Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juni 2016

Mogelijk 500 asielzoekers in gebouw van Swets & Zeitlinger

JOEP DERKSEN

LISSE – De eigenaar van het gebouw Swets & Zeitlinger (Heereweg 347b) heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aangeboden, dat hier asielzoekers geplaatst kunnen worden. Het COA heeft de locatie onderzocht en geschikt bevonden voor dit doel. Het gemeentebestuur was totaal verrast door deze ontwikkeling. De inwoners krijgen tot en met donderdag 9 juni de tijd om een reactie te geven.

Het voltallige college hield donderdag 2 juni een persbijeenkomst om dit nieuws toe te lichten. Ze werden bijgestaan door Edwin Blijie, Janette Scholten en Ali Honar van de COA. Scholten laat weten, dat het vaker gebeurt dat gebouweigenaren zich melden om aan te geven dat hun pand geschikt is voor de opvang van asielzoekers.

Nadat het COA met het bericht kwam bij het college van hun interesse in het gebouw, gingen de bestuurlijke raderen op volle toeren draaien. Burgemeester Lies Spruit laat nadrukkelijk weten, dat het college nog geen standpunt heeft ingenomen over de vraag of er een AZC kan komen in de gemeente. Wel is er een speciale gemeenteraadsvergadering ingelast voor woensdag 29 juni, waar net als altijd ook inwoners kunnen inspreken.

Maar tot die tijd kunnen inwoners hun mening laten horen. Iedereen ontvangt een brief met informatie over de AZC-plannen thuis op de deurmat. Alle inwoners kunnen de komende week hun mening geven over de mogelijke komst van het AZC. Daarnaast gaat het college praten met 'het maatschappelijk middenveld', zoals ondernemers en onderwijsbesturen. Op donderdag 9 juni kunnen alle inwoners op het gemeentehuis terecht, tussen 09:00 uur en 21:00 uur. In zogeheten 'tafeltjesgesprekken' kan iedereen vragen stellen of de eigen mening uiten. Om er zeker van te zijn, dat alleen inwoners hieraan deelnemen, moeten de bezoekers dan de informatiebrief meenemen, of via hun identiteitsbewijs laten zien dat ze inwoner van Lisse zijn.

Het is de bedoeling, dat het AZC vijfhonderd asielzoekers opvangt, gedurende een periode van vijf jaar. De asielzoekers zij zowel mensen met een verblijfsvergunning, die nog wachten op een eigen woning, maar ook mensen die nog wachten op zo'n verblijfsvergunning en vluchtelingen van wie de aanvraag is afgewezen. Het gaat dan om alleenstaande vluchtelingen, maar ook gezinnen met kinderen. Deze kinderen worden ondergebracht op de scholen in de buurt en ook de sportvoorzieningen kunnen zich verheugen op een intensiever gebruik van de faciliteiten.

In het pand wordt, als de gemeenteraad op 29 juni instemt met de komst van een AZC, volop geklust. Er komen niet alleen slaapkamers voor de vluchtelingen, maar ook andere faciliteiten op het gebied van sport en taalonderwijs. De afgelopen jaren is er volop gesproken over het pand Swets & Zeitlinger en tot voor kort waren de plannen om er een Flower Science Centrum in te vestigen. Met eventueel overnachtingsmogelijkheden voor hoogopgeleide studenten. Maar die plannen zijn helemaal van de baan, zo bevestigde burgemeester Lies Spruit: 'De eigenaar (Van Erk, JD) heeft geen vertrouwen meer in de realisatie van die plannen.'