Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2022

Steun voor ‘veredelde schoenendozen’

OEGSTGEEST – Mensenhokjes van 45 m2 in een appartementengebouw in het gebied Oegstgeest aan den Rijn; dat is een raadsmeerderheid toch net iets te gortig om huiszoekende inwoners en mensen met een GGZ-achtergrond in te stoppen. Op initiatief van D66 nam de gemeenteraad een voorstel aan, waarin het college van burgemeester en wethouders werd opgeroepen om samen met MeerWonen zich in te spannen om de flatwoningen minimaal 50 m2 aan omvang te laten hebben.

Het flatgebouw wordt volgens de nieuwe plannen veertig meter hoog en in totaal komen er negentig appartementen. Omdat de bouwhoogte naar boven wordt bijgesteld, kunnen 72 sociale en 18 middeldure huurwoningen gerealiseerd worden. Maar liefst 15 van de sociale woningen zijn bestemd voor mensen, die uitstromen uit de maatschappelijke opvang en zorg. Met het hogere aantal woningen wordt niet meer voldaan aan de gemeente-eisen, waar het gaat om het realiseren van voldoende parkeerplekken. Maar bureau Goudappel geeft aan, dat er ‘voor deze locatie en doelgroep’ toch voldoende parkeerplaatsen zijn. Raadslid Rosdorff (HvO) voorziet echter een ‘parkeerinfarct’.

Gemeenteraadslid Vos (D66) deed een oproep: “Mensen accepteren ook woningen van 30m2, gedreven door schaarste. We proberen nu de acute schaarste op te lossen, maar straks zitten we met veredelde schoenendozen, die niemand wil hebben.” Dit pleidooi werd gesteund door een meerderheid van de raad; het gemeentebestuur moet proberen om de omvang van ieder appartement minimaal 50 m2 te laten zijn.

Wethouder Glasbeek liet weten, het een goede ontwikkeling te vinden, dat er negentig sociale en middeldure woningen bijkomen. “De vele mensen die op huizen wachten, zullen daar bijzonder blij mee zijn.” Tot nu toe variëren de geplande flatwoningen in omvang van 45 tot 55 m2. Het is nog niet zeker, of de minimale flatomvang 50 m2 wordt; daarover moeten MeerWonen en het gemeentebestuur nog gaan onderhandelen. Het is dan ook de vraag, of de omvang van het flatgebouw niet alsnog moet worden uitgebreid, wanneer de appartementomvang minimaal 50 m2 wordt. Maar een uiteindelijk besluit hierover zal worden voorgelegd aan de toekomstige gemeenteraadsleden.

Wat de uitkomst van de onderhandelingen met MeerWonen ook zullen zijn, Glasbeek is nu al enthousiast over dit plan. “Ik heb geen enkele reden om aan te nemen, dat dit niet zeer goede woningen zijn voor deze categorie. Als uitstroomwoning is het een zeer goede categorie.’