het onderzoek zou maximaal een jaar gaan duren en mogelijk een half jaar. Maar nu ziet het er naar uit dat het een jaar en misschien zelfs langer gaat duren. Dat is een zaak waar ik meer over wil weten. We gaan niet tegen de wet in, maar als zo'n onderzoek zo lang moet duren en zoveel vertraging oplevert, dan ben ik daar niet blij om (mee, JD).'

Vrees voor hangjongeren

LISSE – Hangjongeren op de parkeerplaatsen Ter Specke. Fractievoorzitter Kees van der Zwet (CDA) stelde dit woensdag 18 november aan de kaart tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën. Hij legde een link tussen de hangjongeren en de vernielingen aan gebouwen van FC Lisse, die twee weken geleden plaats vonden. Burgemeester Lies Spruit wilde niet bevestigen, dat die vernielingen ook inderdaad door de hangjongeren veroorzaakt waren. Wel gaf ze aan dat de gemeente samenwerkt met het Jongerenwerk en de politie om herhaling te voorkomen.

Wethouder waarschuwt Sophia Stichting

LISSE – 'De omvang van de financiële problemen van de Sophia Stichting zijn van tijdelijke aard', dat denkt wethouder Adri de Roon (D66). Hij liet zijn mening weten tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 18 november. Dit deed hij naar aanleiding van een vraag van fractievoorzitter Jeanet van der Laan (D66). Van der Laan vroeg namelijk: 'De Sophia Stichting verkeert in geldproblemen. Maar voor de Josephschool staat nieuwbouw gepland. Die school is onderdeel van de Sophia Stichting. Levert dit problemen op?' Volgens De Roon zal dat wel meevallen: 'Als de financiële problemen van beperkte aard zijn, ga ik er van uit dat dit geen gevolgen zal hebben voor de nieuwbouw van de Josephschool.' Wel gaf de wethouder een verholen waarschuwing aan de Sophia Stichting, dat ze niet te veel moeten bezuinigen op het onderhoud van de schoolgebouwen. Dat is namelijk één van de oplossingen die de Sophia Stichting heeft aangegeven om uit de financiële problemen te komen. De Roon: 'Het onderhoud is een zaak die aan de scholen is overgedragen. Het is primair hun verantwoordelijkheid. Ik neem aan dat zij geen onverantwoord uitstel van onderhoudsmaatregelen nemen. Als ze dat wel doen, krijgen ze de GGD of inspectie onderhoudsdienst op hun bordje. Op voorhand heb ik er vertrouwen in dat de Sophia Stichting haar verantwoordelijkheid neemt.'

Vrijwilligers helpen jongeren, gezinnen en eenzame mensen

JOEP DERKSEN STREEK – De organisatie Humanitas Rijnland zet vele tientallen vrijwilligers in om mensen te helpen in situaties die uitzichtloos lijken. Maar het niet zijn. Of het nu gaat om de vraag hoe jongeren met een verleden begeleid worden naar een socialer bestaan, families die op zoek zijn naar een betere omgang met elkaar of mensen van middelbare leeftijd die sociaal geïsoleerd zijn. Nog te weinig mensen weten, dat deze hulp er is. Zo zet Anne Wöstmann zich als projectcoördinator in voor het project 'Jeugd Support'. 'We richten ons op jongeren (15 – 25) die langdurig te maken hebben gehad met jeugdzorg of jeugd-GGZ. Samen met een maatje gaan die jongeren activiteiten ondernemen. Hierdoor kan een band ontstaan, zodat er ruimte is om dingen te leren.' Veel van de jongeren die begeleid worden, zijn sociaal niet voldoende ontwikkeld. 'Het is een ingewikkelde doelgroep', geeft Wöstmann toe. 'Het gaat vaak om heel kleine dingen. Of ze naar buiten gaan of uitzoeken naar welke opleiding of sportschool ze gaan.' Deze jongeren reageren soms terughoudend en andere keren weer grensoverschrijdend. Vrijwilligers worden getraind om hier mee om te gaan. Wöstmann: 'Ze moeten sterk in hun schoenen staan en bereid zijn om jongeren een derde of vierde kans te geven.' Amber van Tetterode houdt zich bezig met Home Start, waarbij gezinnen worden begeleid in het beter met elkaar samenleven. Vaak is er spraken van meerdere problemen die in een gezin spelen; een depressieve moeder, kinderen met gedragsstoornissen of ADHD. Vrijwilligers zijn geen oppas of huishoudelijke hulp, maar zijn een luisterend oor voor (vooral) de moeder. Ze zorgen ervoor dat de moeder zich beter voelt. Op die manier hervindt zij haar kracht en zelfvertrouwen. Van Tetterode: 'Het is vaak een complex verhaal; Vrijwilligers moeten open staan voor andere culturen en bepaalde problematieken. Normen en waarden zijn belangrijk en je moet niet je eigen mening of jouw manier van opvoeden opdringen.' Op dit moment worden dertig gezinnen per jaar ondersteund door zo'n dertig vrijwilligers van Home Start. Angela Roelen zorgt voor het project 'Samen Optrekken'. Haar vrijwilligers helpen mensen tussen 25 en 84 jaar die volledig geïsoleerd raken van hun oude contacten. Dat wordt vaak veroorzaakt door het verlies van een baan, gekoppeld aan een scheiding. 'De grootste groep mensen die we begeleiden zijn mensen van rond de veertig jaar. Er is een groep mensen die hun hele leven lang al niet sociaal vaardig zijn geweest. Soms is er een keerpunt waardoor hun leven als een kaartenhuis in elkaar stort. Tijdens een eerste kennismakingsperiode vragen we hoe het isolement zo is gekomen. Daarna gaan we aan de slag om netwerken uit te breiden.' Vaak gaat dit in kleine stapjes voor de deelnemers. Maar de beloning is groot: 'Veel mannen hangen hun identiteit op aan het soort werk wat ze doen. Het is heel mooi dat mensen hun identiteit aan zichzelf leren ontlenen en niet aan hun baan.' Voor meer informatie: info@humanitas-rijnland.nl.

SJC en VV Noordwijk in één team

JOEP DERKSEN NOORDWIJK – Decennia lang werd de eerste stap van iedere Noordwijks voetballertje bepaald door één belangrijke keuze: 'Ga ik voor SJC spelen of word ik lid van V.V. Noordwijk?' Je was lid voor het leven en een overstap naar de andere club was bijna ondenkbaar. Die tijden liggen grotendeels achter ons, maar nu is er een revolutionaire ontwikkeling gaande: een voetbalteam is opgericht dat bestaat uit spelers van zowel SJC als V.V. Noordwijk! En dat team is: MD1: een combinatieteam van meisjes van V.V. Noordwijk en V.V. SJC. Ze doen onder de naam ST SJC/Noordwijk en met een eigen team-outfit (wit en blauw) aan de competitie mee en presteren uitstekend. Op het moment staan ze namelijk gedeeld eerste in hun poule met 14 doelpunten voor en één tegen. Onder leiding van trainer/begeleider Kees Steenvoorden ontwikkelen de meisjes (in de leeftijd van circa 11 jaar) zich op een heel goede manier. Het team is nog ongeslagen en scoort gemiddeld bijna vijf goals per wedstrijd. Maar veel belangrijker nog is, dat deze jonge voetbalsterretjes aantonen dat het voetbalspel veel meer is dan alleen een clubsport. Juist door samen te spelen kunnen de mooiste resultaten behaald worden.