Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 december 2016

Laatste kans voor inwonerinitiatief De Oude School

LISSE > Het inwonerinitiatief voor De Oude School krijgt nog twee maanden de tijd om haar zaakjes voor elkaar te hebben. Maar op woensdag 1 maart moeten de enthousiaste initiatiefnemers duidelijke financiële overzichten hebben over de mogelijkheden voor het beheren van het pand van De Oude School. Hun ideeën moeten dan concurreren met bouwplannen van professionele projectontwikkelaars, die het gebouwtje willen slopen en er nieuwbouw voor in de plaats willen zetten. Dat is de uitkomst van besprekingen tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur, die donderdag 8 december plaatsvonden.

Dat de initiatiefnemers überhaupt nog een kans kregen, mag een klein wonder heten. Ze konden weliswaar een bouwtekening presenteren, maar de architect ervan wilde zijn of haar naam niet bekend gemaakt hebben. Ook het financiële overzicht was bij lange na niet compleet. De inwoners hadden wel een overzicht gemaakt van wat ze verwachten dat het onderhoud en beheer van De Oude School gaat kosten en hoeveel ze verwachten dat de opbrengsten per jaar zou zijn. Ook gingen ze er in hun financiële plaatje vanuit, dat de gemeente het hele terrein en het pand voor één euro overhandigen.

Maar zo werkt het niet, lieten alle politieke partijen weten. Veel beter zou het zijn geweest, als de stichting drie 'scenario's' laat zien, waaruit duidelijk wordt of het ook mogelijk is om De Oude School te beheren, als de gemeente meer dan één euro voor het pand wil hebben. Mede-initiatiefnemers Jacqueline Oosthoek en Ronald van den Berg (beoogd voorzitter van een nieuw op te richten stichting voor De Oude School) mochten nog van geluk spreken, dat zij de eersten zijn, die zo'n inwonerinitiatief op hebben gezet. Hierdoor waren de commissieleden heel coulant.

Na een korte pauze nam commissievoorzitter Wim Slootbeek het woord. Hij liet weten, dat de initiatiefnemers nog geen antwoord hebben gegeven op vijftien 'punten op de checklist', die de gemeente maanden geleden al gesteld had: ,,De financiële uitwerking is nog niet gedegen genoeg. Zorg ook voor externe toetsing. 1 maart moet echt de uiterste datum zijn. De raad wil in die maand richting geven aan hoe het verder moet gaan (met het oude schoolgebouw, JD). De commissie is bereid de helpende hand te bieden met externe deskundigheid en bij te dragen in de kosten tot een maximum van 10.000 euro. Vanaf volgende week kan hierdoor een forse doorstart gemaakt worden.'' De initiatiefnemers grepen deze kans met beide handen aan. ,,We gaan door'', zo liet Van den Berg weten. Wel waarschuwde fractievoorzitter Guus Mesman (PvdA/GroenLinks): ,,U krijgt nu de kans om een gedegen plan op tafel te leggen. Maar we beoordelen dat plan tegenover andere plannen. Wat daar de uitkomst van is, is aan de toekomst.''


Joep Derksen