Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 december 2016

NOMOS meet bijna drie keer minder vliegtuigen dan Sensornet

LISSE > In het dorp staan geluidsmeetpunten voor vliegtuiglawaai van twee verschillende systemen. Het onafhankelijke Sensornet, maar ook het door Schiphol opgezette NOMOS-systeem. Uit een onderzoek blijkt nu, dat de NOMOS-meetpunten veel minder passeringen van vliegtuigen noteren, dan het onafhankelijke systeem. De politieke partijen VVD en CDA hebben hierover vragen gesteld aan het college.

Vorig jaar werden 2.640 klachten ingediend door inwoners van Lisse. Met name in Poelpolder-Zuid gaat het er hard aan toe, zo blijkt uit het meetpunt aldaar. Een groot deel van het vliegtuiglawaai komt door de starts en landingen op de Kaagbaan, maar ook het feit dat veel startende vliegtuigen de zogeheten Bergi-bocht afsnijden en te laag overvliegen.

In Lisse staan drie geluidsmeetpunten van Sensornet; in de Vivaldistraat, in de Engel en in de Ina Boudier-Bakkerstraat. Daarnaast staat er één NOMOS-meetpunt aan de Klipperdijk. VVD en CDA hebben de gegevens van Sensornet en NOMOS met elkaar vergeleken, in combinatie met jaarcijfers van de Omgevingsdienst West-Holland. De resultaten zijn schokkend. Het blijkt, dat Sensornet veel meer vliegbewegingen (en dus lawaai) registreert, dan NOMOS. In de periode tussen september tot en met november van dit jaar ging dat om 13.206 vliegtuigpassages, die gemiddeld een geluid maakten van 58,8 decibel, met maar liefst 356 vliegtuigen die meer lawaai maakten dan 80 decibel.

Maar volgens NOMOS zijn er slechts 4.793 vliegtuigen over het dorp gegaan. Bovendien heeft dat systeem meer dan 200 vliegtuigen, die extreem veel lawaai maken, niet eens gemeten. De politieke partijen vinden het ,,verontrustend, dat NOMOS aanzienlijk minder laagvliegers rapporteert dan Sensornet. Bovendien registreert NOMOS ook boven 70 dB(A) aanzienlijk minder vliegtuigpassages dan Sensornet.'' Het college van burgemeester en wethouders moet binnen enkele weken een reactie geven.


Joep Derksen