Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Niet ENG maar BENG


De gemeente Kaag en Braassem wil in 2040 energieneutraal zijn. Toch is het niet zeker, dat de nog te bouwen integrale kindcentra (ikc's) aan die eis zullen voldoen. Ook een nieuw pand voor De Tweesprong zou wel eens een 'Bijna Energie Neutraal Gebouw' (BENG) kunnen worden.

De gemeente heeft een voorbeeldfunctie voor haar inwoners, dus waarom worden deze nieuwe megapanden niet ENG (Energieneutraal)? Wethouder Inge van der Meer geeft aan, dat dit ook te maken heeft met geld. Een pand dat alles toeters en bellen heeft, om energieneutraal te kunnen zijn, is nu eenmaal duurder dan een bijna energieneutraal gebouw. Van der Meer: ,,De discussie BENG en ENG is niet zo relevant. Je bent namelijk niet goed bezig, als werknemers in een energieneutraal gebouw zitten, maar ze gebruiken de printer continu.'' De gemeente heeft als doelstelling om ieder nieuw pand zo energieneutraal mogelijk te maken. ,,Een pand kan bijna energieneutraal zijn, maar later op een warmtenet aansluiten, zodat het dan alsnog energieneutraal wordt.''