Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2016

Leren moeten ze, die peuters!

HILLEGOM – Later deze maand gaat de gemeenteraad akkoord met de nieuwe regels voor kinderopvang. Ouders van peuters worden hierdoor gestimuleerd om hun kroost over te dragen aan begeleiders, zodat zij precies in de gaten kunnen houden, of het kind achterstand heeft op het gebied van taal, rekenen, sociaal-emotionele ontwikkeling of motorische vaardigheden. Raadscommissielid Heemskerk (Bloeiend Hillegom) wilde donderdag 1 september zelfs weten, of je ouders verplicht kunt stellen om hun peuter naar de voorschoolse opvang te sturen.

Zover is het nog niet. Al lijken we ondertussen naar een maatschappij te gaan, waarbij je als vader en moeder raar wordt aangekeken omdat je er voor kiest zelf je eigen kind op te voeden. De Hillegomse gemeenteraad steunt in ieder geval de plannen om iedere peuter toegang te geven tot voorschoolse peuteropvang voor de kinderen tussen 2,5 en 4 jaar. Met de nieuwe regeling komen ook ouders van peuters die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag toch in aanmerking voor een financiële vergoeding om hun peuters bij de creche te dumpen.


Eigenlijk waren alle partijen wel voorstander van extra opvangmogelijkheden voor peuters. Raadscommissielid Pijnacker (VVD) stelde: 'We zien kansen voor alle kinderen om gebruik te maken van voorschoolse en peuterspeelzaalopvang. Het is een schappelijke regeling.' Heemskerk vond het ook positief, dat ouders nu vrij zijn om te kiezen, waar ze hun kinderen naar toe brengen. Dat komt omdat het budget voor de peuteropvang niet meer gebonden is aan één specifieke locatie, maar aan het kind zelf.