Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

Zelfrijdende voertuigen in de gemeente

Nieuwkoop > De afgelopen weken hebben politici samen met inwoners en ondernemers een rondje 'vrijdenken' gedaan. Het resultaat was een verzameling aan ideeën hoe Nieuwkoop er in 2040 uit zou kunnen zien. Donderdag 6 april werden de resultaten gepresenteerd.

Mede op basis van deze ideeën gaat het gemeentebestuur in de toekomst besluiten nemen, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de samenleving en het landschap van deze gemeente. Dan gaat het bijvoorbeeld om de verwachting, dat in 2040 sprake zal zijn van 'collectieve energieoplossingen', zoals zonnepanelen op dijken, bedrijfsdaken of stukken braakliggend terrein. Tegen die tijd zou iedere ondernemer CO2-neutraal moeten opereren.

De komende decennia moet niet alleen ingezet worden op rijtjeshuizen, maar ook andere vormen van verblijf, zoals 'multi-inzetbare en collectieve woonvormen'. Inwoners zouden ook onderdak moeten krijgen in oude kerkgebouwen, bedrijfsgebouwen en voormalige boerderijen. Waar het gaat om het welzijnsniveau zou Nieuwkoop in 2040 het 'Wenen van de Randstad' moeten zijn, zo kondigde raadslid Pien Schrama trots aan. Nieuwkoop als wereldgemeente met een dorpse sfeer, waarin mensen zich relaxed voelen en kunnen genieten van groene parken, rustige wijken en authentieke kerken.


De inwoners kunnen zich in 2040 verplaatsen met zelfrijdende voertuigen, de hyperloop (een metrotrein in een vacuümbuis) en pakjes worden verstuurd met elektrische vrachtauto's en 'parcelkopters'. Door de groei van speedbikes moeten de fietspaden ook breder worden; deze verwachting kan mogelijk gevolgen hebben voor de visie van de gemeente op de (breedte van de) autowegen.