Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juli 2020

Integriteitsonderzoek naar burgemeester Jaensch

OEGSTGEEST – De gemeenteraad heeft ingestemd met een onderzoek naar de integriteit van burgemeester Emile Jaensch. Dit hebben de raadsleden besloten, nadat Jaensch door inwoners beschuldigd werd van ‘vooringenomenheid’ bij een terrasbesluit in Park Landskroon.

De gemeenteraadsleden gaan er niet van uit, dat Jaensch te integriteitsregels heeft overtreden. Maar het is volgens de politici nodig, om hier 100% duidelijkheid over te krijgen. VVD, CDA en D66 namen daarom het initiatief om een onafhankelijke partij een vooronder te laten uitvoeren.

Fractievoorzitter Van Driel (PrO) vond het onderzoek niet nodig: ,,De rechter heeft al gezegd dat die vooringenomenheid er niet is. Waarom moeten wij dan nog dat onderzoek houden? Bedragen voor een extern onderzoek vinden wij verspilling van gemeenschapsgeld.’’ Maar Van Dissel (HVO) steunde het onderzoek. ,,Het is een vermoeden van integriteitsschending bij Park Landskroon en dat is een ernstige zaak. Het ontbreekt nog steeds aan een protocol voor het inzetten van een onderzoek naar integriteitsschending. De schijn van vooringenomenheid moet zo spoedig mogelijk uit de lucht worden gehaald. De motivatie van de rechtbank kan ook uitgelegd worden als ‘ik heb het niet kunnen aantonen’. In ieder geval is de schijn van vooringenomenheid aanwezig. Iedereen moet er op kunnen vertrouwen, dat de gemeente integer wordt bestuurd. Een deskundig onderzoek is het minste wat we kunnen doen en daar heeft eenieder recht op.’’

Van der Hoeven (CDA) beaamde: ,,Het is een signaal, dat het waard is om uit te zoeken. Maar iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Er is pas reden tot twijfel, als we de feiten kennen.’’ Met alleen de stemmen van PrO tegen werd het voorstel voor het integriteitsonderzoek aangenomen.