Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2017

Column

Schermutselingen

De afgelopen oordeelvormende gemeenteraadsvergadering had een beperkt aantal onderwerpen, waarde columnlezer. Maar toch leek het een allegaartje te worden van politici, die elkaar over en weer bestookten met hun ideeën en visies. Zonder dat het tot een concreet resultaat leidde overigens, maar dat komt omdat daadwerkelijke besluiten pas genomen worden in de besluitvormende raadsvergaderingen.

Een van de meest succesvolle ideeën, die deze gemeenteraad heeft uitgevoerd, is zonder twijfel de initiatievenmarkt geweest. En succes smaakt naar meer, zou je zo denken. Dat vond ook raadslid Thijs Brambach (PRO), die voorstelde om die initiatievenmarkt jaarlijks te herhalen. Zo worden inwoners gestimuleerd om hun ideeën voor het verbeteren van deze gemeente zelf te realiseren. De gemeente betaalt een klein bedrag als stimulans, maar het is een schijntje van wat Kaag en Braassem eigenlijk had moeten uitgeven, als de gemeente zo'n idee zelf zou uitvoeren. De realisatie van de voetbalkooi naar aanleiding van die initiatievenmarkt is hier een goed voorbeeld van.

Maar PRO kreeg opmerkelijk weinig steun van de overige partijen. D66, VVD en LKB vonden zo'n initiatievenmarkt prima, maar alleen als dat eens in de zoveel jaren gebeurt. De partijen SVKB en CDA liepen ook niet over van enthousiasme en lieten weten, die onderwerp nog verder te willen bestuderen.

Diezelfde avond pleegde de fractievoorzitter van LKB een 'Van Velzentje'. Hij vroeg het college of de burgemeester en wethouders zich wel aan de aanbestedingsregels houden. Enkele weken geleden had fractievoorzitter Alwin Koek (VVD) namelijk gezegd, dat dit niet zo was. Wethouder Henk Hoek haastte zich te melden, dat alle regels gevolgd worden. Waarna LKB-fractievoorzitter Ton van Velzen (die deze raadsperiode uit de VVD is gestapt) zijn conclusie al klaar had: ,,U zegt dat het verhaal van de heer Koek onzin is?''

Raadslid Ger van Emmerik (SVKB) wil graag 300.000 euro krijgen van Alphen, omdat die gemeente haar ICT uitbesteedt aan een marktpartij. Als Kaag en Braassem dat had gedaan, zou deze gemeente 'slechts' anderhalf miljoen euro kwijt zijn aan de ICT, in plaats van nu 1,8 miljoen euro. Van Emmerik kreeg geen steun van de overige partijen en liet het er verder ook bij zitten. Het CDA wil nu gratis wifi in de dorpskernen en roept op om een brief te schrijven aan de Tweede Kamer, zodat eigenaren van zonnepanelen hun huidige terugleveringvergoeding van de opgewekte energie kunnen behouden tot 2023. Het is duidelijk, waardoor al deze schermutselingen en proefballonnetjes vandaan komen: woensdag 21 maart; de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.