Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2019

Minder tevreden over huishoudelijk hulp


KAAG EN BRAASSEM – De mensen, die in Kaag en Braassem afhankelijk zijn van de huishoudelijke hulp en regiotaxi, zijn steeds minder tevreden. Dat blijkt uit een cliëntervaringsonderzoek. Met name de ‘keukentafelgesprekken’ moeten verbeteren, zo vinden de hulpbehoevende geënqueteerden.

Van de 830 inwoners die een zogeheten ‘Wmo’ hulpvoorziening krijgen, hebben 271 personen de vragenlijst ingevuld. Steeds meer mensen hebben behoefte aan de Regiotaxi, huishoudelijke ondersteuning en een scootmobiel. Voordat iemand zo’n Wmo-voorziening krijgt, wordt er een ‘keukentafelgesprek’ gehouden, waarin de hulpbehoevende aangeeft wat er nodig is. Daarna valt een besluit of al die wensen ook vervuld kunnen worden.

Uit het rapport blijkt, dat de ondervraagden vorig jaar minder tevreden waren over het contact met degene met wie het keukentafelgesprek gevoerd werd en de manier waarop er naar hen geluisterd werd. In  2017 gaf nog 79% aan (heel) tevreden te zijn met het contact, in 2018 was dit nog maar 66%. Kritiek is er vooral, dat de persoon aan de andere kant van de keukentafel niet goed zou luisteren. Ook de waardering over de medewerkers in de huishoudelijke hulp ligt een stuk lager. ,,De huishoudelijke hulp is zeer slecht in serviceverlening en ongeschoold. Er waren weken, dat er helemaal geen huishoudelijke hulp langs kwam’’, laat een geënqueteerde weten.

Volgens wethouder Yvonne Peters heeft de kritiek op de keukentafelgesprekken ook te maken met ‘andere verwachtingen’. ,,Mensen krijgen niet meer een pakket aan zorg, waar standaard een traplift en rollator in zitten. Dus ze krijgen niet meer het maximum, van wat ze eerder wel zouden krijgen. Dan kunnen ze deze reacties geven.’’ Wel wil de gemeente in overleg gaan met Participe, Wijdezorg en andere organisaties die Wmo-voorzieningen aanbieden. ,,We gaan dan in gesprek over waar we verbeteringen aan kunnen brengen en hoe we de verwachtingen van de mensen wat reëler kunnen laten worden.’’

Strafmaatregelen tegen de zorgaanbieders overweegt Peters niet. ,,We gaan hen geen kortingen opleggen. Bij deze organisaties zitten mensen met hart voor de zorg en de inwoners. Maar de uitkomsten van deze enquete zijn wel een aandachtspunt.’’