Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

Geen extra duurzaamheidsmaatregelen nieuwbouw Ashram College

Nieuwkoop > Het nieuwe schoolgebouw voor het Ashram College wordt geen toonbeeld van een duurzame school. Hoewel de leerlingen wel kunnen rekenen op een goed binnenklimaat, zodat ze gezond hun lessen kunnen volgen, wordt deze school geen energieneutraal gebouw.

De gemeente was zelfs bereid om mee te betalen aan allerlei duurzaamheidsmaatregelen, zo liet wethouder Annette Pietersen donderdag 6 april tijdens de gemeenteraadsvergadering weten. Daarbij ging het om investeringen in driedubbel glas, ledverlichting en een subsidieaanvraag voor zonnepanelen. Het bestuur van het Ashram College kreeg van Pietersen een voorstel om hierbij de kosten te delen, maar zij kreeg nul op het rekest. Het Ashram College wil het schoolgebouw realiseren zonder de extra duurzaamheidsmaatregelen en dus ook geen extra kosten maken.


Pietersen liet weten aan de raadsleden: ,,Het is bijzonder jammer, dat we deze duurzaamheidsmaatregelen nu niet kunnen realiseren. Maar we mogen tevreden zijn, dat we binnen het budget een gebouw neerzetten, dat behoorlijk duurzamer is dan andere gebouwen in Nederland.'' Maar zo gemakkelijk kwam ze er niet mee weg. Raadslid Kees Hagenaars (MPN/PN) concludeerde: ,,De energieprestatie (van deze nieuwbouw, JD) loopt ver achter bij wat we als raad in 2020 willen bereiken met nieuwbouw.'' De wethouder zegde toe, dat ze de raadsleden in beslotenheid verder informeert over de gang van zaken. Ze probeerde het van de zonnige kant te bekijken: ,,We krijgen een gebouw dat zeer duurzaam is. Er wordt gewerkt aan prestaties in het klimaat en dat het gebouw comfortabel is voor leerlingen. Het had misschien beter geweest om het energieneutraal te maken. Dat hebben we geprobeerd en dat is niet gelukt.''