Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juni 2020

Column

Veteranen

Aanstaande zaterdag is het Nationale Veteranendag. Het is een manier om aandacht te geven aan de mensen die, met gevaar voor eigen leven, zich hebben ingezet om anderen te helpen. Ze brengen en behouden vrede in landen over de hele wereld. Met het voorkomen of blussen van brandhaarden zorgen zij er voor, dat deze brandhaarden niet overslaan naar andere regio’s.

Juist door de professionele aanpak verlopen deze missies naar landen als Mali, Irak, Afghanistan redelijk rustig. In het verleden opereerden de Nederlandse soldaten onder meer in Joegoslavië, Libanon, Nieuw-Guinea en Nederlands-Indië. Bij het woord ‘veteraan’ denken veel mensen aan oude mannen, die ooit wat in het buitenland gedaan hebben. Maar niets is minder waar, waarde columnlezer.

Veteranen zijn mannen en vrouwen, tussen 18 en 112 jaar. Ook in de gemeente Kaag en Braassem zijn er mensen, die hun leven hebben gewaagd voor uiteindelijk onze vrijheid. De verhalen van 29 van hen zijn opgenomen in het Veteranenboek Kaag en Braassem, dat vanaf donderdag 25 juni in de boekhandel voor slechts 12,50 euro te koop is. Deze drie vrouwen en 26 mannen vertellen openhartig over hun belevenissen, gevoelens en ervaringen en het boek staat vol met foto’s uit de uitzendingen zelf.

Niemand minder dan Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) Frank van Sprang neemt het eerste exemplaar van het Veteranenboek Kaag en Braassem (dat tot stand is gekomen dankzij een donatie door het Fonds Alphen e.o.) in ontvangst. De IGK heeft ook het voorwoord in het boek geschreven; dat is een prachtig eerbetoon aan de veteranen uit Kaag en Braassem.

De verhalen van ‘onze’ veteranen zijn opgeschreven en in een boek uitgebracht, zodat deze lokale historie voor altijd behouden wordt. Wilt u uw steun betuigen aan deze mede-inwoners? Lees dan deze verhalen en koop het Veteranenboek Kaag en Braassem (ISBN: 978-90-828414-3-5)!