Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2017

Één gezin in Uitvaltij

NOORDWIJK > In het oude schoolgebouw aan de Uitvaltij komt een vluchtelingengezin met zo'n negen gezinsleden. De gemeenteraad stemde hier donderdag 2 februari unaniem mee in. Een pleidooi van PvdA-GroenLinks om dat gebouw met name te gebruiken voor alleenstaande statushouders, kreeg geen enkele steun van de andere partijen.

Het gezin krijgt een woonoppervlak van 145 m2 tot haar beschikking. Voordat deze mensen in het gebouw kunnen trekken, geeft de gemeente eerst nog zo'n 42.000 euro uit aan bouwkundige aanpassingen van de school. De verwachting is, dat de statushouders, die hun hele hebben en houwen achter hebben moeten laten, 6.000 euro aan huur per jaar gaan ophoesten, zo blijkt uit het collegevoorstel.

De voornaamste reden, waarom de meeste politieke partijen instemmen met de komst van één gezin in het schoolgebouw, komt voort uit de onrust die in de buurt ontstond in de afgelopen maanden. Eerder al werd duidelijk, dat de buurtbewoners de komst van één gezin in het schoolgebouw niet zo'n probleem vonden, maar wel fel gekant waren tegen het beschikbaar stellen van het pand voor alleenstaande statushouders. Overigens wordt ook voor deze mannen huisvesting geregeld, zo stelde wethouder Marie José Fles: ,,We hebben al twee huizen ingericht, waar groepsgewijs negen extra statushouders gehuisvest zijn.''


Joep Derksen