Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2022

‘Betuttelende’ alcoholregel geschrapt

OEGSTGEEST – Bij de Klinkenbergerplas mag er één evenement per jaar meer worden georganiseerd. Het voor evenementen populaire park Landskroon moet het voortaan met één feestgelegenheid per jaar minder doen.

De gemeenteraadsleden hebben vorige week het evenementenbeleid aangepast (in politieke termen: geactualiseerd). Inwoners is naar hun mening gevraagd via een enquete. Daaruit kwam naar voren, dat 26% van de mensen die de enquete invulden, wel eens overlast van evenementen heeft. Dan gaat het vooral om inwoners uit Rhijngeest en Rijnfront, die klagen over overlast van evenementen in Park Landskroon. Uit diezelfde wijken blijkt echter een meerderheid van de inwoners helemaal geen evenementenoverlast te ervaren.

Het gemeentebestuur wil de oorgevoelige inwoners van die wijken toch tegemoet komen. Jaarlijks moeten er minder ‘categorie C’ evenementen plaatsvinden in park Landskroon. Ook wordt er voortaan strenger gecontroleerd op het overschrijden van de geluidsnormen. Bij de Klinkenbergerplas mag er daarentegen één extra ‘categorie C’ evenement bijkomen, zo bepaalde de raad na een voorstel van CDA en D66.

Het gebruik van de ecoglazen met statiegeld bij evenementen is sinds 1 januari vorig jaar al verplicht in Oegstgeest. Voortaan worden alle organisatoren van een evenement, waar een vergunning voor is vereist, verplicht om met ecoglazen met minimaal € 1,- statiegeld te werken. In het voorstel richting de raad stond, dat er bij een evenement gericht op jongeren onder de 18 jaar geen alcohol geschonken mag worden. Dat ging een raadsmeerderheid, onder aanvoering van Oosterhuis-Gijsbers (VVD) te ver.

Zij vond zo’n alcoholverbod ‘betuttelend’ en gaf aan: “Oegstgeest kent verschillende evenementen gericht op jongeren onder de 18 jaar, zoals Koningsdag op de Hofdijck en het Springkussenfestival. Deze evenementen kunnen gezien worden als dorpsfeesten waar jong en oud elkaar ontmoeten. De opbrengst van de drank en het eten dekken de kosten van het evenement of gaan naar een goed doel. Deze evenementen moeten voor zowel kinderen als ouders aantrekkelijk blijven.” Alle andere partijen waren het hier mee eens, behalve het CDA. Van Blitterswijk: “Ik ben niet tegen gezelligheid, maar toch. De algemene beleidslijn dat alcohol bij kinderevenementen horen; wij vinden dat minder passend. We wilden ook het verbod op drugs in parken graag houden. Alcohol bij een kinderfestival is niet een logische combinatie. Het voelt wat bevreemdend dat we nu de lijn houden, dat alcohol bij een kinderfestival past.” Het CDA stond alleen met dat standpunt. Raadslid Rolloos (BV NL) reageerde: “Drugs is illegaal en alcohol is legaal. Dat moet kunnen.”

 

Wethouder Huizing gaf aan, dat het college het besluit van de raad accepteert, maar liet wel weten: “Het schrappen van deze regel betekent niet dat wij als bestuur vinden dat kinderfestijnen en alcohol bij elkaar passen. Als we het schrappen laten we open of het goed is.”