Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juni 2016

Wethouder Den Boer moet openheid geven

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – De loyaliteit van de coalitiepartijen blijkt niet oneindig door te gaan. Dat bleek toen wethouder Marien den Boer (CDA) vorige week aankondigde, dat de jaarstukken 2015 mogelijk pas op donderdag 23 juni bekend worden gemaakt. En dat is de dag, waarop de gemeenteraad ook een oordeel moet geven over diezelfde jaarstukken.

Het is natuurlijk welhaast onmogelijk voor de raadsleden om een goed oordeel te geven over allerlei financiële zaken, als ze het pas diezelfde dag krijgen. Het was gemeenteraadslid Pasterkamp (PrO) die de zaak aanzwengelde, toen ze stelde: 'Hoe kunnen we op 23 juni over de jaarstukken 2015 praten, als we ze nog niet hebben?'


Den Boer schoof de schuld door naar de gemeentelijke accountant, omdat die nog geen goedkeurende verklaring heeft afgegeven. Maar nu alvast een concept van de jaarstukken naar de raadsleden sturen, wil de wethouder ook niet. Hooguit zouden de politici een raadsmededeling kunnen krijgen, met daarin informatie over het jaarrekeningsresultaat. Hierop dienden PrO en Lokaal een motie in, waarin de wethouder werd opgeroepen om de jaarstukken 'zo spoedig mogelijk voor 23 juni' naar de raad te sturen. Wethouder Den Boer stelde zich vierkant op tegen die motie en riep de coalitiepartijen CDA, VVD en LO op om er tegen te stemmen. Maar alleen zijn eigen partijgenoten bleken de wethouder hierin nog te steunen. Met 17 stemmen voor en twee tegen werd de motie aangenomen.